Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 70

Wątek: Wyszukiwarka leków refundowanych i zamienników leków na Androida

s0l
    s0l jest nieaktywny

Telefon
    SGS2
    Sieć
    Era
    Piwa (Postawione)
    1
    Piwa (Otrzymane)
    19

Thumbs up Wyszukiwarka leków refundowanych i zamienników leków na Androida

Cześć,
    Własnie zamieściłem w Markecie swoją aplikację Lista Leków Refundowanych. Mam w rodzinie i wśród znajomych sporo lekarzy, którzy po wprowadzeniu nowej ustawy o refundacjach mają spore problemy z wypisywaniem recept. Dla każdego leku muszą wpisać poziom refundacji, który dodatkowo jest różny dla różnych schorzeń. Dla nich własnie skierowana jest ta aplikacja. Podstawowe założenie to ergonomia i wygoda pracy dla lekarza w gabinecie.
    Dodatkowo aplikacja przyda się też pacjentom bo umożliwia szybkie znalezienie najtańszego zamiennika leku z recepty. Trzeba pamiętać, że farmaceuta ma obowiązek sprzedać nam zamiennik leku z recepty jeśli tylko o to poprosimy.

Na bieżąco aktualizowana lista leków, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia i wyrobów medycznych refundowanych w Polsce.

Nieco szczegółów:
    - automatyczne podpowiadanie nazw leków
    - łatwe wyszukiwanie leku po nazwie, substancji czynnej, grupie i zakresie wskazań objętych refundacją
    - wyszukiwanie zamienników z możliwością znalezienia najtańszego zamiennika
    - sortowanie leków po nazwie, substancji czynnej lub cenie
    - najłatwiejsza i bezproblemowa obsługa
    - czytelny interfejs z najważniejszymi danymi w jednym miejscu
    - automatyczne aktualizacje bazy leków
    - nie wymaga dostępu do internetu do swojego działania - internet wymagany jest tylko do aktualizacji bazy leków
    - najlepsze wsparcie i szybka reakcja na sugestie użytkowników

Czekam na komentarze z propozycjami zmian lub informacjami o zauważonych błędach. Obiecuję uwzględnić je w następnych wersjach, które pojawią się niebawem.

2. Piwa motaba74, marcinl, Viteq, h3nn, Marjo i 4 innych postawił(li) piwo(a) za posta.

Telefon
    Era G1 / Desire Z
    ROM
    G1 2.3.5 / DZ: CM7 ILWT
    Sieć
    T-Mobile
    Piwa (Postawione)
    25
    Piwa (Otrzymane)
    228

Domyślnie

No i proszę. A Lekarze narzekają, że to taka skomplikowana "operacja" znaleźć odpowiedni lek i jego refundację. Dla chcącego nic trudnego.

Należy się wielkie piwo.

W aptece mieli tylko jedno zastrzeżenie. Nie ma czytnika kodów kreskowych , bo tylko tym się różni od ich aplikacji do sprzedaży.
    Z tego co się orientuję to implementacja czytnika, jest możliwa za pomocą zewnętrznej aplikacji Barcode Scanner od ZXing: zxing - Multi-format 1D/2D barcode image processing library with clients for Android, Java - Google Project Hosting

Telefon
    i9300
    ROM
    jeszcze testuje różne romy :)
    Sieć
    T-Mobile
    Piwa (Postawione)
    13
    Piwa (Otrzymane)
    24

Domyślnie

wow ! naprawdę niezłe, znalazłem chyba małą niedoskonałość:

sprawdzając jakiś lek, klikam w zamienniki i teraz chcąc powrócić do leku pierwotnego klawiszem "back"....zamykam program, ponowne uruchomienie powoduje start w miejscu w którym zamknęła się aplikacja

s0l
    s0l jest nieaktywny

Telefon
    SGS2
    Sieć
    Era
    Piwa (Postawione)
    1
    Piwa (Otrzymane)
    19

Domyślnie

Dzięki za sugestie i informacje o problemie z powrotem do leku, dzisiaj siadam do kodu i postaram się coś z tym zrobić. Jest jeszcze sporo rzeczy do zrobienia. Każda wasze sugestia jest dla mnie bardzo cenna.

Czytnik kodów jest ciekawym pomysłem i na pewno jest do zrobienia. Nie wiem co prawda skąd wziąć bazę kodów kresowych leków, ale jak coś znajdę to na pewno czytnik wrzucę do roadmapy aplikacji.

Dodatkowo myślę o:
    - Rejestr leków wg przeznaczenia. Mamy listę zakresów wskazań (np: padaczka). Dotkniecie konkretnej pozycji prezentuje nam listę leków związanych z zakresem
    - Indeks alfabetyczny leków.
    - Dedykowany przycisk "najtańszy zamiennik".
    - Globalny rejestr leków... nie tylko refundowanych.

Na razie wrzuciłem do marketu aplikację w wersji "jak jest", więc może być kilka błędów, za które przepraszam. Mam nadzieję, że z waszą pomocą szybko się ich pozbędę. Apkę stworzyłem po kilku prośbach znajomych lekarzy, którzy byli sfrustrowani jakością dostępnych wyszukiwarek. W tej chwili traktuje ją jako najnowsze hobby. Na dzień dzisiejszy nie planuję wprowadzenia żadnych opłat.

6. Piwa dulik postawił(li) piwo(a) za posta.

Telefon
    HTC Dual Touch
    Sieć
    Orange
    Piwa (Postawione)
    1
    Piwa (Otrzymane)
    0

Domyślnie

Czyli mogę polecić to znajomym lekarzom?

---------- Post dołączono o 13:31 ---------- Poprzedni post napisano o 13:30 ----------

Czyli mogę polecić to znajomym lekarzom? Jak z aktualizacjami? Planujesz to aktualizować jak coś się zmieni?

s0l
    s0l jest nieaktywny

Telefon
    SGS2
    Sieć
    Era
    Piwa (Postawione)
    1
    Piwa (Otrzymane)
    19

Domyślnie

Aktualizacje bazy leków będą na bieżąco. Nawet dzisiaj będę weryfikował bazę leków, bo ta dostarczona z aplikacją ma już kilka ładnych dni. Domyślnie aplikacja uruchamia się z włączoną automatyczną aktualizacją bazy leków, więc aktualizacja jest bezobsługowa od strony użytkownika. Baza waży około 80KB i jest pobierana tylko wtedy jeśli faktycznie jest potrzebna. Oczywiście można wyłączyć autoaktualizację bazy w ustawieniach i aktualizować bazę ręcznie z poziomu menu.

Jeśli chodzi o aktualizację samej aplikacji to w początkowym okresie aktualizacje mogą pojawiać się nawet codziennie. W tej chwili aplikacja jak najbardziej nadaje się do użytku, ale zawsze znajdzie się coś co można poprawić, ulepszyć lub dodać

Jeśli chodzi o polecanie to jak najbardziej tak. Myślę, że będą zadowoleni.

Telefon
    Era G1 / Desire Z
    ROM
    Sieć
    T-Mobile
    Piwa (Postawione)
    25
    Piwa (Otrzymane)
    228

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez s0l Zobacz posta
    Czytnik kodów jest ciekawym pomysłem i na pewno jest do zrobienia. Nie wiem co prawda skąd wziąć bazę kodów kresowych leków, ale jak coś znajdę to na pewno czytnik wrzucę do roadmapy aplikacji.
    Z tego co sprawdzałem, to cała baza jest już w programie. Kod kreskowy, to nic innego jak EAN (zazwyczaj EAN-13). Czytnik odczytuje cyfry (te co są pod kodem) zapisane za pomocą kresek.

Telefon
    i9300
    ROM
    jeszcze testuje różne romy :)
    Sieć
    T-Mobile
    Piwa (Postawione)
    13
    Piwa (Otrzymane)
    24

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez s0l Zobacz posta
    Dodatkowo myślę o:
    - Rejestr leków wg przeznaczenia. Mamy listę zakresów wskazań (np: padaczka). Dotkniecie konkretnej pozycji prezentuje nam listę leków związanych z zakresem
    - Indeks alfabetyczny leków.
    - Dedykowany przycisk "najtańszy zamiennik".
    - Globalny rejestr leków... nie tylko refundowanych.
    ad.1 to ten rejestr wg przeznaczenia jest jednym z problemów, który stwarza problemy (np w szpitalu pojawia sie gość z zapaleniem stawu, lekarz wie z doświadczenia/praktyki ogólnoświatowej, że można to wyleczyć antybiotykiem X, ale producent antybiotyku X nie zarejestrował go jako antybiotyk na stawy (a zarejestrował np na płuca) i teraz lekarz w szpitalu nie może podać/kupić najskuteczniejszego leku, bo zarejestrowany jest na inną grupę. Temat jest grubszy bo np żaden producent nie testuje leków na kobietach w ciąży, noworodkach i mimo że leki są stosowane nie znajdują sie na stosownych, wymaganych listach, więc taka funkcja to chyba tylko poglądowo

pozostałe punkty warte grzechu

ps.poprawka ad 1 warto , lekarz będzie mógł sprawdzić czy dany lek który stosował w chorobie X przez lata....nadal może stosować
    Ostatnio edytowane przez atc5 ; 25-01-12 o 15:57

s0l
    s0l jest nieaktywny

Telefon
    SGS2
    Sieć
    Era
    Piwa (Postawione)
    1
    Piwa (Otrzymane)
    19

Domyślnie

Dzięki za sugestie

W tej chwili eksperymentuje z czytnikiem kodów zxing. Na razie testowa aplikacja wywala się nie pozostawiając śladu w logCacie. Powalczę jeszcze z tym trochę.

Być może wrzucę jeszcze dzisiaj aktualizację do marketu gdzie będzie dołączony czytnik kodów kresowych. Po zeskanowaniu kodu wchodzimy od razu do szczegółów leku,
    gdzie będzie dostępna dodatkowa zakładka z zamiennikami leku posortowanymi od najtańszego do najdroższego. Takie coś ekstremalnie uprościłoby życie np farmaceutom, a ja chętnie przy okazji pobawię się czytnikiem kodów.

---------- Post dołączono o 00:42 ---------- Poprzedni post napisano o 21:01 ----------

Zrobiłem to wyszukiwanie po kodach kreskowych! Poprawiłem problem z powrotem z listy zamienników przez przeorganizowanie aplikacji. Teraz w szczegółach leku jest zakładka z listą zamienników od najtańszego do najdroższego. Wielkie dzięki za sugestie! Nowa wersja jest już w Android Markecie.

Telefon
    Era G1 / Desire Z
    ROM
    Sieć
    T-Mobile
    Piwa (Postawione)
    25
    Piwa (Otrzymane)
    228

Domyślnie

Nexus 7 w Polsce!
    Jak na razie działa bez zarzutów.
    Mam tylko jedną uwagę. Jak mi się zdaje, to wyszukiwanie po kodzie kreskowym (EAN) jest oddzielną funkcją. W wyniku czego, jak nie znajdzie leku, to nic się nie dzieje. Zostaje lista poprzedniego wyszukiwania, nie pojawia się toast z informacją, że nie znaleziono i może to trochę wprowadzać w błąd.

Poza tym, nie znalazłem nic więcej. Jutro jeśli znajoma będzie w aptece postaram się sprawdzić program przy znacznym obciążeniu i dowiedzieć się co sądzą o nim aptekarze jako o narzędziu pracy.
    Ostatnio edytowane przez GonzoG1 ; 25-01-12 o 23:15

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów