Strona 1 z 70 1231151 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 693

Wątek: [TUTORIAL] Wgrywanie rom'ów za pomocą Odina

Awatar Sekator

Piwa (Postawione)
    130
    Piwa (Otrzymane)
    626

Post [TUTORIAL] Wgrywanie rom'ów za pomocą Odina

INFORMUJĘ, ŻE NIE ODPOWIADAM ZA ŻADNE SZKODY SPOWODOWANE PONIŻSZĄ PROCEDURĄ WSZYSTKO ROBICIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!

Cała operacja zamiany softu, czy to za pomocą romu 1-plikowego czy 3-plikowego nie jest specjalnie skomplikowana. Jednakże należy zapoznać się dokładnie z instrukcją. Najważniejsza zasada - przeczytać przynajmniej raz na sucho ! W instrukcji jest też dodanych trochę dobrych rad na przyszłość

Potrzebne będzie:

Powinny wystarczyć sterowniki z kiesa jeżeli będzie jednak problem proponuje spróbować tych

lub , tych :

Spoiler:

Metoda jest bezpieczna, ale wypadki się zdarzają. Jednak uszkodzenie bootloadera jest naprawdę bardzo rzadko spotykane więc zawsze procedurę można powtórzyć. Na pocieszenie mogę powiedzieć, że w przypadku uwalenia telefonu odinem będziecie jednymi z nielicznych

Jako,że ciagle pojawiają się o to pytania: GT-I9100_OLD_BOOTLOADER.tar - Speedy Share - upload your files here

Procedura dla rom'ów jednoplikowych
    (flashowanie romem jedno-plikowym nie czyści danych - jednak zalecam zapoznanie się z uwagą pod koniec tej części procedury)

1. Pobieramy i uruchamiamy odina - okno programu wygląda tak:

2. Pobieramy interesujący nas rom i rozpakowujemy do katalogu w którym znajduje się odin.

3. Przechodzimy do trybu download telefonu. Wyłączamy telefon - przytrzymujemy Volume down, home i power (prawidłowa rekcja telefonu - lewy ekran na rys. poniżej), zatwierdzamy wejście do trybu download przyciskiem Volume Up. (prawidłowa rekcja telefonu prawy - ekran na rys. poniżej)

4. Odpalamy Odina i podajemy w polu PDA nasz plik romu. (plik romu najczęściej spakowany rar lub zipem - plik romu kończy się rozszerzeniem .tar np. I9100XWKE2_I9100XXKDJ_I9100XEUKD1_HOME.TAR)
    Uwaga! Nie zaznaczać re-partition, phone EFS clear, phone Bootloader Update.

5. Podłączamy telefon w trybie download do portu usb kabelkiem z zestawu. Prawidłowe podpięcie i ustawienia odina na przykładzie - przed flashowaniem zdecydowanie proponuje zamknąć kiesa oraz jego uslugi.

6. Klikamy start.

Po zakończeniu telefon się zrestartuje. Pierwsze uruchomienie może chwilę potrwać więc czekać cierpliwie.

------------------------------------------------------------------------------------------------------
    UWAGA - W razie jakichkolwiek problemów (telefon staje na log samsunga, telefon wchodzi w bootloopa, problem z aplikacjami systemowymi itd, itp) - wykonać najpierw WIPE telefonu.

Wyłączyć telefon - przytrzymać VOL-UP + HOME + POWER, zwolnić gdy na ekranie pokażą się żółte napisy. Z menu wybrać "Wipe data/factory reset" (telefon wykona przywracanie do ustawień fabrycznych + dane na wew. karcie pamięci pozostaną nienaruszone)
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------

Procedura dla rom'ów trzy-plikowych .
    (dla tych co uwalą fona jedno-plikowym, chcą pozbyć się dobrze brandu operatora, chcą porządnie odświeżyć telefon itd.)
    wgranie rom'u 3-plikowego robi WIPE - czyszczenie danych telefonu do ustawień fabrycznych

Do punktu 3 procedura jest taka sama.

4. Odpalamy odina i podajemy następująco :

Zanzaczmy: Re-Partition , Auto Reboot , F.Reset Time. (przykład na obrazie pod spodem)
    PIT: u1_02_20110310_emmc_EXT4.pit
    PDA: CODE_I9100XXKG1_CL349526_REV02_user_low_ship.tar
    PHONE: MODEM_I9100XXKG1_REV_02_CL1034110.tar
    CSC: GT-I9100-CSC-MULTI-OXAKG1.tar

5. Klikamy start.

Powyższy przykład dla romu KG1 ale wszystkie inne podobnie.

Dla ułatwienia przy wgrywaniu innych rom'ów niż przykład (prawie zawsze):
    Pliki dla pola PDA - mają w nazwie słowo CODE
    Pliki dla pola PHONE - mają w nazwie słowo MODEM
    Pliki dla pola CSC - CSC
    prawidłowe rozszerzenia plików dla PDA, PHONE, CSC to: *.tar lub *.tar.md5

Uwaga 2! Wgrywanie oryginalnych rom'ów producenta w ten sposób nie narusza gwarancji ale też nie należy się tym chwalić w serwisie . Dodatkowo wgranie oryginalnego romu nie pozostawia śladu na liczniku flashowań - z własnych spostrzeżeń

Aktualizacja - dodałem wyjaśnienia dla początkujących.
    Aktualizacja 2 - dodałem dalsze wyjaśnienia dla początkujących
    Aktualizacja 3 - starsza wersja odina Odin 1.3

Liczę, że docenicie moją pracę i postawicie mi piwo
    Ostatnio edytowane przez Sekator ; 05-05-12 o 14:36

2. Piwa Dodik, mimisiek, klima100x, linkah, Farlley i 255 innych postawił(li) piwo(a) za posta.

Piwa (Postawione)
    1
    Piwa (Otrzymane)
    1

Domyślnie

Panowie...
    Jakiej reguly trzymac sie aby przy wgrywaniu romu pozbyc sie balaganu? Najpierw wipe a potem rom via odin czy moze najpierw rom a potem wipe? Moze jakas inna metoda?

Wgrywajac ostatnio wg tej instrukcji wszystkie ustawienia i aplikacje pozostaly, a wgrywajac nowy rom chcialbym miec wszystko wyczyszczone :-) Zrobilem wipe i format karty, ale nie wiem, czy nie powinienem tego zrobic przed wrzuceniem romu.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

Awatar Sekator

Piwa (Postawione)
    130
    Piwa (Otrzymane)
    626

Domyślnie

Teoretycznie nie ma to żadnej różnicy - romy jedno-plikowe są na zasadzie update istniejącego. Jak nie zrobisz wipe przed flashowaniem to i tak podmieni co ma podmienić. Jedyna różnica jest w tym że robisz update na system czysty albo zawalony dodatkowymi aplikacjami. Niektórzy zalecają wipe przed i po, niektórzy po a niektórzy jak ja nie robią tego wcale i też nie mają problemu Problemy mogą się pojawić jak wrzucasz Rom dla xeo bez multi csc czyli bez xeo wtedy wipe zazwyczaj jest wymagane.
    Zanim utworzysz nowy temat przeczytaj Regulamin Forum + Jak poprawnie nazywać tematy - tutorial

5. Piwa r00t postawił(li) piwo(a) za posta.

Piwa (Postawione)
    7
    Piwa (Otrzymane)
    5

Domyślnie

czy ktoś z was robił wgranie romu odinem na windows 7. Moze jakieś sugestie jak odinem zobaczyć podłaczonego galaxyego. Czy kiesa wyłączyć - usługi w telefonie również.

Awatar Sekator

Piwa (Postawione)
    130
    Piwa (Otrzymane)
    626

Domyślnie

Ja robiłem, tak samo jak na każdym innym windozie - jak odin wykryje fona to jest ok. Kiesa wyłącza się jako takiego i ten procesik kiesa co się wyświetla na pasku. W telefonie nic nie ruszasz.

Cytat Zamieszczone przez michalkilarski Zobacz posta
    Moze jakieś sugestie jak odinem zobaczyć podłaczonego galaxyego
    Drugi obrazek pole id:com ma tak wyglądać, oraz tak jak w polu message
    Zanim utworzysz nowy temat przeczytaj Regulamin Forum + Jak poprawnie nazywać tematy - tutorial

8. Piwa r00t postawił(li) piwo(a) za posta.

Piwa (Postawione)
    5
    Piwa (Otrzymane)
    0

Domyślnie

pamowie mam problem dlaczebo odin nie widzi mi fona??intalowalem od nowa windowsa mam wszystki updaty mam zainstalowane sterowniki do fona i nadal lipa co sie stalo??

Piwa (Postawione)
    7
    Piwa (Otrzymane)
    0

Domyślnie

spróbuj na innym porcie usb. wiem że przy wave były takie problemy i zmiana portu pomagała

Piwa (Postawione)
    5
    Piwa (Otrzymane)
    0

Domyślnie

zmieniam i nic to nie daje...ale będę próbował dalej...

---------- Post dołączono o 20:02 ---------- Poprzedni post napisano o 19:59 ----------

teraz próbowałem na kies się połączyć i bez problemowo się połączy to co może być z odinem??

---------- Post dołączono o 20:04 ---------- Poprzedni post napisano o 20:02 ----------

ok juz mam poszlo po zainstalowaniu kiesa

D3N
    D3N jest nieaktywny
    Awatar D3N

Piwa (Postawione)
    18
    Piwa (Otrzymane)
    3

Domyślnie

Sekator Dzieki za tutka choc wsz odiny to jedna rodzina ... za 2h bede miał juz sgs-a 2jke wiec sofcik niebrand poleci !!) thx

//sardoid-na forum do podziękowań używamy opcji Postaw Piwo

---------- Post dołączono o 23:21 ---------- Poprzedni post napisano o 19:07 ----------

instalujac roma z samsungfirmware ostatniego z 18stego maja wł fona i "wymus zamkniecie" i co chwile ten bład ,przestraszony jak jasny gwint sciagnałem roma XXKE2 i poszło łądnie ... naszczescie teraz moge cieszyc sie SGS-em II )
    Ostatnio edytowane przez sardoid ; 02-06-11 o 20:08

Awatar Sekator

Piwa (Postawione)
    130
    Piwa (Otrzymane)
    626

Domyślnie

Trzeba bylo wgrac KE4 z watku o roocie, to aktualna wersja dla Polski sciagana przeze mnie fusdownloaderem.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

14. Piwa 321Kami postawił(li) piwo(a) za posta.
Strona 1 z 70 1231151 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów