Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 57

Wątek: [FAQ] Android on HD2

  1. #1
    Awatar Sprite

    Dołączył
    07 2009
    Skąd
    Z nienacka
    Posty
    670
    Telefon
    Nexus
    ROM
    Kolorowy
    Tablet
    Panadol
    Sieć
    Inna
    Piwa (Postawione)
    0
    Piwa (Otrzymane)
    197

    Domyślnie [FAQ] Android on HD2

    Android na HD2
    Czyli wszystko co powinieneś wiedzieć!
    dla początkujących

    1. Słowo wstępu
    HTC HD2 (znany także jako HTC LEO) wprowadzony został na rynek w listopadzie 2009, szturmem zdobywając lokatę "króla" urządzeń z Windows Mobile - za sprawą dużego ekranu, sporej ilości RAM/ROM, dobremu procesorowi jest finalnym stadium ewolucji urządzeń przeznaczonych dla WinMo. W związu z tym, dzięki forum xda-developers, zrzeszającym ludzi chcących zrobić "coś więcej" ze swoją zabawką, Leon doczekał się portu systemu Android. Rodzony był w bólach, jednak dzięki upartości developerów na dzień dzisiejszy dysponujemy na to urządzenie w pełni działającym Androidem. Zachęcam do przeczytania krótkiego artykułu rozwiewającego wszelkie wątpliwości oraz przedstawiającego drogę do działania Androida na Leonie.
    2. Od czego zacząć?
    Pierwsze co należy wykonać to sprawdzenie jakiego posiadamy HTC Leo - najpopularniejsze są dwie wersje, HTC HD2 oraz T-Mobile USA HTC HD2. Pierwszy posiada klawisze pod ekranem jednolitego koloru, drugi (t-mobile usa) ma kolorowe klawisze słuchawek - słuchawka odbioru jest zielona, słuchawka zakończenia połączenia jest czerwona). Hardware różni się trochę bardziej, LEO z T-MOBILE USA ma dwukrotnie większą ilość pamięci ROM - trzeba dobierać do niego inne ROMY Windows Mobile (będzie to ważne przy wyborze odpowiedniego ROM podczas przygotowania Leona do Androida). Działanie Androida nie różni się na tych dwóch wersjach

    Kolejną rzeczą która jest niezbędna to odpowiednia karta pamięci. Zalecany przeze mnie rozmiar to conajmniej 4 GB (by czuć się "swobodnie", osoby uparte zmieszczą się na kartach mniejszych). Klasa prędkości karty zalecana to minimum Class 4, choć wpływa ona tylko na szybkość startu i działania systemu. Karta powinna być sformatowana do systemu plików FAT32
    3. Wiem jakiego Leo mam, karta pamięci też przygotowana, co dalej?
    Zanim nasz Android na Leo będzie śmigał, trzeba będzie przygotować sprzęt i jego konfigurację. Po odpaleniu Windows Mobile mamy możliwość sprawdzenia jaką obecnie konfiguracją dysponujemy.


    kliknij tu by powiększyć

    Jeśli masz szczęście i Leon był kupiony dość niedawno, to konfiguracja powinna wyglądać następująco: w pozycji ROM version: 3.14.XX.XX lub 1.66.XX.XX i w pozycji Radio version: 2.XX.50.XX lub z tej rodziny. Leon w takiej konfiguracji jest przygotowany od razu do działania na Androidzie, możesz od razu przejść do punktu 6 FAQ. Jeśli nie, zapnij pasy i czytaj kolejne punkty FAQ
    4. SPL, SSPL, HardSPL, RADIO i Windows Mobile
    Stare Leony mają nieodpowiednie RADIO do włączenia Androida - może się on nie uruchomić w ogóle, nie łapać zasięgu, mieć wahania zasięgu, zrywać połączenia głosowe, nie umożliwiać połączeń głosowych, zrywać połączenia z internetem, nie umożliwiać ich etc. Zalecane RADIO to radio z serii 2.12.50.XX - jest ono kompatybilne z prawie każdym (99%) Androidem na Leo.

    Jak zmienić SPL RADIO, jak wgrać kompatybilny Windows Mobile? Z racji obszerności tego punktu zajrzyj TUTAJ
    5. Opcjonalnie - wgranie CUSTOM ROM Windows Mobile
    Czym jest CUSTOM ROM? Jest to wersja ROM zmieniona przez jednego z "kucharzy" - osobę zajmującą się modyfikowaniem oryginalnego oprogramowania. Wersje CUSTOM mogą się od siebie różnić wyglądem, buildem na którym bazuje dana wersja, wydajnością, czasem pracy na baterii, szybkością włączania etc. Tylko CUSTOM ROMY mają odblokowane dodatkowe 128 MB pamięci RAM (dostępnej obecnie tylko w Windows Mobile). Największy spis "CUSTOM ROMÓW" znajduje się w dziale HD2 ROM Development, na forum xda-developers.

    CUSTOM ROM wgrywamy zgodnie z instrukcją z tego tutoriala, czyli poprzez program RUU lub metodę z leoimg.nbh.
    6. Uruchomienie Androida
    Jest to tak naprawdę najprostszy z punktów tego FAQ. Sposób opisany jest w trzech miejscach:
    - Wątek "jak wgrać androida do hd2?"
    - Artykuł na portalu

    Poniżej krótka i zwięzła instrukcja - naprawdę jest to proste.
    • Udajemy się TU i pobieramy wybrany przez nas ROM
    • Podłączamy Leona (@ Windows Mobile) do PC w trybie pamięci masowej (możemy też użyć zewnętrznego czytnika kart pamięci)
    • Do głównego katalogu karty pamięci kopiujemy katalog Android (lub inny zawierający bezpośrednio HARET.EXE, wypakowany wcześniej archiwum z romem)
    • Po skopiowaniu bezpiecznie odłączamy sprzęt (by nie wystąpiły błędy w zapisie)
    • W Leonie uruchamiamy Eksplorator Plików i odszukujemy katalog Android (lub inny skopioway wcześniej) na SD
    • Klikamy kolejno CLRCAD.EXE i HARET.EXE, akceptując informację o "nieznanym pochodzeniu"
    • Patrzymy jak uruchamia się Android - pierwsze włączenie może zająć od 1 do 20 minut - zalecana jest cierpliwość


    Jeśli Android się nie uruchamia
    • Sprawdź czy ścieżka do plików HARET.exe i CLRCAD.exe to /sdcard/android/ lub /sdcard/innanazwazależnieodromu/
    • Skopiuj ponownie pliki na kartę pamięci - często w przypadku błędów przy kopiowaniu po prostu nie uruchamia się on poprawnie
    • Sprawdź w dedykowanym wątku, z którego pobrałeś ROM czy nie są wymagane dodatowe czynności (np. wypakowanie dodatkowej paczki z danymi etc.)
    • Sprawdź czy Twoje urządzenie posiada odpowiedni RADIO ROM (bugtracking w wątku z downloadem ROMU)
    • W przypadku pojawienia się "Robot Voice" (mechaniczny dźwięk podczas rozmów) lub szybkie zużycie baterii, należy zmienić Radio lub ROM Windows Mobile lub dystrybucję Androida.
    7. Działa! Który teraz ROM wybrać?
    Wybór ROMÓW jest bardzo duży: począwszy od portów z HTC Desire (klasyczne Sense UI), przez porty z Desire Z, Desire HD, MIUI, a skończywszy na czystym Cyanogenmodzie i AOSP 2.2 i 2.3. Pełen spis najlepszych ROMÓW jest dostępny TUTAJ. Zasadą jest, że ROMY bardziej wypasione są po prostu wolniejsze.

    Dodatkowo należy wspomnieć o ROMACH typu "inRAM". Na czym to polega? ROM a dokładnie partycja systemowa /system/ po włączeniu HARET ładowana jest do RAM'u urządzenia, przez co znacznie rośnie responsywność systemu. Wszystko działa dużo szybciej, z dużo szybszą reakcją. ROMY te są naprawdę szybkie, niestety mają na obecną chwilę kilka wad - większy pobór prądu oraz ograniczenie wielkości ROMU - na obecną chwilę nie znajdziemy jeszcze ROMU typu inRAM z interfejsem HTC Sense UI. Więcej o romach inRAM przeczytasz TUTAJ.
    8. Ratunku, nie łapię się w systemie, jak tu się odnaleźć?
    Jeśli nie potrafisz się odnaleźć w systemie Android lub po prostu jesteś świeży "w temacie" zachęcam do zapoznania się z ogólnym FAQ dla Androida umieszczonym TUTAJ, w Androidowej Wikipedii
    Wszystko robisz z własnym telefonem na własną odpowiedzialność,
    nie miej pretensji jak zepsujesz lub coś pójdzie nie tak.
    Ostatnio edytowane przez Sprite ; 01-01-11 o 12:41
    Teraz Ja jestem Sprite, a Ty jesteś pragnienie

    iPhone FTW!

  2. Piwa Davidek, inubero, iskra2122, raven_raven, cojapacze postawił(li) piwo(a) za posta.
  3. #2
    Awatar Adeq

    Dołączył
    05 2010
    Skąd
    Nowy Sącz
    Posty
    685
    Telefon
    LG G3
    ROM
    4.4.2
    Sieć
    Orange
    Piwa (Postawione)
    40
    Piwa (Otrzymane)
    32

    Domyślnie

    Problem z obrazkiem (pkt.3) wiem że jeszcze nie skończyłeś ale mogłeś nie zauważyć

  4. #3
    Awatar Sprite

    Dołączył
    07 2009
    Skąd
    Z nienacka
    Posty
    670
    Telefon
    Nexus
    ROM
    Kolorowy
    Tablet
    Panadol
    Sieć
    Inna
    Piwa (Postawione)
    0
    Piwa (Otrzymane)
    197

    Domyślnie

    Problem jest znany, po kliknięciu pojawia się mały, pod spodem jest link do dużego. Wynika to z ograniczenia automatycznej galerii forum...
    Teraz Ja jestem Sprite, a Ty jesteś pragnienie

    iPhone FTW!

  5. #4
    Awatar raven_raven

    Dołączył
    02 2010
    Skąd
    Poznań
    Posty
    1,521
    Telefon
    Samsung Galaxy S3
    Sieć
    Play
    Piwa (Postawione)
    281
    Piwa (Otrzymane)
    346

    Domyślnie

    Wielkie brawa za poradnik! Sam bym dokładnie tak to napisał .

    Szkoda, że czegoś takiego nie miałem tydzień temu, nie siedział bym do 3 nad ranem by w końcu zobaczyć Androida na swoim ekranie, bo na xda jest niezły burdel.

  6. #5
    Awatar psycho144

    Dołączył
    09 2009
    Skąd
    Radzionków
    Posty
    548
    Telefon
    LG G2 / Galaxy Ace 2 / Huawei P6 / Moto G
    Sieć
    Orange
    Piwa (Postawione)
    16
    Piwa (Otrzymane)
    18

    Domyślnie

    gdzies czytalem ,ze niektore wersje hd2 nie daja mozliwosci wgrania custom fw - to prawda ? i czy jak kupie nowke z orange - nie bedzie problemow z andkiem ?

  7. #6
    Awatar Dave

    Dołączył
    04 2010
    Posty
    418
    Telefon
    LG G2
    ROM
    fajny
    Tablet
    Vodafone Smart TAB 4
    Sieć
    Vodafone
    Piwa (Postawione)
    12
    Piwa (Otrzymane)
    39

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez psycho144 Zobacz posta
    gdzies czytalem ,ze niektore wersje hd2 nie daja mozliwosci wgrania custom fw - to prawda ? i czy jak kupie nowke z orange - nie bedzie problemow z andkiem ?
    pierwsze słysze... nie powinno być problemów nie ważne czy to nówka z orange czy nówka z targu czy używka... będziesz leciał wg tutoriala Lanc'a to będzie śmigać
    HTC Magic > SGS > HD2 > Blade > DHD > SGS > SGS II > HD2 > SGS II white > Note > Desire > SGS > LG 4X HD > Evo 3D > LG 4X HD White > LG L7 > Xperia S > Note > SGS3 > HTC One X > Xperia Z > Galaxy Advance > Motoluxe > LG G3 > LG G2

  8. #7
    Awatar Lanc

    Dołączył
    05 2010
    Skąd
    Zabrze
    Posty
    3,544
    Telefon
    G2 32G
    ROM
    CloudyG3 2.0
    Sieć
    Play
    Piwa (Postawione)
    56
    Piwa (Otrzymane)
    938

    Domyślnie

    Bez hspl nie wgrasz innego romu niż oryginalnego ponieważ jest blokada CID. Wgranie hspl wyłącza tą blokadę i już możesz wgrywac każdy ROM

    Tapnięte z HTC HD2

  9. #8

    Dołączył
    12 2010
    Posty
    2
    Telefon
    HTC HD2
    Sieć
    Plus
    Piwa (Postawione)
    0
    Piwa (Otrzymane)
    0

    Domyślnie

    Witam.
    Mam problem z wgraniem Androida do HD2.
    Sprawdziłem wersje jak w powyższym temacie i tak:
    ROM: 1.66.479.2 (76641) WWE
    radio: 2.07.51.22_2
    Próbowałem na różnych wersjach ROMów i za każdym razem ten sam problem.
    Telefon pokazuje komunikat haret: boot linux
    a potem telefon wyświetla kilka linii tekstu kończący się tekstem
    Jumping to Kernel (custom)...

    I dalej nic się nie dzieje.

    Jeżeli ktoś miał taki problem proszę o pomoc

  10. #9
    Awatar Dave

    Dołączył
    04 2010
    Posty
    418
    Telefon
    LG G2
    ROM
    fajny
    Tablet
    Vodafone Smart TAB 4
    Sieć
    Vodafone
    Piwa (Postawione)
    12
    Piwa (Otrzymane)
    39

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez pikus_1 Zobacz posta
    Witam.
    Mam problem z wgraniem Androida do HD2.
    Sprawdziłem wersje jak w powyższym temacie i tak:
    ROM: 1.66.479.2 (76641) WWE
    radio: 2.07.51.22_2
    Próbowałem na różnych wersjach ROMów i za każdym razem ten sam problem.
    Telefon pokazuje komunikat haret: boot linux
    a potem telefon wyświetla kilka linii tekstu kończący się tekstem
    Jumping to Kernel (custom)...

    I dalej nic się nie dzieje.

    Jeżeli ktoś miał taki problem proszę o pomoc
    No przecież wyraźnie jest napisane:

    Radio version: 2.XX.50.XX

    Ty masz 2.xx.51.xx
    HTC Magic > SGS > HD2 > Blade > DHD > SGS > SGS II > HD2 > SGS II white > Note > Desire > SGS > LG 4X HD > Evo 3D > LG 4X HD White > LG L7 > Xperia S > Note > SGS3 > HTC One X > Xperia Z > Galaxy Advance > Motoluxe > LG G3 > LG G2

  11. #10

    Dołączył
    12 2010
    Posty
    2
    Telefon
    HTC HD2
    Sieć
    Plus
    Piwa (Postawione)
    0
    Piwa (Otrzymane)
    0

    Domyślnie

    Wyraźnie to jest napisane że 2.xx.50.xx lub wyższe, a 51 potraktowałem jako wyższe. Ale skoro mówisz że tu jest problem to ok.

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Windows Phone :: Android :: Forum Windows Phone