Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Otwarte Wi-Fi (Funkcja WPS dostępna)

  1. #1

    Dołączył
    09 2013
    Posty
    2
    Sieć
    Plus
    Piwa (Postawione)
    0
    Piwa (Otrzymane)
    1

    Domyślnie Otwarte Wi-Fi (Funkcja WPS dostępna)

    Sąsiad ma niezabezpieczone Wi-Fi, ale nie mogę się z nim połączyć. Dlaczego?
    Co to funkcja WPS ?

  2. #2
    Awatar hheelloo

    Dołączył
    01 2013
    Skąd
    Śląsk
    Posty
    1,889
    Telefon
    Samsung Galaxy S Advance
    ROM
    Beanstalk 4.4 (z wieloma modami)
    Tablet
    Samsung Galaxy Tab 3 10.1 / Goclever 7500
    Sieć
    Orange
    Piwa (Postawione)
    47
    Piwa (Otrzymane)
    116

    Domyślnie

    WPS to jest takie cos gdy jest na routerze pzycisk i jak sie go nacisnie to laczy sie np. telefon z tą siecią Wiem ze napisalem to w taki sposub jakbym mial 6 lat ale ... Xd

    Tapnięte z mojego mini 2
    [CENTER][/CENTER]

  3. #3
    Awatar SZOPENRAPU

    Dołączył
    07 2012
    Skąd
    Śląsk
    Posty
    2,252
    Telefon
    HTC One M8 | Nexus 4
    Tablet
    Nexus 7 (2013) 16GB
    Sieć
    Play
    Piwa (Postawione)
    172
    Piwa (Otrzymane)
    331

    Domyślnie

    Ma włączone parowanie urządzeń bez konieczności korzystania z hasła. To jest właśnie ten WPS. Łączysz się z routerem, naciskasz na routerze przycisk i Twoje urządzenie jest sparowane.
    Ostatnio edytowane przez paaulo ; 21-09-13 o 08:04 Powód: Usunąłem łączenie się przez "szklankę cukru"
    [CENTER][FONT=comic sans ms][SIZE=2][FONT=comic sans ms]--- HTC One M8 --- LG Nexus 4 --- Asus Nexus 7 2013 16GB ---[/FONT][/SIZE][/FONT][FONT=comic sans ms]
    [/FONT][/CENTER]
    [RIGHT][FONT=garamond][COLOR=#B22222][SIZE=1]Nie pomagam na PW, bo tak.[/SIZE][/COLOR][/FONT]
    [/RIGHT]

  4. #4
    Awatar miciugo

    Dołączył
    07 2013
    Skąd
    Rybnik
    Posty
    1,428
    Telefon
    Lumia 920 HTC One HTC DHD
    ROM
    WP 8.1 ARHD 82.0 RCMix3D
    Tablet
    SGT 3 7"(SM-T211), SGT 3 8"(SM-T311)
    Sieć
    Orange
    Piwa (Postawione)
    129
    Piwa (Otrzymane)
    169

    Domyślnie

    To fachowo się nazywa; filtrowanie po MAC adresie. Router w czasie parowania, dzięki naciśnięciu przycisku WPS zapamiętuje MAC adres urządzenia, i tylko karcie sieciowej z tym MACkiem udostępnia neta.
    [CENTER][/CENTER]

  5. #5
    Awatar retrohaq

    Dołączył
    03 2012
    Posty
    471
    Telefon
    SGS III, Xperia Arc S
    Tablet
    Dell Venue 7 3G
    Sieć
    Nju Mobile
    Piwa (Postawione)
    7
    Piwa (Otrzymane)
    142

    Domyślnie

    Niestety nie masz racji.

    WPS działa na innej zasadzie.

    Są dwie główne metody połączenia w trybie WPS:
    - za pomocą 8-cyfrowego PIN-u
    - za pomocą tzw metody Push-Button

    MAC urządzenia nie ma znaczenia o ile:
    - urządzenie poda w komunikacie zgodny pin
    - w urządzeniu zostanie naciśnięty przycisk WPS

    Jako, że każde urządzenie sieciowe posiada jakiś mac - wiadomym jest, że router go zarejestruje.
    Mac jednakże jako taki nie pełni żadnej specjalnej roli w procesie uwierzytelniania WPS - jego rola jest taka sama jak w każdym innym procesie ustalania połączenia sieciowego. WPS służy tylko i wyłącznie jako ułatwienie konfiguracji dla mniej zaawansowanych użytkowników.

    Tak na marginesie... Filtrowanie MAC to żadne zabezpieczenie, WPS również. Klucz jest 8-cyfrowy ale dzielony na 2. W momencie przesłania błędnego klucza otrzymamy informację, czy pierwsza z połówek pinu jest poprawna oraz zobaczymy ostatnią (poprawną) liczbę jako, że jest to suma kontrolna pozostałych. Musimy więc zgadnąć najpierw 4 cyfrowy kod (a router potwierdzi, że zgadliśmy) - 10 000 możliwości a następnie zgadnąć 3 cyfrowy kod - 1000 możliwości - dla obecnych komputerów to bułka z masłem. Dlatego niektóre routery mają wyłączony wps defaultowo.

    Wracając do pytania kolegi Splendid: owszem sąsiad może mieć zabezpieczenie wps ale sieć nie jest wtedy otwarta (wps automatycznie ustawia szyfrowanie WPA/WPA2). Prawdopodobnie używa tylko filtrowania MAC - adresy urządzeń wpisane są do routera i tylko one (w założeniu) uzyskają dostęp do sieci. Ale z WPS-em to nic wspólnego nie ma.
    Każde z tych zabezpieczeń to odrębne procedury.
    Ostatnio edytowane przez retrohaq ; 20-09-13 o 16:35
    Samsung Galaxy SIII | JB 4.3 NA5 Pure Stock
    Dell Venue 7 16GB | 3G | 2GB RAM | KitKat 4.4.2
    SE Xperia Arc S | Black | Xperia Ultimate HD [URL="http://forum.android.com.pl/f308/rom-mod-ics-ultimate-hd-2-0-mod-by-retrohaq-v-1-tylko-arcs-aroma-249413/"][COLOR="#008080"]MOD by Me&Minstrel V2[/COLOR][/URL] | Root | CWM

  6. Piwa awygo postawił(li) piwo(a) za posta.
  7. #6
    Awatar awygo

    Dołączył
    09 2010
    Posty
    2,367
    Telefon
    Lenovo VIBE Z (K910L)
    ROM
    K910L_S129_140402
    Sieć
    T-Mobile
    Piwa (Postawione)
    88
    Piwa (Otrzymane)
    139

    Domyślnie

    Do Kolegów Moderatorów: sugeruję zmianę tytułu (tak, żeby lepiej opisywał zagadnienie) i przyklejenie postu Kolegi retrohaq. Bo chociaż dotyczy nie tylko Androida, to zawiera informacje przydatne dla wszystkich. I w przystępny sposób wyłożone.
    [COLOR="#008000"]Szanowni, proszę o wyrozumiałość, wciąż się uczę.
    Piszcie śmiało gdy macie problemy. Jeśli sam nie będę umiał pomóc, to... zawsze znajdzie się większa ryba [/COLOR]
    [COLOR="#0000FF"]Przydatne linki:[/COLOR]
    [URL="http://forum.android.com.pl/f14/jak-poprawnie-nazywaae-tematy-na-forum-tutorial-46402/"][COLOR="#0000FF"]Jak poprawnie nazywać tematy na forum.[/COLOR][/URL]
    [URL="http://forum.android.com.pl/f14/jak-w-szybki-i-a-atwy-sposa-b-wyszukaae-interesujae-cae-nas-informacjae-na-forum-android-com-pl-266780/"][COLOR="#0000FF"]Jak łatwo i szybko wyszukiwać informacje na Forum.[/COLOR][/URL]
    [COLOR="#FF0000"]Nie odpowiadam na PW dotyczące zagadnień opisanych na Forum.[/COLOR]

  8. #7
    Awatar paaulo

    Dołączył
    07 2010
    Posty
    1,573
    ROM
    PA
    Tablet
    Nexus 7 2013 LTE
    Sieć
    Plus
    Piwa (Postawione)
    163
    Piwa (Otrzymane)
    158

    Domyślnie

    Poproś sąsiada o połączenie z siecią. Robienie tego bez jego wiedzy nie jest w porządku.
    "Sąsiad nie zamyka samochodu. Jak mogę go odpalić, żeby móc jeździć?".

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Windows Phone :: Android :: Forum Windows Phone