Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 99

Wątek: Aero2 na Galaxy S2 - czy u was działa i jak skonfigurować?

  1. #1

    Dołączył
    12 2011
    Posty
    19
    Telefon
    X8
    Sieć
    Play
    Piwa (Postawione)
    0
    Piwa (Otrzymane)
    0

    Domyślnie Aero2 na Galaxy S2 - czy u was działa i jak skonfigurować?

    Witam

    Zdobyłem karte sim aero2 i chciałem jej użyć w moim Samsungu Galaxy S2. Karta włożona, dopisany standardowy konfig APN dla Aero2 ale nic nie działa. Robiłem wszystko tak jak podane było na forum w temacie Aero2 na Androidzie. Czy ktoś z was używa tego internetu na Galaxy S2?

    Pzd.

  2. #2
    Awatar przejek

    Dołączył
    10 2010
    Skąd
    Katowice
    Posty
    241
    Telefon
    HTC Desire Z
    ROM
    Gingerbread
    Sieć
    Play
    Piwa (Postawione)
    7
    Piwa (Otrzymane)
    18

    Domyślnie

    Pytanie bardzo ciekawe bo sam właśnie czekam na tą kartę. Czy komuś się udało?

    Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk

  3. #3

    Dołączył
    07 2011
    Posty
    253
    Telefon
    SGS II
    Sieć
    Orange
    Piwa (Postawione)
    4
    Piwa (Otrzymane)
    6

    Domyślnie

    hmmm a co to takiego wlasciwie jest ?) bo w ustawieniach sieci widze cos takiego jak aero2 ale co to jest? jak to zdobyc?

  4. #4
    Awatar papux

    Dołączył
    08 2010
    Skąd
    Wielkopolska
    Posty
    654
    Telefon
    LG 4x HD
    ROM
    H
    Tablet
    iPad 4
    Sieć
    Play
    Piwa (Postawione)
    0
    Piwa (Otrzymane)
    24

    Domyślnie

    Aero2 jest hurtowym operatorem telekomunikacyjnym, dysponującym częstotliwościami radiowymi z zakresu 900 MHz oraz 2,5 GHz. W paśmie 900MHz oferujemy mobilny szerokopasmowy dostęp do Internetu w technologii HSPA+. Na 22 grudnia 2011 roku, realizując III etap budowy sieci udało się nam zapewnić dostęp do Internetu dla 75,9% Polaków, na obszarze 54,1% powierzchni Polski. Sieć działająca na częstotliwościach 2,5 GHz została uruchomiona 10 maja 2011 roku.

    Aero2 udostępnia internet mobilny za darmo.

  5. #5

    Dołączył
    08 2011
    Posty
    398
    Telefon
    LG G2
    Sieć
    Orange
    Piwa (Postawione)
    33
    Piwa (Otrzymane)
    37

    Domyślnie

    A gdzie można kupić starter? Jestem zainteresowany.

    Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk

  6. #6

    Dołączył
    07 2011
    Posty
    253
    Telefon
    SGS II
    Sieć
    Orange
    Piwa (Postawione)
    4
    Piwa (Otrzymane)
    6

    Domyślnie

    Gdzie można kupić taki starter? I jak jest z zasięgiem tego cuda? Ciekawe jak to będzie wyglądać u mnie w mieście

    Tapniete z sgsII

  7. #7

    Dołączył
    08 2011
    Posty
    398
    Telefon
    LG G2
    Sieć
    Orange
    Piwa (Postawione)
    33
    Piwa (Otrzymane)
    37

    Domyślnie

    Właśnie u siebie przeszukałem dostępne sieci i o dziwo znalazło mi to aero2 a wcześniej tego nie było, musiało się niedawno pojawić, mieszkam w małej miejscowości do 13tys mieszkańców.

    Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk

  8. #8
    Awatar papux

    Dołączył
    08 2010
    Skąd
    Wielkopolska
    Posty
    654
    Telefon
    LG 4x HD
    ROM
    H
    Tablet
    iPad 4
    Sieć
    Play
    Piwa (Postawione)
    0
    Piwa (Otrzymane)
    24

    Domyślnie

    Usluga aero2 nie dziala na wszystkich urzadzeniach w tym sgs2 gdyz blokowany jest protokul ts11 bez ktorego umts w sgs2 po prostu nie dziala gdyz nie moze sprawdzic zasiegu do sieci. proponuje poczytac o zasadach panujacych w sieci aero2

  9. #9
    Awatar RadkoR

    Dołączył
    03 2010
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    2,525
    Telefon
    Nexus 5
    ROM
    4.4.4 (KTU84P)
    Tablet
    Galaxy Tab S 10.5
    Sieć
    Nju Mobile
    Piwa (Postawione)
    1190
    Piwa (Otrzymane)
    709

    Domyślnie

    Z Aero 2 same problemy. W połowie lipca zaczeli dawać nowe karty SIM z wyłączonym TS11 (połączenia głosowe). Nie każdy telefon sobie z tym radzi, zwłaszcza z Androidem.
    Ciężko też kupić odpowiedni modem.

    Mianowicie poza odpowiednim wpisem w tym rejestrze zablokowane zostały w zasadzie wszystkie usługi poza BS 70, czyli transmisją danych GPRS, z której korzystamy przy dostępie do Internetu. Między innymi zablokowany został teleserwis TS 11, czyli zwykłe połączenia telefoniczne.

    Efektem zaplanowanym tego powinno być jedynie zablokowanie dostępu do sieci głosowej bez wpływu na inne funkcje. Okazuje się jednak, że producenci niektórych modemów i telefonów nie doczytali zbyt precyzyjnie specyfikacji sieci GSM lub zaimplementowali ją na skróty (po czym nie przeprowadzili odpowiednich testów) i w jakiś sposób związali logowanie do sieci (i wyświetlanie siły sygnału) z działaniem usługi głosowej TS11. Efektem tego są problemy z kartami Aero2, które opisuję od prawie dwóch miesięcy:

    Niektóre modemy i telefony nie logują się automatycznie do sieci
    Przy próbie ręcznego wybrania sieci odmawiają wykonania żądania
    Jeżeli zalogowanie powiedzie się, nie jest wyświetlana siła sygnału sieci (tzw. zasięg)
    Z powodu braku potwierdzenia siły sygnału i/lub zalogowania, niektóre urządzenia odmawiają nawiązania połączenia przez GPRS (usługa BS 70)
    Jeżeli nawet zalogowanie się i nawiązanie połączenia powiedzie się, często informacje o sile sygnału nie są nadal wyświetlane lub są nieprawidłowe
    Nieprawidłowo działają usługi udostępniania Internetu do innych urządzeń np. poprzez wbudowaną funkcję routera WiFi (problem potwierdzony w HTC Desire Z oraz HTC Wildfire)
    Więcej informacji TUTAJ.

    PS. Miałem jutro iść po kartę SIM ponieważ okazuje się, że punkt dystrybucji mam po drugiej stronie ulicy, ale po przeczytaniu wspomnianej strony, na razie sobie to chyba odpuszczę...
    Na dobrą sprawę mam pakiet 1GB u swojego operatora i oprócz tego funkcję routera WiFi tak więc nawet w razie pilnej potrzeby będę w stanie udostępnić net z telefonu do komputera, nie tracąc przy tym możliwości dzwonienia.
    Internet Aero2 w SGS mija się moim zdaniem z celem, ponieważ zmuszani będziemy do ciągłego przekładania kart SIM, no chyba, że kogoś stać na taką ekstrawagancję i kupi SGS2 specjalnie jako "terminal" dostępowy do BDI w Aero2.

    ---------- Post dołączono o 10:48 ---------- Poprzedni post napisano o 02:24 ----------

    EDIT:
    Idę zaraz po kartę bo jednak warto ją mieć na te 3 lata bo "wszystko się może zdarzyć".
    Jak wrócę to sprawdzę jak działa na LG i Galaxy i dam znać.

  10. #10

    Dołączył
    05 2010
    Posty
    62
    Telefon
    OnePlus ONE 64GB
    ROM
    CM11
    Sieć
    Orange
    Piwa (Postawione)
    3
    Piwa (Otrzymane)
    17

    Domyślnie

    U mnie karta Aero2 działa na SGSII. Karta SIM z drugiej edycji
    Nie pokazuje ikony zasięgu 3G, H ale internet działa.
    Po włożeniu karty należy tylko ręcznie dodać APN darmowy.

Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Windows Phone :: Android :: Forum Windows Phone