Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 40

Wątek: [ACER ICONIA TAB 500] Jak naprawić takiego buga?

  1. #1

    Dołączył
    03 2012
    Posty
    19
    Sieć
    1
    Piwa (Postawione)
    7
    Piwa (Otrzymane)
    0

    Wink [ACER ICONIA TAB 500] Jak naprawić takiego buga?

    Witam!
    Stałem się od niedawna (nie)szczęśliwym posiadaczem tego o to tabletu, który padł w ręce mojej koleżanki, która chciała na nim zrobić aktualizacje, która jej nie wyszła itd itd... w rezultacie po włączeniu tableta wyskakuje na okrągło okno Acer Media, do tego stopnia u♥♥♥♥♥liwe ze nie idzie zrobić na nim nic, nawet wejść w ustawienia(chyba, że się postaram mocno) Jako człowiek który przerabiał niejeden telefon, komputer, laptop, notebook etc etc zdaję sobie świadomość, iż jedynym rozwiązaniem będzie ( w moim języku) tzw. reflash, czyli wrzucenie wszystkiego na nowo.. a żebyście na mnie nie krzyczeli - przerypałem całe forum o tym tablecie kilkakrotnie, i znalazłem tylko stare wygasłe linki przez które nie mogę nic zrobić.. Pytanie moje jest następujące: Czy znajdzie się tu ktoś, kto mi krok po kroku wytłumaczy co zrobić z tym acerem, aby przywrócić go do stanu używalności? Dodam też, że próbowałem tej całej magicznej kombinacji power + volup czy tam woldown, przywróciłem mu ustawienia, pograłem 10 minut w nfs'a i stało się to samo..

    Z góry dziękuje za odpowiedzi i życzę miłej nocy

  2. #2

    Dołączył
    12 2010
    Skąd
    Kraków
    Posty
    279
    Telefon
    i9505
    ROM
    Najnowszy :)
    Tablet
    a500
    Sieć
    Play
    Piwa (Postawione)
    13
    Piwa (Otrzymane)
    10

    Domyślnie

    Zrobiłeś Root_a ?

  3. #3
    Awatar HouseM

    Dołączył
    01 2010
    Posty
    368
    Telefon
    SE X10i dawniej Hero + Legend
    Sieć
    Era
    Piwa (Postawione)
    12
    Piwa (Otrzymane)
    33

    Domyślnie

    Ja bym Ci na początek zaproponował zwykły hard reset Czyli mówiąc kolokwialnie wepchnąć spinacz do papieru w dziurkę z napisem RESET, która znajduje się nieopodal portu USB.

    Wysłane za pomocą Tapatalk v2
    Collecting data is only the first step toward knowledge but sharing data is the first step toward civilization

  4. Piwa Kamilzzz postawił(li) piwo(a) za posta.
  5. #4

    Dołączył
    09 2010
    Posty
    476
    Telefon
    Samsung N7000
    ROM
    Cyanogenmod 11
    Tablet
    Acer Iconia 501
    Sieć
    Nju Mobile
    Piwa (Postawione)
    23
    Piwa (Otrzymane)
    34

    Domyślnie

    Nie wiem jaki rom ma kolega ale przydały by się jakieś informacje

    Żeby zrobić tak zwany reflash to trzeba kilku rzeczy
    1- tablet
    2- karta mikro SD
    3- rom
    Ściągamy rom [ będzie zapakowany w zip - nie należy tego rozpakowywać ] "jakaś_tam_nazwa.zip" - zmieniamy jej nazwę na "update.zip" i przenosimy na kartę pamięci.
    Reboot i wgrywamy
    Galaxy Note N7000

  6. Piwa Kamilzzz postawił(li) piwo(a) za posta.
  7. #5

    Dołączył
    03 2012
    Posty
    19
    Sieć
    1
    Piwa (Postawione)
    7
    Piwa (Otrzymane)
    0

    Domyślnie

    Wielkie bless za odpowiedzi, już jestem coś więcej z wiedzą tabletową ale dalej mam problem i zarazem pytanie
    uno; w tym resecie to już prawie dziurę do płyty zrobiłem tyle go nakatowałem
    duo; jak sprawdzić jaki mam ROM, oraz skąd ściągnąć odpowiedni soft dla tableta?

    ahh i jeszcze tak poniżej, czy utracę przy tym gwarancje oraz czy mogę ten cały ROM wrzucić na pendrive'a ?


    @edit

    @Mortiser: ROOT - czyli uzyskanie jakiś tam praw tak? Chyba próbowałem, ale z tego co mi tablet i komputer powiedzieli nic z tego nie wyszło :/

  8. #6

    Dołączył
    05 2011
    Posty
    188
    Telefon
    Samsung Galaxy NoteII LTE
    ROM
    iOS 7.01 + Jailbreak
    Tablet
    iPad 2
    Sieć
    Play
    Piwa (Postawione)
    0
    Piwa (Otrzymane)
    19

    Domyślnie

    Jako świeży użytkownik Iconii A500 (wcześniej inne teblety) skorzystałem z życzliwej pomocy kolegi Taśmy, więc może tą drogą, na zasadzie "pay it forward", odwdzięczę się kilkoma sugestiami.

    1. Jeżeli udaje Ci się uruchomić tablet, to idealnym początkiem będzie zrootowanie urządzenia, czyli uzyskanie na nim uprawnień "superadministratora" oraz zainstalowanie ClokWorkMod, czyli programu pozwalającego na flashowanie różnymi ROM-ami. Aby to uczynić należy z pobrać program Iconiaroot 1.3 (http://forum.xda-developers.com/atta...0&d=1310086702) zrzucić go na kartę SD (uwaga: external_sd), odpalić i postępować zgodnie z instrukcjami.

    Uwaga: wcześniej w Ustawienia/Aplikacje/Nieznane źródła oraz Debugowanie USB muszą być zaznaczone "ptaszkami".

    Kolejny krok to pobranie z marketu aplikacji Acer Recovery Instaler, która zainstaluje CWM. Następnie należy ściągnąć ROM, który będziemy instalować i wrzucić go do głównego katalogu na karcie SD. Używam poleconego przez Taśmę Lightspeeda 2.1 i działa idealnie. Pobrać można stąd: [ROM][28/01]Lightspeed_2.1[HC3.2.1][STOCK KERNEL] - xda-developers.

    Możesz też skorzystać z innego ROM-u. Tutaj jest lista różnych z linkami do opisów i pobrania:

    Iconia A500/501 ROM List - Updated 05 Mar 2012

    2. Odpalamy Acer Recovery Instaler, uruchamiamy z prawami roota, wybieramy ClockworkMod Recovery rev 1.3.4 ..., a później Install Recovery Image. W następnej kolejności wybieramy Reboot into recovery i tablet uruchamia się nam w tym trybie. Gdyby nie, co może się czasem zdarzyć, to wyłączamy tablet i uruchamiamy go trzymając wciśnięte jednocześnie klawisze "power" i "vol -" do momentu pokazania się w lewym górnym rogu tekstowego menu. Po menu poruszamy się klawiszami "vol+" i vol-", wybory zatwierdzamy krótkim naciśnięciem "power".

    3. Z menu wybieramy najpierw funkcję "Backup and restore", a następnie "Full backup", bo choć wygląda, że Twój stary ROM jest niezbyt funkcjonalny, to jednak może się przydać później. Po zakończeniu tworzenia kopii bezpieczeństwa przy pomocy opcji "Go back" wracamy do głównego menu.

    4. Wybieramy opcję "Wipe data/factory reset" i zatwierdzamy.

    5. Wracamy do głównego menu i wybieramy opcję "Install zip form SD card", wyszukujemy umieszczony wcześniej w katalogu głównym karty SD (MUSI być to karta zewnętrzna external_sd) plik ROM-u z rozszerzeniem .zip i zatwierdzamy wybór. Rozpoczyna się flashowanie nowego ROM-u, które może trochę potrwać. Czekamy cierpliwie do końcowego komunikatu o powodzeniu. Na zakończenie wracamy do głównego menu i wybieramy "Reboot system now". Tablet się restartuje.

    Warto wiedzieć, że pierwsze odpalenie po zaflashowaniu nowego ROM-u może trochę potrwać, więc bez nerwów - czekamy cierpliwie.


    Uwagi: niektóre źródła podają, że należy też po "Wipe data/factory reset" zrobić również "Wipe cache" oraz "Wipe Dalvik cache". Kolega Taśma instruował, że nie ma takiej potrzeby, więc nie robiłem i wszystko było OK. Ale gdyby pierwsze flashowanie się nie powiodło, można z tych opcji skorzystać, wówczas zostaną wyczyszczone dokładnie wszystkie pozostałości po poprzednim ROM-ie.

    Tutaj mamy pełny, dość fajny poradnik wideo, który ilustruje powyższe.

    Honeycomb Helper #4 Flashing ROMS on Acer Iconia A500 - YouTube

    Życzę powodzenia

  9. #7
    Awatar Ruffy

    Dołączył
    01 2011
    Skąd
    mapy od gugla
    Posty
    1,402
    Telefon
    xperia neo V
    ROM
    fajny / beznadziejny
    Tablet
    Iconia TAB A501
    Sieć
    T-Mobile
    Piwa (Postawione)
    16
    Piwa (Otrzymane)
    48

    Domyślnie

    Ja tylko od siebie mogę powiedzieć że robiąc notatki, tablet na moscowie dostaje ♥♥♥♥♥♥♥ca (proszę tego nie moderować, to dosadnie przedstawia sytuację co się dzieje...)

    po restarcie z podłączoną klawiaturą nie da się wpisać pinu...
    potrafi "od tak" zgubić internet, ikonki pokazują że net jest a jednak go nie ma... pomaga tylko restart...
    sam "bo tak chce i wuj!" wybudza się z uśpienia odblokowywując ekran... lol
    klawiatura przestaje działać co jakiś czas, też "od tak"...


    Wydziergane z Iconia Tab A501
    "spica to nie telefon, spica to stan umysłu"

    Milestone -> HTC HD2 -> Neo V -> HTC Desire 500 -> Nexus 4

  10. Piwa Kamilzzz postawił(li) piwo(a) za posta.
  11. #8

    Dołączył
    03 2012
    Posty
    19
    Sieć
    1
    Piwa (Postawione)
    7
    Piwa (Otrzymane)
    0

    Domyślnie

    Kirek, mistrzu.. nie mam czasu teraz sprawdzić, ale obiecuje, że jak dojdę do ładu z tym tabletem dzięki twojemu poradnikowi to masz piwo 200mb ;D Dzięki za odpowiedzi, jak spróbuje tą metodą w poście Kirka dam znać co dalej hej

  12. #9
    Awatar tasma

    Dołączył
    04 2011
    Skąd
    Tarnów
    Posty
    601
    Telefon
    Samsung GN IV + Gear2Neo
    Tablet
    Acer A500
    Sieć
    T-Mobile
    Piwa (Postawione)
    67
    Piwa (Otrzymane)
    196

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Bushman Zobacz posta
    Nie wiem jaki rom ma kolega ale przydały by się jakieś informacje

    Żeby zrobić tak zwany reflash to trzeba kilku rzeczy
    1- tablet
    2- karta mikro SD
    3- rom
    Ściągamy rom [ będzie zapakowany w zip - nie należy tego rozpakowywać ] "jakaś_tam_nazwa.zip" - zmieniamy jej nazwę na "update.zip" i przenosimy na kartę pamięci.
    Reboot i wgrywamy
    W przypadku kiedy tablet nie posiada CWM'a, a z karty ta metoda bedziemy probowali wgrac jakiegos custom rom'a, nie zostanie uruchomiony program do kasowania sumy kontrolnej (itsmagic, zawarty w CWMie) i tablet juz wiecej sie nie uruchomi! W ten sposob mozna wgrywac wylacznie softy dostarczone przez Acera (najlepiej ze znanego wszystkim watku na xda). Taki oryginalny soft mozna poznac po tym, ze aby z archiwum wyodrebnic update.zip nalezy go rozpakowac korzystajac z programu Acer decrypter (do znalezienie w tym zamym watku). Jesli plik po wypakowaniu nie ma nazwy update.zip to znaczy ze nie nadaje sie do tej metody!

  13. Piwa Kamilzzz postawił(li) piwo(a) za posta.
  14. #10

    Dołączył
    03 2012
    Posty
    19
    Sieć
    1
    Piwa (Postawione)
    7
    Piwa (Otrzymane)
    0

    Domyślnie

    Dobra wróciłem, dalej działam ale mam znowu problem, mianowicie chodzi o to, że nie jestem w stanie zainstalować nawet astro file manager, bo wyskakje wciaz acer media i znika, czyli teoretycznie nie moge z tym nic zrobic. Co dalej?

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Windows Phone :: Android :: Forum Windows Phone