Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Laptop jako router WiFi

  1. #1

    Dołączył
    08 2011
    Posty
    13
    Telefon
    LG G2
    Sieć
    Plus
    Piwa (Postawione)
    2
    Piwa (Otrzymane)
    0

    Domyślnie Laptop jako router WiFi

    Witam.
    Mam pytanie, a mianowicie czy jest jakiś program aby komputer wysyłał do HTC WS internet przez WiFi? Czytałem w FAQ-u że można to bez problemu zrobić przez kabel USB, ale czy siecią bezprzewodową też się da?
    Z góry dzięki za odpowiedz.

    Temat do zamknięcia znalazłem odpowiedz.
    Przepraszam za syf
    Ostatnio edytowane przez magistersolina ; 08-08-11 o 09:19

  2. #2

    Dołączył
    08 2011
    Skąd
    Wieliczka
    Posty
    9
    Telefon
    I9100
    ROM
    Stock 4.1.2
    Sieć
    T-Mobile
    Piwa (Postawione)
    0
    Piwa (Otrzymane)
    3

    Domyślnie

    Da się, Android samoistnie nie obsługuje sieci AD-HOC, więc trzeba ją "ukryć" programem connectify(intuicyjny więc nie ma problemu). Telefon dobrze się łączy. Ja osobiście mam problem z przekierowaniem internetu z Modemu Play'a do programu, ale reszta nie problem. Jeżeli masz stałe łącze, możesz bez problemu utworzyć połączenie.
    Spoiler: Pokaż/Ukryj

  3. #3

    Dołączył
    08 2011
    Posty
    4
    Telefon
    galaxy mini
    Sieć
    Orange
    Piwa (Postawione)
    0
    Piwa (Otrzymane)
    3

    Domyślnie

    dotyczy Samsung Galaxy mini i windows 7 (siec ad hoc i wifi)

    dla komputara:

    Windows 7 jest wyposażony w nową funkcję udostępniania bezprzewodowego połączenia internetowego. Jedynym warunkiem jest zgodność karty wifi z standardem “virtual wi-fi”.
    Sprawdź czy posiadasz najnowsze sterowniki do posiadanej karty wifi do obsługi tej funkcji.

    Otwórz wiersz poleceń (Wpisz “CMD.EXE” w menu start na pasku wyszukiwania, następnie kliknij prawym przyciskiem na cmd.exe i wybierz “Uruchom jako Administrator”).

    W oknie wiersza poleceń wpisz: netsh wlan set hostednetwork mode=allow ssid=MójInternet key=MojeHasło
    (Zmień “MójInternet” na nazwę której chcesz użyć do sieci bezprzewodowej zmień “MojeHasło” na hasło
    dostępu do sieci)
    * Wciśnij Enter.
    * Teraz wpisz: netsh wlan start hostednetwork
    * Wciśnij Enter.
    * Otwórz Panel sterowania i przejdź do Centrum sieci i udostępniania.
    * Kliknij po lewej Zmień ustawienia karty sieciowej.
    * Kliknij prawym przyciskiem na twoje połączenie internetowe i wybierz Właściwości.
    * Kliknij na zakładkę Udostępnianie.
    * Postaw fajkę przy “Zezwalaj innym użytkownikom sieci na łączenie się...”
    * Wybierz wirtualną kartę Wi-Fi i kliknij OK.

    Teraz komputery w zasięgu Wi-Fi powinny wykryć naszą wirtualną sieć bezprzewodową i mogą się z nią połączyć, jeśli znają hasło.

    dla telefonu:

    adres IP: 192.168.2.20
    brama: 192.168.2.1
    maska sieci: 255.255.255.0
    DNS1: dostawca internetu (mozna spraedzić wpisując ipconfig /all) albo DNS – HLDS.pl
    DNS2: dostawca internetu

  4. Piwa Vuko, MarcinV, KingdomPL postawił(li) piwo(a) za posta.
  5. #4
    Awatar KingdomPL

    Dołączył
    04 2011
    Skąd
    Podkarpacie
    Posty
    306
    Telefon
    NEO N003 2GB\32GB
    ROM
    Stock 4.0.3
    Tablet
    Asus Transformer TF101 32GB
    Sieć
    Play
    Piwa (Postawione)
    91
    Piwa (Otrzymane)
    25

    Domyślnie

    kurde dobre ale mi nie działa gdy wpisuję:* Teraz wpisz: netsh wlan start hostednetwork
    wyskakuje jakiś błąd

  6. #5

    Dołączył
    08 2011
    Posty
    4
    Telefon
    galaxy mini
    Sieć
    Orange
    Piwa (Postawione)
    0
    Piwa (Otrzymane)
    3

    Domyślnie

    cmd musisz miec otwarte jako administrator

    wpisujesz cmd i naciskasz Shift+Ctrl+enter

  7. #6
    Awatar peterHTC

    Dołączył
    08 2011
    Posty
    34
    Telefon
    Samsung Galaxy S IV
    ROM
    4.3
    Sieć
    Plus
    Piwa (Postawione)
    0
    Piwa (Otrzymane)
    7

    Domyślnie

    Chyba prościej i taniej jest kupić router wi-fi. Pracujący komputer do przekazywania netu to tak jakby użyć kombajnu do koszenia trawnika przed domem.

  8. #7

    Dołączył
    06 2011
    Skąd
    Kraków
    Posty
    676
    Telefon
    Galaxy Nexus
    ROM
    SlimKat
    Sieć
    Orange
    Piwa (Postawione)
    9
    Piwa (Otrzymane)
    61

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez peterHTC Zobacz posta
    Chyba prościej i taniej jest kupić router wi-fi. Pracujący komputer do przekazywania netu to tak jakby użyć kombajnu do koszenia trawnika przed domem.
    Po co mam wydawać pieniądze na router, jeśli potrzebuje wifi tylko dla telefonu? Ponadto, w akurat w moim przypadku (akademik) korzystanie z własnego routera jest mocno niewskazane przez administratora "bo psuje sieć", a akurat metoda Connectify/VirtualAP jest OK.

    Jak ktoś nie chce klepać za każdym razem netsh... (sieć wyłącza się przy każdym wyłączeniu czy uśpieniu), można stworzyć plik .bat. Niestety też trzeba go uruchamiać z prawami administratora.

    Do notatnika wklejamy:
    Kod:
    @echo off
     cls
     echo Wlaczamy WiFi dla telefonu
     echo ========================
     echo.
     netsh wlan set hostednetwork mode=allow ssid=nazwa_sieci key=haslo_sieci
     netsh wlan start hostednetwork
     echo Naciśnij dowolny klawisz, by wyjść
     pause > NUL
     echo.
     exit
    i zapisujemy z rozszerzeniem .bat

  9. #8

    Dołączył
    08 2012
    Posty
    1
    Telefon
    LG Swift L3
    Sieć
    T-Mobile
    Piwa (Postawione)
    0
    Piwa (Otrzymane)
    0

    Domyślnie

    Mam pytanko. Chciałem mieć dostęp do internetu na swoim smartfonie, poszukałem, użyłem tego sposobu i wszystko jest dobrze oprócz jednego.. nie mogę używać internetu mimo połączenia.. A więc: Zrobiłem wszystko co napisał Jarek 1977 oprócz ustawienia statycznego IP w telefonie, ponieważ wtedy telefon wgl się nie łączył (Przy próbie połączenia szybko wyskakiwało "Rozłączono" i szukało następnej sieci). Kiedy nie mam ustawionego statycznego IP w telefonie - da się połączyć ale nie da się korzystać z internetu i zauważyłem, że połączenie to na pasku u góry ekranu nie świeci się na zielono. Wiecie może jak rozwiązać ten problem? Z góry dziękuję za odpowiedzi

  10. #9

    Dołączył
    06 2011
    Skąd
    Kraków
    Posty
    676
    Telefon
    Galaxy Nexus
    ROM
    SlimKat
    Sieć
    Orange
    Piwa (Postawione)
    9
    Piwa (Otrzymane)
    61

    Domyślnie

    Wejdź do centrum sieci i udostępniania > ustawienia karty sieciowej > właściwości połączenia sieci lokalnej/LAN, zakładka udostępnianie i zaznacz ptaszki.
    Bynajmniej to nie przynajmniej! Zastanów się zanim napiszesz.
    Jeśli potrzebujesz konta Dropbox, skorzystaj z mojego linku, a obydwoje dostaniemy dodatkowe 500MB!

  11. #10
    Awatar KingdomPL

    Dołączył
    04 2011
    Skąd
    Podkarpacie
    Posty
    306
    Telefon
    NEO N003 2GB\32GB
    ROM
    Stock 4.0.3
    Tablet
    Asus Transformer TF101 32GB
    Sieć
    Play
    Piwa (Postawione)
    91
    Piwa (Otrzymane)
    25

    Domyślnie

    Ja już od pewnego czasu używam programu Connectify Lite (działa tylko na Win7) i moje Laptopy,telefony i tablet łączą się bez problemów

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Windows Phone :: Android :: Forum Windows Phone