Skocz do zawartości

  • Facebook
  • Google Plus
  • Twitter
  • YouTube
  • RSS

Witamy na nowym Forum Android.com.pl!

Dowiedz się co się zmieniło / zgłoś błędy

Nie możesz się zalogować? Napisz: pomoc.acp@gmail.com


Zgarnij Samsunga Galaxy S6 Edge!

Konkurs Opera & Android.com.pl


Zdjęcie
- - - - -

Jak usunąć powiadomienie o nieodebranym połączeniu?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   Lord Dagoth

  • 169 postów
  • Telefon:Note 4 SM-N910F

  • Firmware:4.4.4 KitKat N910FXXU1ANJ4

  • Kernel:3.10.0-2796909

Napisano 24.06.2012 - 06:52

Od wczoraj na ikonie aplikacji telefon cały czas widnieje informacja że mam 2 nieodebrane połączenia choć wcale takowych nie ma, wyczyściłem historię połączeń i cały czas jest ta 2, nawet jeśli pojawia się nieodebrane połączenia to ta liczba się nie zmienia cały czas jest 2.

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

Użytkownik Lord Dagoth edytował ten post 24.06.2012 - 12:30



Zaloguj / zarejestruj się aby wyłączyć tę reklamę

#2 OFFLINE   Przemulek1910

  • 9 postów
  • Telefon:Sansung Galaxy S3

  • Skąd:Łódź, Poland

Napisano 24.06.2012 - 08:47

Wyczyść ram. Miałem podobnie tylko z wiadomościami. Powinno pomóc a w między czasie czekamy na aktualizacje.

#3 OFFLINE   Lord Dagoth

    Autor tematu
  • 169 postów
  • Telefon:Note 4 SM-N910F

  • Firmware:4.4.4 KitKat N910FXXU1ANJ4

  • Kernel:3.10.0-2796909

Napisano 24.06.2012 - 10:45

Wyczyscilem RAM, wygrałem nawet nowy rom ALF2 i cały czas jest to samo hmmm.... ktoś ma jeszcze jakiś pomysł

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

Użytkownik Lord Dagoth edytował ten post 24.06.2012 - 23:10


#4 OFFLINE   Lord Dagoth

    Autor tematu
  • 169 postów
  • Telefon:Note 4 SM-N910F

  • Firmware:4.4.4 KitKat N910FXXU1ANJ4

  • Kernel:3.10.0-2796909

Napisano 24.06.2012 - 12:25

Niestety nie pomaga RAM wyczyszczony, wszystkie aplikacje pozamykane, nawet wyczyscilem dane aplikacji telefon i nie pomogło. Wgralem również przez Odina nowy rom ALF2 i też nie pomogło.

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

Użytkownik Lord Dagoth edytował ten post 25.06.2012 - 06:24


#5 OFFLINE   piotrd55

  • 45 postów
  • Telefon:Galaxy S 3Note 3, Note 4,

Napisano 06.08.2012 - 19:28

U mnie to samo dopiero restart telefonu pomaga

#6 OFFLINE   michalicjusz

  • 361 postów
  • Telefon:Samsung Galaxy S I9300, S I9100 , S I9000

  • Skąd:Gaillimh, Galway, Ireland, Ireland

Napisano 06.08.2012 - 19:43

u mnie nic nie pomaga wyczyszczenie ramu nawet wyczyszczenie pamięci aplikacji nawet restart. nie wiem o co chodzi. może ktoś wipe próbował i pomogło.

#7 OFFLINE   szymckar

  • 37 postów
  • Telefon:I9300, G900F, G925F

  • Sieć:Nju Mobile

  • Firmware:S5 - ALEX_BOC7, S6 - G925FXXU1AOCV

Napisano 07.08.2012 - 10:38

Full restet pomógł. :(

Użytkownik szymckar edytował ten post 07.08.2012 - 11:55


#8 OFFLINE   ghul21

  • 1042 postów
  • Telefon:M8/7

  • Skąd:Bielsko-Biała (Łódź)

  • Firmware:nowszy niż wczoraj

Napisano 07.08.2012 - 11:59

Może to raczej problem Touch Wiza. Wyczyść dane aplikacji.

Miałem tak na Omedze.

Użytkownik ghul21 edytował ten post 07.08.2012 - 12:04

[SIGPIC][/SIGPIC]


#9 OFFLINE   michalicjusz

  • 361 postów
  • Telefon:Samsung Galaxy S I9300, S I9100 , S I9000

  • Skąd:Gaillimh, Galway, Ireland, Ireland

Napisano 07.08.2012 - 13:25

up@ nic nie pomogło z mniej inwazyjnych metod pewnie czeka mnie full wipe :-( :facepalm1:

#10 OFFLINE   Aleib

  • 4 postów
  • Telefon:Samsung Galaxy S3

Napisano 11.09.2012 - 08:57

Panie i Panowie

Żaden FULL WIPE. Wystarczy:

Ustawienia->Menadżer aplikacji->Wszystkie(zakładka)->odszukać BadgeProvider - kliknąc na niego, dać wyczyść dane

I po sprawie :)

Pozdrawiam