Łączymy się z siecią WLAN lub ją tworzymy
Uruchamiamy aplikację
ES File Explorer i przesuwamy ekran programu w lewą i w ten sposób przechodzimy szybko do zasobów LAN. Przesuniecie palca w prawo z powrotem nas przeniesie do zasobów telefonu. W ten sposób można szybko operować zasobami telefonu i LAN (prawie jak Total Commander

)
Gdy jesteśmy w zasobach LAN to na razie mamy pustkę więc klikamy na lewy przycisk telefonu i wybieramy
nowy>skanuj i wyszuka nam wszystkie urządzenia w sieci. Wybieramy interesujące nas urządzenie i jeśli na tym urządzeniu jest użytkownik chroniony hasłem to pokaże nam się błąd i po wciśnięciu OK poprosi nas o wpisanie loginu i hasła użytkownika komputera gdzie zaznaczamy także
zapamiętaj hasło.
Usługa ta na urządzeniach z OS Windows wymaga użycia konta z hasłem, nie powiodła się jaka kolwiek moja próba z połączeniem się bez użycia hasła wiem że niektórzy lubią wygodę z użytkowania konta na kompie bez hasła bo się ono automatycznie loguje przy starcie systemu więc szukam rozwiązania na ten problem.

Pojawią się nam udostępnione zasoby. Zasoby te możemy udostępniać na komputerze poprzez klikniecie PPM na folderze lub partycji i wybraniu Udostępnianie.

Jeśli udostępniając zasoby na komputerze daliśmy w wszystkie uprawnienia to będziemy mogli naszym eksploratorem kopiować, kasować, przenosić i edytować pliki w udostępnionych zasobach. Możemy także przenosić pliki z telefonu na komputer i odwrotnie wedle naszego uznania.
Działa odtwarzanie plików w telefonie będących na komputerze, sprawdziłem i działa poprawnie odtwarzanie przy użyciu stockowych aplikacji: mp3, dokumenty word i txt, zdjęcia, można zainstalować APK na telefonie, Odtwarza filmy mp4 ale standardowy odtwarzacz nie radzi sobie zbyt dobrze z dużym bit rate wiec trzeba czekać na zbuforowanie oraz nie odtwarza innych formatów wideo będących na komputerze ale radzi sobie z tym aplikacja
VLC Direct
Napiszcie jakich wy odtwarzaczy używacie do oglądania zasobów LAN i jak się sprawują. Z góry dziękuje