Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Nie mogę odblokować telefonu - konto gmail.

  1. #1

    Dołączył
    09 2011
    Posty
    13
    Telefon
    HTC Desire HD
    Sieć
    P4
    Piwa (Postawione)
    1
    Piwa (Otrzymane)
    0

    Question Nie mogę odblokować telefonu - konto gmail.

    Witam!

    Skradziono mi mojego HTC miesiąc temu, wczoraj wrócił do mnie - złodziej nie mógł go odblokować (wzór na ekranie do narysowania) i prosi o hasło do konta gmail. Niestety, nie pamiętałem hasła, więc je zmieniłem na gmailu na nowe. Ale niestety, mimo że już parę razy hasło zmieniałem do Gmaila na komputerze - to telefon dalej uparcie nie chce przyjąć hasła

    Nie chce robić hard resetu bowiem utracę wtedy wszystkie kontakty i aplikacje, a na niektóre wydałem parę groszy Niestety telefon niezrootowany i opcja USB Debug wyłączona. Co można zrobić w tym przypadku?

  2. #2

    Dołączył
    06 2010
    Posty
    19
    Telefon
    Xperia Z
    Tablet
    Xperia Tablet Z
    Sieć
    Plus
    Piwa (Postawione)
    0
    Piwa (Otrzymane)
    0

    Domyślnie

    Aplikacje są przypisane do konta gmail nie do telefonu.

    Sent from my GT-P1000 using Tapatalk

  3. #3

    Dołączył
    09 2011
    Posty
    13
    Telefon
    HTC Desire HD
    Sieć
    P4
    Piwa (Postawione)
    1
    Piwa (Otrzymane)
    0

    Domyślnie

    Czyli aplikacji nie stracę. Super. A co z smsami i kontaktami? Jak je odzyskać?

  4. #4

    Dołączył
    02 2011
    Posty
    144
    Telefon
    HTC Desire HD
    Sieć
    Orange
    Piwa (Postawione)
    5
    Piwa (Otrzymane)
    11

    Domyślnie

    A przez komputer możesz się zalogować? Jeśli kontakty miałeś na koncie google, a tak wnioskuje z Twojej wypowiedzi, to tam zobaczysz swoje kontakty (google.com/contacts).

  5. #5

    Dołączył
    09 2011
    Posty
    13
    Telefon
    HTC Desire HD
    Sieć
    P4
    Piwa (Postawione)
    1
    Piwa (Otrzymane)
    0

    Domyślnie

    Tak, przez komputer mam dostęp, mogę zmieniać hasło itp ale nawet jak zmienię na nowe hasło to telefon go nie akceptuje. Co do kontaktów w koncie - fatycznie, ale coś jest nie tak - bo są tylko dwa wpisy!! A powinno ich być zdecydowanie więcej

    To konto gmaila utworzyłem specjalnie na potrzeby telefonu przy jego pierwszej konfiguracji. Szkoda że automatycznie nie skopiował wszystkich kontaktów
    Ostatnio edytowane przez Mr.R ; 11-09-11 o 20:53 Powód: double post

  6. #6

    Dołączył
    02 2011
    Posty
    144
    Telefon
    HTC Desire HD
    Sieć
    Orange
    Piwa (Postawione)
    5
    Piwa (Otrzymane)
    11

    Domyślnie

    Widocznie nie miałeś włączonej w telefonie synchronizacji kontaktów google.

    Cytat Zamieszczone przez Mr.R Zobacz posta
    Nie chce robić hard resetu bowiem utracę wtedy wszystkie kontakty
    Czyli problem po części już rozwiązany - kontaktów nie utracisz, bo już utraciłeś i nie ma nigdzie ich żadnej kopii. Możesz spokojnie zrobić hard reset.

  7. #7

    Dołączył
    09 2011
    Posty
    13
    Telefon
    HTC Desire HD
    Sieć
    P4
    Piwa (Postawione)
    1
    Piwa (Otrzymane)
    0

    Angry

    Hm, napisałem do operatora i do HTC. Wkleje odpowiedź HTC:


    Kod:
    Witaj Rafał!
    
    Dziekujemy za kontakt w sprawie zablokowania telefonu.
    
    
    
    Telefon pamięta hasło Googla, które było przed zablokowaniem. Jeżeli nie pamięta go Pan, nie pozostaje nic innego jak twardy reset z pozycji klawiszy.
    
    Zwróć uwagę, że urządzenie zostanie przywrócone do ustawień fabrycznych. Proszę upewnić się że dane użytkownika zostały zarchiwizowane przed twardym resetem. Proszę wykonać następujące kroki :
    
    
    
    1. Przy wyłączonym telefonie, naciśnij i przytrzymaj klawisz zmniejszania głośności.
    
    2. Krótko naciśnij przycisk zasilania.
    
    3. Poczekaj na ekran z 3 Androidami.
    
    4. Naciśnij przycisk głośności, dwa razy, aby wybrać CLEAR STORAGE.
    
    5. Naciśnij przycisk Power.
    
    6. Pytanie o potwierdzenie, naciśnij klawisz głośności.
    
    
    
    
    
    Mam nadzieje ze podana te wskazowki rozwiazaly Pana problem. W razie jakichkolwiek problemow prosze o dalszy kontakt. Zapraszam do wypelnienia ankiety, ktora znajduje sie pod linkiem przeslanym w mailu. Nie zajmie to dluzej niz minute.
    
    Aby wysłać odpowiedź na tę wiadomość lub poinformować mnie o tym, że odpowiedź na zadane pytanie była przydatna, zaloguj się na stronie ContactUs z użyciem swojego adresu e-mail i numeru zgłoszenia.
    
    Z poważaniem,
    
    Mateusz
    
    HTC
    Czekam jeszcze na odpowiedź od Googla i na odpowedź od PLAY. Ciekawe co oni odpiszą. Liczę tutaj bardzo na google - bo jest to ich system. A na forum dla programistów googla - przypadek taki jak mój - czyli zmiana hasła w usłudze google mail która powoduje niemożność odblokowania teleofonu - wisi przyklejona od roku 2009, od czasu pierwszych modeli G1 Dream (w Polsce sprzedawanych w Erze jako G1 Era.) I co zabawne - wisi jako CRITICAL ;D I dalej otwarta. Nie załatana. A ludzie tylko płączą i piszą ponad 500 postów. W wielu modelach udało się obejść w różne śmieszne sposoby to, np kjtoś do Ciebie dzwoni, kliknij to i to potem wejdź do menu i zablokuj funkcję wzorka.

    Niestety - dla Desire HD jeszcze nikt nie znalazł sposobu. Oprócz jednej osoby - można to wykonać jeżeli się ma włączoną funkcję debugowania - i z poziomu linuksa, po podpięciu komórki do komputera - można wyzerować tabelę w sql gdzie jest zapisane hasło - wtedy wartością "null" da się zalogować. Ja niestety nie zdążyłem telefonu zrootować i tą funkcję miałem wyłączoną.

    Ja tych kontaktów nie chcę tracić - a nie będę cały czas trzymał włączony telefon i spisywał jak ktoś do mnie dzwoni! Bo bym musiał go mieć włączonego z miesiąc jak nie lepiej żeby odzyskać z połowę może - i to zalezy kto zadzwoni. A mam tam wiele ważnych kontaktów biznesowych. Bo te rodzinne i znajomych - to odzyskałem dosyć szybko, miałem na swoim telefonie drugim niestety na nim nie trzymałem biznesowych kontaktów. A szkoda.

    Jak ktoś nie chce zbrickować i utracić swoich kontaktów - proszę nie zmieniać hasła do google mail dwa razy. Pierwszą zmianę telefon zaktualizuje. Drugiej już nie. I mamy zablokowany telefon. Google wie o tym błedzie, jest opisany jako krytyczny - od czasu modelu G1 - i do dzisiaj nie został on poprawiony, nie ma patcha nawet do tych telefonów co wyszły No porażka. Google bardzo wiele straciło w moich oczach przez to. Bo teraz się boję - że każdy mój telefon z andfroidem - da się zablokować - i stracę kontakty.



    ---------- Post dołączono o 23:26 ---------- Poprzedni post napisano o 23:24 ----------

    I właśnie - kolega sobie zbrickował też HTC, tylko że Desire Z xD Hahaha no wspaniale ;D Bo nie pamieta hasła do google maila a zrobił mu kaspersky coś takiego:

    Kod:
    krejd
    23:16:34
    ♥♥♥♥♥
    23:16:38
    wykasowaly sie
    23:16:40
    wszystkie hasla
    23:16:41
    z chroma
    
    
    
    Rafcio
    23:16:43
    :F
    
    
    krejd
    23:16:44
    ♥♥♥♥♥AAAAAAAAAAAAAA
    23:16:47
    JAK
    
    
    Rafcio
    23:16:49
    mam nadzieje ze nie do google mail
    
    
    krejd
    23:16:51
    ♥♥♥♥♥y kaspersky
    23:16:52
    KUWA
    
    Rafcio
    23:16:53
    bo jak zmienisz haslo
    
    
    krejd
    23:16:53
    ♥♥♥♥♥RUWAURWA
    23:16:57
    reset pc
    23:16:57
    afk
    
    Rafcio
    23:16:58
    to zablokuje ci sie telefon
    23:17:02
    xD
    Hahaha uwielbiam google Takie żarty robić poważnym ludziom To nic że ktoś właśnie stracił wszystkie kontakty firmowe i szuka i grzebie za wizytówkami po całej firmie i domu A prima aprilis był w kwietniu...
    Ostatnio edytowane przez Mr.R ; 12-09-11 o 23:37 Powód: double post - znowu ;/

  8. #8
    Awatar Shoovar

    Dołączył
    06 2011
    Skąd
    Wrocław
    Posty
    204
    Telefon
    Samsung Galaxy Note 2
    ROM
    Stock 4.1.2
    Sieć
    Orange
    Piwa (Postawione)
    3
    Piwa (Otrzymane)
    32

    Domyślnie

    Zmiana hasła na koncie google nie zmienia hasła zapisanego w telefonie, czyli teraz masz inne hasło w google, inne w telefonie. Jedyna szansa moim zdanie to wybłagać google żeby podali jakie hasło miałeś do konta pierwotnie. Twoje pierwotne hasło jest na pewno zapamiętane przez serwer google (inaczej nie wyskakiwałby komunikat: Wybierz hasło, które nie było wcześniej używane dla tego konta), pytanie tylko w jakiej formie, i czy będą chcieli/potrafili je tobie podać. Tak czy inaczej jedyna nadzieja w supporcie google. Pytanie z ciekawości - Jaki miałeś ustawiony domyślny tryb dla podłączenia USB do komputera?
    Ostatnio edytowane przez Shoovar ; 13-09-11 o 14:58

  9. #9

    Dołączył
    09 2011
    Posty
    13
    Telefon
    HTC Desire HD
    Sieć
    P4
    Piwa (Postawione)
    1
    Piwa (Otrzymane)
    0

    Domyślnie

    Przyszła odpowiedź z PLAY:

    Kod:
    Szanowny Panie,
    
    dziękuję za zgłoszenie dotyczące problemów z blokadą telefonu, które wpłynęło za pośrednictwem Play24 dnia 12 września 2011 roku.
    
    W odpowiedzi uprzejmie informuję, że nie ma możliwości ubezpieczenia telefonu bezpośrednio przez Play. Może Pan ubezpieczyć telefon w firmie zewnętrznej.
    
    W kwestii prowadzonego postępowania niezbędne jest zgłoszenie faktu odzyskania telefonu w prokuraturze w celu umorzenia sprawy oraz spisania Pańskich ostatecznych zeznań.
    
    Blokada telefonu jest blokadą Androida w związku z tym w celu wyjaśnienia problemu z hasłem musi się Pan skontaktować z Biurem Obsługi Android lub Google.
    
    W razie dodatkowych pytań lub sugestii zapraszam do kontaktu za pośrednictwem infolinii 790 500 500 bądź *500 (z numeru Play), poczty elektronicznej pod adresem: ok@pomocplay.pl lub poprzez stronę internetową www.24.play.pl.
    
    Z poważaniem
    Katarzyna 
    konsultant back office ds. obsługi klienta
    Także niestety - Play też nie może za wiele pomóc - czyli tak, mam telefon w PLAY - ale to tylko mój usługodawca i pośrednik (w przypadku kupna telefonu - kupiłem w sklepie ale w ich sklepie), lecz telefon jest produkcji HTC, lecz i producent nie może za wiele ponieważ - produkuje on tylko hardware, systemem zajmuje się google. Teraz niech mi ktoś powie - jak się skontaktować z google, bo chyba wysyłam zapytania na złe adresy.

    Shoovar: Domyślny? Było ustawione żeby zawsze pytał mnie przy podłączeniu (bo czasami używałem telefonu jako modem, a czasami jako kartę pamięci, często też kliklałem tylko ładowanie) - więc chyba nie było domyślnego. Teraz jak podłączam telefon pod komputer to wykrywa go jako telefon komórkowy ale nie da się nic zrobić niestety.

    Hm, Shoovar raczej z odzyskaniem starego hasła od google - niewykonalne, bowiem nie można się z nimi w żaden sposób skontaktować - żadnych żywych ludzi, same mailery i boty. No i taka poważna firma racxzej trzyma hasła w postaci niejawnej, więc raczej nie mogą mi pomóc. Zresztą po to mają bardzo rozbudowaną funkcję zmiany hasła na nowe i opcje weryfikacji czy danme konto pocztowe nalezy do Ciebie czy nie.


    Zauważyłem też, że cały czas mam literkę R koło kreseczek zasięgu - a więc nie jestem w sieci PLAY tylko w sieci PLUSa. Może dlatego telefon nie może pobrać informacji o haśle zmienionych? Planuje jutro jechać do większej miejsowości gdzie PLAY ma swój nadajnik i rozbić paro godzinny biwak - nie wiem kiedy i w jakich warunkach telefon aktualizuje dane o haśle i czy w ogóle zaktualizuje - może aktualizuje tylko raz? Może tylko w momencie zMiany hasła w usłudze Google Mail jest wysyłane nowe hasło na komórkę? No cóż, zrobię dużo kanapek, termos z kawą, naładowany htc i naładowany lapek - będzie można poćwiczyć różne kombinacje pod nadajnikiem.
    Ostatnio edytowane przez Mr.R ; 13-09-11 o 18:59 Powód: double post

  10. #10
    Awatar Shoovar

    Dołączył
    06 2011
    Skąd
    Wrocław
    Posty
    204
    Telefon
    Samsung Galaxy Note 2
    ROM
    Stock 4.1.2
    Sieć
    Orange
    Piwa (Postawione)
    3
    Piwa (Otrzymane)
    32

    Domyślnie

    Odpowiedź PLAY jakoś mnie specjalnie nie zdziwiła. Sytuacja podobna jest np do takiej, że w sklepie X kupiłeś laptopa firmy Y, z zainstalowanym systemem firmy Z. Jeśli laptopa zabezpieczyłeś hasłem, którego później zapomniałeś to oczywiste, że ani sklep X ani producent laptopa Y nie pomogą. Pomóc może jedynie twórca systemu czyli Z (w tym wypadku google)

    Cytat Zamieszczone przez Mr.R Zobacz posta
    nie wiem kiedy i w jakich warunkach telefon aktualizuje dane o haśle i czy w ogóle zaktualizuje
    Nie aktualizuje. Sprawdziłem z ciekawości i nie zaktualizował hasła w telefonie po jego zmianie na stronie.

    Cytat Zamieszczone przez Mr.R Zobacz posta
    Hm, Shoovar raczej z odzyskaniem starego hasła od google - niewykonalne, bowiem nie można się z nimi w żaden sposób skontaktować - żadnych żywych ludzi, same mailery i boty. No i taka poważna firma racxzej trzyma hasła w postaci niejawnej, więc raczej nie mogą mi pomóc
    Napisałem wyraźnie: pytanie tylko w jakiej formie, i czy będą chcieli/potrafili je tobie podać. Ale pomoc ze strony googla to wg mnie jedyna szansa na odzyskanie hasła. Tyle, że przy takim poziomie kontaktu z google widzę sprawę kiepsko. Znalazłem trzy numery telefonu w Polsce, ale wsparcie jedynie przez forum pomocy technicznej. Praktycznie zerowe wsparcie dla użytkownika końcowego Androida i brak sensownego kontaktu via mail zdecydowanie rozczarowują

    Cytat Zamieszczone przez Mr.R Zobacz posta
    Domyślny? Było ustawione żeby zawsze pytał mnie przy podłączeniu (bo czasami używałem telefonu jako modem, a czasami jako kartę pamięci, często też kliklałem tylko ładowanie) - więc chyba nie było domyślnego.
    Nawet jeśli ustawione miałeś każdorazowe pytanie o wybór trybu połączenia, zawsze masz jakiś tryb domyślny. Z braku lepszych pomysłów możesz spróbować uruchomić HTC Sync, podłączyć telefon i poczekać chwilę. Jeśli domyślnym trybem było u Ciebie HTC Sync program po chwili (około minuta) powinien połączyć się z telefonem i umożliwić synchronizację danych z komputerem

  11. Piwa Mr.R postawił(li) piwo(a) za posta.
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Windows Phone :: Android :: Forum Windows Phone