Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: [ROOT] Wyłączenie zabezpieczonenia telefonu (gesture, pin, password lockscreen)

Awatar Gardner

Piwa (Postawione)
    2
    Piwa (Otrzymane)
    46

Exclamation [ROOT] Wyłączenie zabezpieczonenia telefonu (gesture, pin, password lockscreen)

Witam was.

Ile to razy można było przeczytać, że ktoś dał dziecku telefon do zabawy, bądź dziecko samo sobie poradziło i po wielokrotnej próbie odgadnięcia hasła, gestu, bądź pinu zablokowało telefon? Ja naczytałem się takich tematów chyba już setki. Otóż przez przypadek odkryłem w jak łatwy sposób można to obejść, jeżeli ma się zrootowane urządzenie i włączone debugowanie przez USB.

Wszystko co trzeba zrobić to włączyć Linię Poleceń, następnie wydać 3 proste polecenia:
    Kod:
    adb remount
    adb shell rm /data/system/password.key
    adb reboot
    (w przypadku gdy mamy pin/password lockscreen, jeżeli używamy gesture lockscreen trzeba wtedy w poleceniu trzeba zmienić password.key na gesture.key)

Teraz w gwoli ścisłości, żeby nie było pytań co te polecenia robią. Pierwsze montuje partycje systemowe read-only jako read-write, czyli umożliwia ich modyfikację. Drugie po prostu usuwa plik, a trzecie uruchamia ponownie telefon. Po usunięciu tego zabezpieczenia można spokojnie ustawić sobie nowe, pliki gesture.key i password.key wygenerują się na nowo.

PS: Trochę mnie to zdziwiło, jak łatwo obejść to zabezpieczenie, nawet trochę mnie to niepokoi.

Sprawdzone na HTC Hero, CyanogenMod 7 nightly. Jak będę miał ponownie dostęp do Nexusa to spróbuję potwierdzić na stockowym ROMie, jednakże zwróciwszy uwagę, że jest takie coś w CM, uważam, że jest tak w większości, jeżeli nie w każdym ROMie.

Do w/w sztuczki potrzebne jest SDK Androida (dokładniej to ADB).
    Ostatnio edytowane przez Gardner ; 06-03-12 o 15:20
    Siemens C35i >> Siemens S55 >> Siemens C65 >> Samsung E900 >> HTC Hero >> Google Nexus S

Piwa (Postawione)
    46
    Piwa (Otrzymane)
    42

Domyślnie

przyda się bo jak komuś ukradne fona z andkiem to go odblokuje

Awatar Gardner

Piwa (Postawione)
    2
    Piwa (Otrzymane)
    46

Domyślnie

No właśnie dlatego jestem zaniepokojony, jest zbyt łatwo. Dlatego root powinien być wykonywany przez osoby, które naprawdę tego potrzebują i wiedzą co robią.

PS: W związku z powyższą wiadomością; nie biorę odpowiedzialności za wszelki proceder kryminalny, sposób jest głównie dla tych, którzy niechcący zablokowali telefon/zapomnieli hasła
    Ostatnio edytowane przez Gardner ; 02-09-11 o 16:05 Powód: dualpost... wina przebudowy forum
    Siemens C35i >> Siemens S55 >> Siemens C65 >> Samsung E900 >> HTC Hero >> Google Nexus S

Awatar nofink

Piwa (Postawione)
    39
    Piwa (Otrzymane)
    18

Domyślnie

Jest jakies zabezpieczenie przed kradzieza ktore sprawdzi sie w stu % ?
    co do autora poradnika, zastanawiam sie czy Twoj post nie lamie prawa.
    Ps. Twoja formulka w psie nic nie zmieni.

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk

Awatar Krzychu95

Piwa (Postawione)
    35
    Piwa (Otrzymane)
    15

Domyślnie

To jak z kupowaniem noża. Możesz nim kroić chleb jak również kogoś zabić. Myśląc w ten sposób trzeba by zdelegalizować życie.

Awatar Gardner

Piwa (Postawione)
    2
    Piwa (Otrzymane)
    46

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nofink Zobacz posta
    Jest jakies zabezpieczenie przed kradzieza ktore sprawdzi sie w stu % ?
    co do autora poradnika, zastanawiam sie czy Twoj post nie lamie prawa.
    Ps. Twoja formulka w psie nic nie zmieni.

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk
    Jest wiele rzeczy, które pozornie mogą przecież zostać użyte w niecnych celach... ot chociażby luki umożliwiające rootowanie Androida (już niektóre trojany tego używają), czy chociażby słynny sposób jailbreakowania iUrządzeń comexa przez użycie renderowania plików PDF. Już nie wspominając o narzędziach sieciowych, jak BackTrack, czy dostępny od jakiegoś czasu Anti na Androida (sprawdzanie zabezpieczeń sieci).

Jeżeli o mnie chodzi, jestem zaniepokojony, że wyłączenie tego na zrootowanych urządzeniach jest to aż tak łatwe do obejścia. Wolałbym, żeby Google jednak podjęło jakieś działanie i bardziej ukryło te klucze.

Jeżeli jednak uważasz, że temat jest nielegalny, proszę bardzo - zgłoś go moderatorowi. Inna sprawa, że napisanie tego tematu tutaj, w dziale tutoriali, wymagało akceptacji moderatora

Piwa (Postawione)
    0
    Piwa (Otrzymane)
    0

Domyślnie

w przypadku kradzieży wystarczy zainstalować tą aplikację( F-Secure - Protection - Free Anti-Theft for Mobile - Overview ) przeczytajcie i zainstalujcieto sie przyda

---------- Post dołączono o 21:55 ---------- Poprzedni post napisano o 21:53 ----------

oj co za błąd (...i zainstalujcieto..) przepraszam za błąd
    Ostatnio edytowane przez pkonrad ; 02-09-11 o 21:57 Powód: błąd

Piwa (Postawione)
    46
    Piwa (Otrzymane)
    42

Domyślnie

ja żartowałem z tą kradzieża
    przecież jak na swojej komórce zapomnisz kodu albo ktoś zablokuje ci fona to można zalogować się wtedy na gmail i git

Awatar dominikwrobel

Piwa (Postawione)
    252
    Piwa (Otrzymane)
    665

Domyślnie

Poradnik najbardziej przyda się telefonom w których Wipe kombinacją klawiszy nie działa (np. ZTE Blade z tego co wiem).
    Zanim zapytasz na Forum/SB sprawdź czy odpowiedź na twoje pytanie nie znajduje się w FAQ

Swype Beta w końcu z językiem polskim Swype 3.26.92.38xxx

Piwa (Postawione)
    0
    Piwa (Otrzymane)
    0

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gardner Zobacz posta
    Ile to razy można było przeczytać, że ktoś dał dziecku telefon do zabawy, bądź dziecko samo sobie poradziło i po wielokrotnej próbie odgadnięcia hasła, gestu, bądź pinu zablokowało telefon? Ja naczytałem się takich tematów chyba już setki. Otóż przez przypadek odkryłem w jak łatwy sposób można to obejść, jeżeli ma się zrootowane urządzenie i włączone debugowanie przez USB.

Wszystko co trzeba zrobić to włączyć Linię Poleceń, następnie wydać 3 proste polecenia:
    Kod:

adb remount
    adb shell rm /data/system/password.key
    adb reboot

Moze ktos powiedziec gdzie te komendy trzeba wpisac??
    Tzn mialem na mysli jak wlaczyc ta linie polecen. Moja siostra nie miala co robic i bawila sie moim wzorkiem do odblokowywania a ja juz spedzilem 2 dni probujac odgadnac login do poczty bo haslo kazde moja poczta ma takie samo ale tego loginu za cholere nie pamietam.
    Przeczytalem juz mnostwo poradnikow i nic nie dziala, udalo mi sie tylko dojsc do tego jak odczytac numery telefonow moje.
    Wiec teraz chcialbym tylko zresetowac go do ustawien fabrycznych jesli nie ma innego rozwiazania.
    Bardzo prosze o pomoc
    Ostatnio edytowane przez delon6 ; 04-03-12 o 06:48

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów