Skocz do zawartości

  • Facebook
  • Google Plus
  • Twitter
  • YouTube
  • RSS

Witamy na nowym Forum Android.com.pl!

Dowiedz się co się zmieniło / zgłoś błędy

Nie możesz się zalogować? Napisz: pomoc.acp@gmail.com


Zgarnij Samsunga Galaxy S6 Edge!

Konkurs Opera & Android.com.pl


Zdjęcie
- - - - -

Nie laczy sie z siecia przez Wifi

laczy przez sie siecia wifi

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   chazbi

  • 1 postów
  • Telefon:Samusng Galaxy Tab

Napisano 19.02.2011 - 18:09

Od 2 dni mam Samusnga Galaxy Tab (android 2.2) wszystko bylo fajnie az do dzisiaj. Rano kiedy chcialem sie polaczyc z internetem(livebox) przez wifi zauwazylem ze przestal dzialac. Wszedlem w ustawienia i sprawdzilem, pojawial sie komunikat "Otrzymywanie adresu IP z sieci....." i tak w kolko. Dodam ze z innymi sieciami laczy sie normalnie. Prosze o pomoc.


Zaloguj / zarejestruj się aby wyłączyć tę reklamę

#2 OFFLINE   4Orzeszek

  • 151 postów
  • Telefon:SGS 4 GT-i9505 Było: SGS

  • Skąd:z Polski ;D

  • Firmware:4.3 XEO I9505XXUEMK8 Zrootowany

Napisano 20.02.2011 - 13:45

To jest na 90% problem z twoim rotuerem.
Najlepszym sposobem jest wykonanie resetu ustawien na fabryczne w rotuerze.
Po tym musisz jeszcze raz wstawic ustawienia jakie ustawiales na poczatku jego uzytkowania.
Pozdro

#3 OFFLINE   bravo

  • 71 postów
  • Telefon:Razr Maxx

  • Firmware:4.1.2 FR

Napisano 27.02.2011 - 22:47

Tak się złożyło, że miałem ten sam problem do rozwiązania. Zajęło mi to trochę czasu, ale moja skłonność do dociekania wygrała. Problem ten udało mi się rozwiązać (a właściwie obejść). Na początek może krótko o przyczynie. Taki stan rzeczy występuje przy połączeniu z użyciem zabezpieczonej sieci. Tablet podczas zapamiętywania ustawień do połączenia z wybranym punktem dostępowym (np. router, AP), zapamiętuje sobie adres IP jaki pierwszy raz otrzymał w tej sieci (za pomocą DHCP). Gdy ponownie włączymy WIFI w SGT, to musi on dostać taki sam adres jaki dostał za pierwszym razem. Jeżeli router przydziela w tym momencie inny adres niż poprzednio - to tablet go nie przyjmie i się nie połączy. W logu routera zobaczymy komunikat o treści takiej jak "NAK in request". Oznacza to, że SGT nie dostał poprawnego adresu IP. Cały cykl się powtarza, ponieważ tablet próbuje co chwilę uzyskać "poprawny" adres. Raz na jakiś czas przyjmuje nowy adres (tak wynika z moich obserwacji).
Rozwiązanie jest takie (pomijam ingerencję w pliki systemowe, które też jest możliwe przez usunięcie pliku z zapamiętanymi adresami - XDA):
SPOSÓB 1.
W routerze przypisać (w DHCP) na stałe adres IP dla MAC radiówki w SGT, ale ten adres który zapamiętał tablet. Można próbować sprawdzać po kolei wolne adresy z zakresu DHCP np. 192.168.1.10, 192.168.1.11 itd. (wszystko zależy jaki jest ustawiony zakres). Aż natrafimy na ten właściwy i tablet połączy się.

SPOSÓB 2.
Kasujemy zapamiętane ustawienia AP w tablecie. Restartujemy go oraz router. Po odpaleniu obu, próbujemy się połączyć. Jeżeli zaskoczy, to odczytujemy pobrany adres IP np. programem z marketu: "ipconfig" lub w routerze w DHCP. Dalej przydzielamy IP na stałe tak jak powyżej (opcja w routerze: DHCP ->Address Reservation lub coś podobnego).

Można też ustawić stały (ręcznie) adres w tabie, ale minus jest taki, że możemy się w takim przypadku nie połączyć z inną siecią. W 1 sposobie warto jeszcze sprawdzić (programem ipconfig) czy wpisaliśmy poprawny adres w routerze.
Jeżeli uda nam się wykonać takie obejście problemu, to tablecik będzie się łączył za każdym razem.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Emator - najnowsze odcinki
Motorola T2288>C205>C385>L7e>Milestone>Razr Maxx

#4 OFFLINE   MOL_PL

  • 30 postów
  • Telefon:Samsung Galaxy Tab P1000

  • Tablet:Samsung Galaxy Tab P1000

  • Skąd:Rybnik

Napisano 14.03.2011 - 07:52

yhh zrestartowałem router i mam ten sam problem "NAK in request"
Zaden sposob nie działa. IP statyczne jest pomijane ? nawet jak mu podam IP, polacze się z inna siecia w ktorej jest DHCP server to zamiast SGT ustawic statyczne IP to ma pobrane z sieci.

Macie jeszcez jakieś pomysły?

---------- Post dołączono o 07:52 ---------- Poprzedni post napisano o 13:35 ----------

oki, skasowanie pliku /data/misc/dhcp/dhcp_list rozwiazuje problem odrazu. Trzeba miec zrootowany tablet (z4root) + jakis explorator plikow roota np Super Manager (wlacyc trzeba pokarz ukryte pliki )

#5 OFFLINE   kurzon

  • 45 postów
  • Telefon:SGS

  • Skąd:Warszawa

Napisano 06.01.2012 - 22:59

ja miałem problem akurat nie na tablcie tylko na telefonie, z tego co wiem to problemy występują w wersji froyo 2.2 po aktualizacji problem znika ale jeśli ktoś nie chce rootować czy zmieniać wersji systemu również mam rozwiązanie: wystarczy w liveboxie zmienić szyfrowanie połączenia z WEP na WPA i problem znika ;] lecz w komputerze traci się połączenie ale wystarczy w ustawieniach połączenia zrobić to samo zmienić rodzaj szyfrowania oraz wprowadzić nowe ustalone hasło i problem z głowy :) pozdrawiam.





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: laczy, przez, sie, siecia, wifi