Skocz do zawartości

  • Facebook
  • Google Plus
  • Twitter
  • YouTube
  • RSS

Witamy na nowym Forum Android.com.pl!

Dowiedz się co się zmieniło / zgłoś błędy

Nie możesz się zalogować? Napisz: pomoc.acp@gmail.com


Otrzymałeś pomoc? Odwdzięcz się! :)


Zdjęcie
- - - - -

Problem z WiFi - łączność ograniczona - LIVEBOX


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   Iskar

  • 3 postów

Napisano 19 wrzesień 2012 - 15:26

Witam, mam liveboxa i nie mogę się połączyć z WiFi w telefonie, piszę uzyskiwanie adresu IP > podłączona (łączność ograniczona), próbowałem coś znaleźć w google na ten temat, ale nic konkretnego nie ma. WiFi chodzi na laptopach w domu, problem jest tylko z komórką. Próbowałem już dodawać do adres do MAC , ale bez zmian. Ma ktoś jakiś pomysł jak to rozwiązać, bo mi skończyły się już pomysły...


Zaloguj / zarejestruj się aby wyłączyć tę reklamę

#2 OFFLINE   mich64

  • 177 postów
  • Telefon:LG Nexus 4 Iphone 4s

  • Tablet:iPad 2

  • Skąd:Leszno

  • Firmware:N4 5 Lollipop Tablet Ios 7.1.2

Napisano 19 wrzesień 2012 - 16:13

Jeśli konfiguracja Liveboxa nie została zmieniona spróbuj połączyć się przez WPS. U mnie bez problemu.

#3 OFFLINE   Iskar

    Autor tematu
  • 3 postów

Napisano 19 wrzesień 2012 - 16:52

Nic nie dało, dalej to samo nie wiem w czym tkwi błąd bo skoro WiFi działa na laptopach to powinien też działać na komórce..

#4 OFFLINE   mich64

  • 177 postów
  • Telefon:LG Nexus 4 Iphone 4s

  • Tablet:iPad 2

  • Skąd:Leszno

  • Firmware:N4 5 Lollipop Tablet Ios 7.1.2

Napisano 19 wrzesień 2012 - 17:59

Wejdź w liveboxa i przyjrzyj się ustawieniom. Może ktoś je pozmieniał, np. włączył autoryzację po mac-ach, wyłączył WPS itp. W ostateczności reset ustawień liveboxa i podłączenie ponowne urządzeń.

#5 OFFLINE   Iskar

    Autor tematu
  • 3 postów

Napisano 19 wrzesień 2012 - 19:42

Pokombinowałem trochę i zmieniłem zabezpieczenie z WEP na WPA wpisałem hasło które wcześniej ustaliłem i zadziałało. Słyszałem jednak, że takie zabezpieczanie jest łatwo złamać (tzn WPA), nie znam się na tym więc się pytam.

#6 OFFLINE   mich64

  • 177 postów
  • Telefon:LG Nexus 4 Iphone 4s

  • Tablet:iPad 2

  • Skąd:Leszno

  • Firmware:N4 5 Lollipop Tablet Ios 7.1.2

Napisano 19 wrzesień 2012 - 19:58

Powinieneś ustawić WPA2PSK/AES plus porządne hasło a będzie bezpiecznie. Łatwo jest złamać WEP, tzn. względnie łatwo. Zatem bądź spokojny :)

#7 OFFLINE   Goog0

  • 29 postów
  • Telefon:Xperia U

Napisano 20 wrzesień 2012 - 14:55

Ja miałem podobne problemy przy livebox 2.0, ale pomogła właśnie zmiana zabezpieczeń z WPA na WEP. Mam mocne hasło i mam nadzieję, że żaden sąsiad nie będzie się próbował na siłę dobijać do mojego neta i łamać hasła :D Nie mieszkam w bloku, więc nie czuję się zagrożony :P

#8 OFFLINE   Didusieq

  • 517 postów
  • Telefon:Nokia 515

  • Tablet:LG G Pad 8.0 4G

  • Skąd:Łódź

  • Firmware:Android 4.4.2

Napisano 21 wrzesień 2012 - 17:18

W sumie to nie wiem czy to ważne, ale ja mam w domu router dostarczony przez operatora (Cisco jakiś) i mam podobne problemy. Albo podłączony do wifi ale net nie działa, albo się podłączy na moment i za chwilę rozłącza. Z ciekawości wziąłem pieska na spacer i po osiedlu pochodziłem poszukać niezabezpieczonych sieci WiFi (znalazłem nawet kilka :P ), i ku mojemu zdumieniu po podłączeniu do innych routerów niefirmowanych przez kablówkę (zgadłem po nazwie sieci NetGear ;) ) połączenie z WiFi było super stabilne i działało nawet mimo słabego sygnału (1 - 2 kreski).

Wniosek jest taki że może jakiś soft wgrywany do routerów firmowanych przez ISP (Neostrada, u mnie Toya) się gryzie z SXU. :/ Jak dorwę jakiś router TP-Link albo inny to zdam sprawozdanie.

Pozdrawiam.

#9 OFFLINE   0xffffffff

  • 384 postów
  • Telefon:Sony Xperia U

  • Skąd:Łódź

  • Firmware:6.1.1.B.1.10 Customized DE

Napisano 22 wrzesień 2012 - 08:58

Często operatorzy blokują możliwość podłączenia więcej niż np 2 urządzeń. Nie da się tego ominąć bo rejestrowane są adresy MAC. Nawet jeśli w obecnej chwili podłączone jest jedno urządzenie, adresy są zapisywane na stale i można podłączyć tylko te urządzenia. Miałem tak w necie od kablówki i na Vectrze. Rozwiązaniem może być podłączenie innego routera z podmienionym adresem na adres zarejestrowany u operatora.

#10 OFFLINE   Didusieq

  • 517 postów
  • Telefon:Nokia 515

  • Tablet:LG G Pad 8.0 4G

  • Skąd:Łódź

  • Firmware:Android 4.4.2

Napisano 22 wrzesień 2012 - 19:09

Ciekawostka. Zmieniłem szyfrowanie na routerze z TKIP na AES i na razie WiFi działa w telefonie ok (obym nie zapeszył). Ktoś tu coś rozumie? :facepalm1: