Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Zmiana czcionki w systemie.

  1. #1
    Awatar Laszlo

    Dołączył
    07 2009
    Skąd
    Olsztyn
    Posty
    704
    Telefon
    htc
    ROM
    Cztery zero trzy
    Sieć
    T-Mobile
    Piwa (Postawione)
    8
    Piwa (Otrzymane)
    200

    Domyślnie Zmiana czcionki w systemie.

    Czołem, oto krótka instrukcja pokazująca jak stworzyć własny pakiet "update.zip", który zmieni nam czcionkę w systemie Android.
    Po pierwsze musimy pobrać paczkę z materiałami: http://laszlo.lua.pl/pack.zip

    Telefon musi mieć dostęp do roota! (Musi być zrootowany)

    Ok, teraz musimy znaleźć czcionkę TTF (TrueType Font) której chcemy użyć najlepiej by było gdyby składała się z 4 plików: normal, bold, italic oraz bold_italic
    W paczce znajduję się przykładowa, już gotowa do instalacji. (ta ze screena u dołu)

    Jeżeli mamy już swoją czcionkę:

    a) Składającą się z 4 plików czcionek to, robimy kopię czcionki normal (powinno wyjść coś a'la font normal (2) ) zmieniamy ich nazwy na następujące:
    normal -> DroidSans
    bold -> DroidSans-Bold
    italic -> DroidSerif-Italic
    bold_italic -> DroidSerif-BoldItalic
    normal -> DroidSerif-Regular (taak, trzeba 2 razy)

    b) Z jednej to kopiujemy ją pięć razy do tego folderu
    font -> DroidSans
    font (1) -> DroidSans-Bold
    font (2) -> DroidSerif-Italic
    font (3) -> DroidSerif-BoldItalic
    font (4) -> DroidSerif-Regular

    No dobra, mamy przygotowaną paczkę czcionek, następnie musimy ja wrzucić do folderu z paczki: Pack\Paczka_do_zmiany_czcionki_laszlo\update\Your_ using_Stericsons_fonts

    Wszystkie oczywiście podmieniamy.

    Następnie folder update pakujemy do archiwum zip, powinno wyjść nam "update.zip" (uwaga, żeby struktura archiwum nie wyglądała tak: update\update\foldery) archiwum przenosimy do folderu "Auto-Sign".

    Kolejnym krokiem jest sygnowanie naszego update.zip, odpalamy Auto-Sign v0.65.exe i jeżeli jest na zielono podświetlony "update.zip" to znaczy, że możemy zacząć, z listy wybieramy update.zip i klikamy Auto-Sign.

    W folderze głównym aplikacji pojawi się nam nasz update_signed, wrzucamy na kartę zmieniamy nazwę na "update.zip" i instalujemy, tak jak inne pakiety "update.zip" czyli przez recovery ; )

    Finisz.

    Screen, na dowód, że działa
    [sygnatura usunięta przez administratora - Regulamin 6.5]

  2. Piwa wazzup1988 postawił(li) piwo(a) za posta.
  3. #2
    Amsfkfns

    Domyślnie Re: Zmiana czcionki w systemie.

    o widze ze pracujesz 8)

    czcionka ladna, root do tej operacji wymagany?

  4. #3
    Awatar Laszlo

    Dołączył
    07 2009
    Skąd
    Olsztyn
    Posty
    704
    Telefon
    htc
    ROM
    Cztery zero trzy
    Sieć
    T-Mobile
    Piwa (Postawione)
    8
    Piwa (Otrzymane)
    200

    Domyślnie Re: Zmiana czcionki w systemie.

    Oczywiście, że potrzeba. Operacja odbywa się na tej samej zasadzie co instalacja motywu, czyli podmiana plików.
    Cytat Zamieszczone przez pickerr
    o widze ze pracujesz 8)
    Co masz przez to na myśli? [;
    Pozdrawiam.
    [sygnatura usunięta przez administratora - Regulamin 6.5]

  5. #4
    Awatar zezol

    Dołączył
    12 2008
    Skąd
    Boguchwała
    Posty
    687
    Telefon
    SGS2
    Sieć
    Play
    Piwa (Postawione)
    61
    Piwa (Otrzymane)
    105

    Domyślnie Re: Zmiana czcionki w systemie.

    No to ja znalazłem o wiele łatwiejszy sposób na zmianę czcionki . http://forum.xda-developers.com/showpos ... stcount=32

    Pozdro
    AndroidCommander.com

    Zanim zapytasz na Forum/SB:
    » FAQ - Najczęściej Zadawane Pytania
    » WIKI - Skarbnica wiedzy o Androidzie
    Jeśli i tam nie znajdziesz odpowiedzi na swoje pytanie - użyj szukajki

  6. #5
    Awatar Laszlo

    Dołączył
    07 2009
    Skąd
    Olsztyn
    Posty
    704
    Telefon
    htc
    ROM
    Cztery zero trzy
    Sieć
    T-Mobile
    Piwa (Postawione)
    8
    Piwa (Otrzymane)
    200

    Domyślnie Re: Zmiana czcionki w systemie.

    Good for You. Ale wiesz tu zawsze trzeba wklepywać w terminal... A ja zawsze mam paczkę z ulubioną czcionką i za każdym razem po instalacji romu odrazu wgrywam sobie czcionke za jednym wejściem do recovery
    [sygnatura usunięta przez administratora - Regulamin 6.5]

  7. #6
    Awatar iRafciu

    Dołączył
    08 2009
    Skąd
    Bielsko-Biała <=> Zabrze
    Posty
    395
    Telefon
    Samsung Galaxy 3, ZTE Blade, SGS I9000
    ROM
    KK 4.4.2 CM11
    Tablet
    GoClever A73
    Sieć
    Play
    Piwa (Postawione)
    24
    Piwa (Otrzymane)
    67

    Domyślnie Re: Zmiana czcionki w systemie.

    Cytat Zamieszczone przez iRafciu
    Cytat Zamieszczone przez laszlo
    W folderze głównym aplikacji pojawi się nam nasz update_signed,

    wszystko robię jak opisałeś lecz nie umie nigdzie zaleź podpisanej czcionki update_signed gdzie robię błąd proszę o pomoc
    Kurcze meczę się już z tym od 4h prawie czy naprawdę nikt nie zmieniał czcionki w swoim telefonie ??
    Po długich męczarniach udało się jednak tutek nie sprawdza się na Samsungu Galaxy
    Monotonia cichego życia pobudza umysł do twórczości...
    http://imageshack.com/a/img38/8823/gzw.PNG

  8. #7

    Dołączył
    05 2009
    Posty
    241
    Telefon
    G1
    Sieć
    Play
    Piwa (Postawione)
    0
    Piwa (Otrzymane)
    4

    Domyślnie

    jak zmienić rozmiar czcionki ? Nie mogę nigdzie tego znaleźć...

  9. #8
    Awatar zezol

    Dołączył
    12 2008
    Skąd
    Boguchwała
    Posty
    687
    Telefon
    SGS2
    Sieć
    Play
    Piwa (Postawione)
    61
    Piwa (Otrzymane)
    105

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez pigmej Zobacz posta
    jak zmienić rozmiar czcionki ? Nie mogę nigdzie tego znaleźć...
    Włączasz aplikacje Spare Parts wybierasz Font size i ustawiasz co tam chcesz.

  10. #9

    Dołączył
    05 2009
    Posty
    241
    Telefon
    G1
    Sieć
    Play
    Piwa (Postawione)
    0
    Piwa (Otrzymane)
    4

    Domyślnie

    Tylko że coś nie działa...

    Czcionka się zmienia tylko w "obrębie" tego okna, jak wyjdę z aplikacji i wejdę znów to czcionka jest "Normal", mimo iż ustawiłem "Large".

  11. #10
    Awatar mati1414

    Dołączył
    11 2009
    Skąd
    Gdańsk
    Posty
    276
    Telefon
    SGS+
    ROM
    CM 7
    Sieć
    Play
    Piwa (Postawione)
    12
    Piwa (Otrzymane)
    6

    Domyślnie

    U mnie niestety autosign nie podpisuje paczki z czcionkami. Tzn. wyskakuje ze wszystko poszlo pomyslnie i ze zostal utworzony plik signed_update ale na pc nigdzie go nie ma.. Jakies rady?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Windows Phone :: Android :: Forum Windows Phone