Nowy konkurs! Mamy do rozdania cztery (4) flagowe smartfony!

>>> KLIKNIJ TUTAJ <<<

  • 0
LukaszEm

Nie działa WiFi w telefonie

Pytanie

Hej,

przejrzałem wątki dotyczące WiFi i nie znalazłem nic, co pasowałoby do mojego problemu, dlatego pozwoliłem sobie założyć nowy temat. Mam spory problem. Wczoraj w moim Magiku z Andkiem 1.5 nagle, bez żadnej zapowiedzi, padło WiFi. Nie wiem, co się stało. Odpalałem i za pomocą WiFindera, i z poziomu ustawień telefonu. Nadajnik w telefonie niby się włącza, ale po krótkim skanowaniu wywala mi komunikat, że nie można przeszukać sieci. Z kolei WiFinder, gdy wychodziłem z programu tradycyjnie pytał mnie, czy chcę zostawić włączone wifi. Wybierałem opcję "tak", po chwili wracałem do programu i otrzymywałem komunikat, że WiFi jest wyłączone i czy chcę włączyć. Sprawdzałem wczoraj na sieci domowej, a także w dwóch miejskich hotspotach. Ciągle brak odzewu nadajnika w telefonie.

Telefon ma ok. rok, jest zadbany, ani razu nie upadł. Ogólnie dzieje się z nim coś dziwnego - zanim padło WiFi, zdarza się, że wybierane litery (np. w smsach) nie wyświetlają się na ekranie, i to niezależnie od tego, czy wybieram SmartKeyboard, czy klawiaturę systemową. Przestaje też działać opcja wybierania połączeń. Klikam na rozmówcę i nic, telefon nie reaguje. Wydaje mi się, że sprawa WiFi w jakiś sposób się łączy z innymi awariami, a ja nie bardzo wiem, jak mam sobie poradzić ze sprawą. Czy może to być np. kwestia jakiegoś sterownika do ściągnięcia, czy usterka sprzętu? Nic nie grzebałem w plikach, nie usuwałem itp.

---------- Post dołączono o 09:56 ---------- Poprzedni post napisano o 11:34 ----------

Teraz jeszcze padł GPS. Myślicie, że powrót do ustawień fabrycznych coś pomoże?

Udostępnij link do tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

8 odpowiedzi na to pytanie

  • 0

Pierwsze, co logika nakazuje i co powinieneś zrobić, to właśnie przywrócenie ustawień fabrycznych. Jeśli nie zadziała, to ponowna instalacja oprogramowania (ROMu). To nic nie kosztuje, a może wyeliminować problem i tak na prawdę, to powinieneś to zrobić jeszcze przed założeniem tego tematu tutaj. Trwałoby to na pewno znacznie krócej niż czekanie tu na rady.

Udostępnij link do tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
  • 0

Dzięki. Generalnie jest tak, że ROM jest oficjalny, wgrałem do niego tylko Orange'owy Sense UI. Nie znam się na zabawach z plikami, dlatego nie zapuszczałem się Andkowi w bebechy, by móc coś zepsuć. Telefon w sobotę wieczorem śmigał i na Wifi, i na GPS (Facebook Places). Pół dnia później śmigać przestał, choć ani nie upadł, ani nie zdradzał oznak, że akurat w łączem Wifi dzieje się coś niedobrego.

Wątek założyłem może faktycznie nieco pochopnie, ale to z emocji ;-) Zżyłem się z Magikiem, mimo jego wszystkich wad. Ale dzięki za wyrozumiałość.

Udostępnij link do tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
  • 0

Jeśli masz oficjalny update, to o ile przywrócenie ustawień fabrycznych nie poskutkuje, najlepiej będzie podpiąć go pod komputer i jeszcze raz przeprowadzić aktualizację.

Udostępnij link do tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
  • 0

Dzięki. Do tej pory, a Sense wgrywałem prawie rok temu, wszystko działało, jak złoto. Wieczorem ogarnę Magika i jeśli pomoże, zamknę temat, a jeśli nie, będę błagał o kolejne porady :)

Udostępnij link do tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
  • 0

Okej, reset do ustawień fabrycznych pomógł. Wifi i GPS wrócił do życia. Tylko pytanie - nie do końca związane z wątkiem, ale temat i tak będzie do zamknięcia, a możecie mi bardzo pomóc. Zrobiłem backup kontaktów do MyLookout. Ale teraz mam jakiś problem z połączeniem, bo nie chcą wrócić na mojego Magika. Są w serwisie www, daję opcję restore, ale nic się nie dzieje. Wiecie, jak można je przywrócić? Jestem pismakiem, zależy mi bardzo, by je odzyskać również na telefon.

Udostępnij link do tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
  • 0

Pozwolicie, że podepnę się pod temat, ponieważ mam ten sam problem, mianowicie:

Nie działa Wi-Fi ani GPS, ot tak. po prostu przestało działać, również bez żadnych upadków ani stłuczeń. Zainstalowałem 3D watchdog (jakośtak) i miałem wrażenie, że może to jakoś zblokowało wi-fi, więc odinstalowałem, lecz nic to nie pomogło. Przywróciłem ustawienia fabryczne w telefonie, lecz również zero reakcji. Znajomy poradził mi zainstalowanie aktualizacji ze strony HTC (HTC Magic (Orange) - Pobieranie oprogramowania), lecz telefon podpięty jest do PC i ładnie zsynchronizowany, to instalator wywala bład 170: Błąd połączenia.

Telefon to HTC Magic 32A od orange, z oryginalnym softem 1.5

Da się coś na to poradzić czy mogę już wystawiać aukcję na allegro? : )

Udostępnij link do tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
  • 0

Spróbuj na innym kablu. A masz nowe htc synch?

Czasami też ma win 7 były problemy może spróbuj na xp.

wysłane z mojego magica

Udostępnij link do tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
  • 0

wi fi jakos samo magicznie się naprawiło, no ale mogłem się spodziewać po magicznym telefonie.

jednak problem z połączeniem usb o numerze 170 ciągle występuje, niezależnie od kabla. Mam windows xp a wersja htc sync to 3.0.5551

jakieś sugestie?

Udostępnij link do tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.


Zaloguj się teraz

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.