Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Problem z zasięgiem po oficjalnej aktualizacji Androida

  1. #1

    Dołączył
    08 2010
    Skąd
    Bydgoszcz
    Posty
    8
    Telefon
    Samsung Galaxy S2 I9100
    Sieć
    Play
    Piwa (Postawione)
    4
    Piwa (Otrzymane)
    0

    Domyślnie Problem z zasięgiem po oficjalnej aktualizacji Androida

    Witam. Mam 4 miesięcznego Galaxy S2 z Media Markt. Moja sieć to Play. Po przed ostatniej oficjalnej aktualizacji softu zauważyłem problem z zasięgiem. Nie tyle co go gubię czy jest jakiś słaby tylko tak jakby zasięg się restartował. To znaczy jest, po chwili nie ma go w ogóle (na belce przy baterii pojawia się kółko z kreską po skosie zamiast ilości kresek zasięgu) i za chwilę wskakuje z powrotem i jest wszystko w porządku. Dzieje się to w różnych sytuacjach a nie w jakichś specyficznych momentach. Na przykładzie dzisiaj stało się tak podczas rozmowy a później przy próbie połączenia. Zaś w innym przypadku podczas korzystania z internetu. W telefonie nic nigdy nie cudowałem bo nie miałem takiej potrzeby. Wersja Androida według telefonu to 4.0.4. Ma lub miał ktoś podobny problem ??? Może to być problem z ustawieniami telefonu czy coś w tym stylu ??? Z góry dzięki. Pozdrawiam.

  2. #2

    Dołączył
    05 2010
    Posty
    4,253
    Telefon
    SGS, SGS 2, SGS3
    Tablet
    Galaxy Tab 10.1, Nexus 7
    Sieć
    Play
    Piwa (Postawione)
    543
    Piwa (Otrzymane)
    1707

    Domyślnie

    Powinieneś zadać pytanie w temacie romu. Zainteresuj się tematem modemów, to raz. Po drugie proponuje poćwiczyć troszkę z telefonem, być może problem softu a być może sprzętu. Zacząłbym od testów z inną kartą sim, potem ewentualnie nowy soft lub modem.

  3. #3

    Dołączył
    07 2011
    Posty
    210
    Telefon
    iPhone 4
    Sieć
    Orange
    Piwa (Postawione)
    1
    Piwa (Otrzymane)
    0

    Domyślnie Odp: Problem z zasięgiem po oficjalnej aktualizacji Androida

    Tez tak mam od momentu jak telefon wrocil z serwisu. Wczesniej tego nie mialem

    Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

  4. #4

    Dołączył
    08 2012
    Posty
    17
    Telefon
    SGS2
    Tablet
    ASUS Eee Pad Transformer
    Sieć
    Orange
    Piwa (Postawione)
    2
    Piwa (Otrzymane)
    0

    Domyślnie

    Ja miałem tak na początku po instalacji ostatniej wersji ICSa (Oficjalna wersja na Polskę bez brandu i żadnych modyfikacji). Po kilku dniach (restartach) sytuacja się ustabilizowała. W 4.0.3 miałem podobnie, z tym że przed rozłączeniem pojawiało się takie "tykanie" (jak wybieranie dekadowe w centralach analogowych )

  5. #5

    Dołączył
    08 2010
    Skąd
    Bydgoszcz
    Posty
    8
    Telefon
    Samsung Galaxy S2 I9100
    Sieć
    Play
    Piwa (Postawione)
    4
    Piwa (Otrzymane)
    0

    Domyślnie

    Witam. Grzebałem wczoraj jak miałem chwilkę w ustawieniach sieci telefonii komórkowej w telefonie. W opcjach Tryb pracy sieci było ustawione GSM/WCDMA (tryb automatyczny). Postanowiłem ustawić Tylko WCDMA i teraz nie wiem czy zadziałał tutaj efekt psychologiczny Placebo ale od momentu zmiany czyli od prawie 24 godzin mój problem z zasięgiem jakby zniknął gdzie wcześniej potrafił wyskoczyć od 2 do 4 razy na dobę. Trudno mi jest powiedzieć na ten moment czy to rozwiązało problem. W celu testów i wyciągnięciu wniosków, koledzy którzy mają podobny problem ze swoim SGS2 niech zrobią podobnie. Może to rzeczywiście pomoże. Bo mi trudno jest powiedzieć na ten moment czy ten zabieg rzeczywiście pomógł. Podziałamy i zobaczymy jaki będzie efekt po jakimś czasie i czy problem zniknął. Pozdrawiam.

  6. #6

    Dołączył
    08 2012
    Posty
    1
    Sieć
    Orange
    Piwa (Postawione)
    0
    Piwa (Otrzymane)
    0

    Domyślnie

    Witam. Nie bardzo sie orientuje gdzie o tym napisac... mam pytanko chciałam sobie ustawić zdjecie jako zdjęcie kontaktu i piosenke jako dzwonek kontaktu. Wszystko było oki ale jak zasinstalowałam 4.0.4 i chciałam ustawić zdjecie jako zdjęcie kontaktu wybieram zdjecie ustaw jako i każe wpisać kontakt ale jak zaczynam wpisywać to nie widzi mi kontaków... co mam namieszane ?? dziekuje

  7. #7
    Awatar marugrab

    Dołączył
    06 2011
    Skąd
    Będzin
    Posty
    555
    Telefon
    Nexus 5
    ROM
    KitKat 4.4.4
    Tablet
    Dell XPS 12 Duo
    Sieć
    Play
    Piwa (Postawione)
    33
    Piwa (Otrzymane)
    107

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez aniusia Zobacz posta
    Witam. Nie bardzo sie orientuje gdzie o tym napisac... mam pytanko chciałam sobie ustawić zdjecie jako zdjęcie kontaktu i piosenke jako dzwonek kontaktu. Wszystko było oki ale jak zasinstalowałam 4.0.4 i chciałam ustawić zdjecie jako zdjęcie kontaktu wybieram zdjecie ustaw jako i każe wpisać kontakt ale jak zaczynam wpisywać to nie widzi mi kontaków... co mam namieszane ?? dziekuje
    Mnie wszystko normalnie chodzi więc może pomógł by wipe telefonu. Spróbuj wejść poprzez kontakty swoje i w edycji profilu dodaj zdjęcie z galerii.

    Co do tematu - ja też miałem spore problemy z siecią w momencie kiedy miałem ustawioną sieć sztywno na WCDMA na sofcie 4.0.3. Znikający zasięg lub utrata głosu połączenia. Problem wg mnie, występował w ciągłych przeskokach H+/3G (sieć T-Mobile). Od najnowszej aktualizacji i przestawieniu się na automatyczny tryb sieci, telefon śmiga wyśmienicie.

  8. #8

    Dołączył
    07 2011
    Posty
    210
    Telefon
    iPhone 4
    Sieć
    Orange
    Piwa (Postawione)
    1
    Piwa (Otrzymane)
    0

    Domyślnie Odp: Problem z zasięgiem po oficjalnej aktualizacji Androida

    Procak - u mnie po paru dniach samo ustalo

    Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

  9. #9

    Dołączył
    08 2010
    Skąd
    Bydgoszcz
    Posty
    8
    Telefon
    Samsung Galaxy S2 I9100
    Sieć
    Play
    Piwa (Postawione)
    4
    Piwa (Otrzymane)
    0

    Domyślnie

    Marugrab zauważyłem właśnie symptomy o których piszesz a mianowicie przy ustawieniu WCDMA na sztywno zasięg od czasu do czasu gubi. Zaznaczam gubi a nie "resetuje się" jak wcześniej. Nie wiem jak z głosem i jakością połączenia bo w tym przypadku problemów nie zauważyłem. Pośmigam trochę na sztywnym WCDMA a potem przełączę się z powrotem na tryb automatyczny i mam nadzieję, że będzie ta jak mówi kolega fumfel20, że po prostu samo przejdzie. Na sam koniec wspomnę jeszcze, że od momentu włączenia sztywnego WCDMA nie było ani jednego "resetu" zasięgu jak wcześniej. Pożyjemy zobaczymy. Zdam relację z moich późniejszych obserwacji. Pozdrawiam.

  10. #10
    wrn
    wrn jest nieaktywny

    Dołączył
    05 2010
    Skąd
    Warszawa
    Posty
    42
    Telefon
    LG Nexus 4
    Sieć
    Orange
    Piwa (Postawione)
    3
    Piwa (Otrzymane)
    0

    Domyślnie

    Witajcie,
    chyba trafiłem na wątek w którym opisujecie podobne problemy do mojego

    Od kliku tygodni podczas użytkowania (rozmowy, czuwanie, itp) nagle mój S2 robi coś na wzór utraty zasięgu, pojawia się znaczek na pasku powiadomień - białe przekreślone kółko, ogólnie telefon przez chwilę nie widzi karty sim, i po jakimś czasie (od kilku do kilkudziesięciu sekund) ponownie loguje się do sieci. Nie jest to raczej typowa utrata zasięgu, tylko właśnie "błąd karty sim", gdyż po wejściu w ustawienia sieci komórkowej nic nie da się zrobić bo pokazuje się komunikat "brak karty sim".


    co było robione?
    problem zaczął się po aktualizacji telefonu oficjalnym softem do androida 4.04 I9100XWLPU (wgranie odinem). Nie robiłem żadnego wipe, bo nigdy wcześniej jakoś nic się nie działo po aktualizacji. Na początku myślałem że to wina romu, ale wyszedł kolejny rom na (oficjalny na PL) I9100XXLQB, więc go wgrałem i problem pozostał.

    Co już robiłem?
    1. Zrobiłem wipe, ale nie pomogło, problem pozostał.
    2. Następnie wgrałem rom 3 plikowy (i9100XXKG6), wipe, wgrałem ponownie I9100XXLQB + wipe. To także nie pomogło nadal jest to samo, czyli wywala kartę sim.
    3. Sprawdziłem inną kartę sim. Cały czas to samo


    Ma ktoś może jakiś pomysł co zrobić? ja myślę nad kilkoma opcjami, ale wolę się Was poradzić:

    1. oddać tel do serwisu (średnio mi się uśmiecha być bez telefonu przez 2 tygodnie), ale jak mus to mus
    2. może wgrać jakiś rom 4.03 i wtedy zobaczyć?
    3. a może ktoś z Was ma jakiś inny pomysł?

    z góry dzięki za pomoc

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Windows Phone :: Android :: Forum Windows Phone