Skocz do zawartości

Znajdź zawartość

Wyświetlanie wyników dla tagów 'WiFi' .



Więcej opcji wyszukiwania

  • Wyszukaj za pomocą tagów

    Wpisz tagi, oddzielając je przecinkami.
  • Wyszukaj przy użyciu nazwy użytkownika

Typ zawartości


Forum

  • Społeczność android.com.pl
    • Regulaminy Forum
    • Przywitaj się!
    • Android.com.pl
    • Konkursy
    • OFF-Topic
  • Android
    • Nowości i plotki
    • FAQ Android
    • Android 10
    • Android 9.0 Pie
    • Android 8.0 Oreo
    • Android 7.0 Nougat
    • Android 6.0 Marshmallow
    • Android 5.0 Lollipop
    • Android 4.4 KitKat
    • Archiwum Android
    • Software PC
  • Gry i Aplikacje
    • Aplikacje Android
    • Gry Android
    • Poszukiwania gier i aplikacji
    • Porównania gier i aplikacji
    • Android Wear - Smartwatch
    • Modyfikacje Wizualne
    • Download
    • Multimedia
  • Co i gdzie kupić?
  • Programowanie
  • Modyfikacje Android OS
  • Elektronika
  • Honor
  • Google
  • HTC
  • LG
  • Samsung
  • Sony
  • Motorola
  • Huawei
  • Xiaomi / MIUI
  • OnePlus
  • Lenovo
  • Asus
  • myPhone
  • Pozostałe marki

Szukaj wyników w...

Znajdź wyniki, które zawierają...


Data utworzenia

  • Od tej daty

    Do tej daty


Ostatnia aktualizacja

  • Od tej daty

    Do tej daty


Filtruj po ilości...

Znaleziono 885 wyników

  1. A jak oceniasz baterię względem Z5/Z3 ? Da radę pociągnąć 2 dni ? Ja ze względu na korzystanie z płatności IKO nie mogę mieć roota, ale widziałem, że już global DEV wyszedł więc też będą cotygodniowe aktualizację tylko bez roota Chociaż brakuje mi roota bo każdy wcześniejszy telefon go miał tylko sony miało to strasznie po...ierdz...one i prawie zerowe wsparcie. Pytam bo widze, że byłeś maniakiem SONY po historii telefonów. Reasumując. Kupił byś ponownie Mi5 przesiadając się z sonego ?
  2. Witam Mam pewien problem ostatnio z telefonem i nie wiem czy to jest związane z tym, że przeszłam do innej sieci. Ale od kilku tygodni mam taki problem, że podczas korzystania z pakietu danych internetowych po kilku minutach wyłącza mi się telefon. Następnie gdy go włączę wyłącza się jeszcze szybciej niż za pierwszym razem, czasami nawet nie zdąży się uruchomić. Dopiero gdy uda mi się jakoś wyłączyć przesyłanie danych telefon przestaje się wyłączać. Czasami muszę odczekać dłuższą chwilę żeby móc go włączyć i żeby się tak szybko nie wyłączał. Problem też zaczął pojawiać się także przy korzystaniu WiFi. Jedynie przy podłączeniu telefonu do ładowania telefon nie wyłącza się przy korzystaniu z internetu z danych i WiFi. Czy ktoś wie w czym może tkwić problem?
  3. Witam, przeszukałem troche forum i wydaje mi się że mój problem jest nieco inny jak większości. Otóż od dwóch dni WiFi mi się dość często rozłączało i samo podłączało do sieci ponownie. Jednak od wczoraj w ogóle nie reaguje na próbę włączenia. Podobnie jest z Bluetooth'em. Próbowałem restartować urządzenie i podczas włączania tablet się zawiesił (udało się go wzbudzić). Problem jednak dalej pozostał. W załączniku jest ss z ustawień. Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu Galaxy Tab S 10,5 T-800 Android 5.0.2 Jak będzie potrzeba więcej informacji to podam. Pozdrawiam
  4. Od razu po uruchomieniu telefonu wyskakuje komunikat, że może być problem ze znalezieniem niektórych sieci WiFi i żebym sprawdził kartę sim. Telefon WiFi znajduje, ale w ogóle nie chce się z nim łączyć (wyskakuje komunikat 'zapisane') . Próbowałem łączyć bez karty i na różnych sieciach WiFi więc to chyba nie wina karty ani routera . Reset też robiłem i nic.
  5. Dwa telefony P8 lite, jeden to zmodowany B558, android 6.0 a drugi to czysty android 5.0 B170 bez roota z zablokowanym bootloaderem. Nie moge wyświetlić zawartości telefonu na telewizorze. Zadnych filmów, zdjec, pulpitu telefonu, YT też nie hula. Trzeci telefon to zte nubia z7 mini CM 13, łączy sie i wyswietla zawartośc telefonu bez problemu. Wiec to nie wina telewizora tylko Huawei'ów... Jakieś pomysły ? Może ktos sprawdzić jak tow wygląda u niego na smart TV Tutaj jest chyba wszystko wyjasnionione w tym temacie
  6. krolik112

    Problem z połaczeniem WiFi

    Witam, ostaniami czasy nie mogę się połączyć z wifi. Na innych telefonach i laptopach wszystko działa jak należy. Usuwałem zapisaną sieć i ponownie ją dodawałem ale bez rezultatu.
  7. Witam, Napisałem aplikację do automatycznego łączenia z ADB bez pomocy USB jednak aplikacja tylko na zrotowane telefony. Ciekawy jestem waszej opinii czy sie aplikacja przyda i co mozna by dodac (przemysle sprawe i moze dodam). Chwilowo bede jeszcze robil inny projekt dlatego aplikacja bedzie sie pewnie powolniej roziwja. OK. Co by nie pisać od nowa wkleje opis z marketu: Aplikacja ADB automatic służy do automatycznego łączenia zrotowanego telefonu z android debug bridge (ADB) w celu instalowania, czy debugowania aplikacji przez WIFI. Aplikacja ADB automatic łączy się automatycznie z serwerem (w postaci aplikacji java na PC) który łączy urządzenie z ADB. Ponieważ aplikacja jest na zrootowane telefony nie potrzebuje żadnego kabla USB!!! . To pozwala na komfortowe programowanie aplikacji w systemie android. W skrócie uruchom server na PC, włącz WIFI na telefonie, włącz aplikacje na telefonie, wciśnij graficzny przycisk z zielonym robotem i już. Aplikacja powinna połączyć się z ADB w systemie. Serwer był testowany tylko w systemie Windows. Dokładniejszy opis uruchamiania aplikacji: Na twoim komputerze: 1. pobierz nasz serwer ADB automatic server (darmowy mało zajmujący przenośny serwer dla połączeń z naszą aplikacją ADB automatic) Serwer występuje w dwóch wersjach. Jako wykonywalny plik exe dla systemu Window lub wersja bardziej ogólna w formacie *.jar . Wersje exe można pobrać na neszej stronie lub z poniższego linku http://mobiledeveloper.cba.pl/aplikacje/ADB_automatic_server.exe Wersje *.jar można pobrać na naszej stronie lub z poniższego linku (wersja jar nie była testowana w systemie Linux, ale możliwe że zadziała) http://mobiledeveloper.cba.pl/aplikacje/ADB_automatic_server.jar 2. pobierz java runtime (jako programista prawdopodobnie masz już Java) 3. uruchom serwer Java na twoim komputerze (upewnij się że firewall nie zablokuje aplikacji i Javy). Aby uruchomić aplikację w systemie Windows należy użyć komend "java -jar "ADB automatic server.jar" ". Można też wykorzystać systemowe „otwórz z” i wybrać plik wykonywalny Java – to pozwoli Ci uruchamiać serwer adb_automatic_server.jar klikając na ten plik dwukrotnie bez potrzeby wpisywania komend. Ewentualnie można przygotować plik *.bat z komendami uruchamiania serwera. Nie próbowałem uruchamiać serwera na Linuxie w każdym razie został napisany w Javie której motto brzmi „napisz raz uruchom wszędzie”/"write once - run anywhere" Dobrze. Teraz na twoim telefonie: 1. włącz WIFI 2. uruchom naszą aplikację ADB automatic 3. wciśnij przycisk z androidem i czekaj (informacje o statusie połączenia znajdują się pod przyciskiem) 4. nie zamykaj aplikacji klawiszem back (to spowoduje rozłączenie trybu ADB przez WIFI). Aby dalej korzystać z aktywnego połączenia należy wychodzić z aplikacji przyciskiem HOME na telefonie. Aktualna wersja aplikacji musi działać w tle przez wychodzenie przyciskiem HOME. Aplikacja jest darmowa, ale wyświetla reklamy. ADB automatic wymaga kilku uprawnień, ale nie powinieneś się martwić – są wymagane tylko do przeprowadzenia jawnych działań w procesie łączenia aplikacji z serwerem i typowych czynności (oraz reklam) Obecna wersja nie posiada ustawień w oknie preferencji. Prawdopodobnie zostanie to zmienione w następnej wersji. Najnowsze wersje serwer aplikacji można pobrać na naszej stronie http://mobiledeveloper.cba.pl/ najnowsza wersja aplikacji na android https://play.google.com/store/apps/details?id=com.adb_automatic
  8. Witam mam problem podczas polączenia wifi nie działa mi kilka aplikacji jak np. instagram, snapchat, dropbox, youtub. Podczas polączenia z danych komorkowych wszystko jest ok i sprawne. Miał ktoś podobny problem? ktoś pomoże?
  9. Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś spotkał się z problemem radia, wifi i bluettoth. Czasami wifi się jakby zawiesza. Po włączeniu widzę sieci które były dostępne przy ostatnim uruchomieniu wifi. Gdy to występuję nie mogę uruchomić radia ani bluettoth. Telefon już resetowany do ustawień fabrycznych. Aktualnie wgrywam od nowa system bo podejrzewam, że mogłaby to być wina roota ale co on ma do tego... Ktoś spotkał się z czymś takim?
  10. Witam, mam problem z wifi, mianowicie gdy włączam połączenie wifi to nie wyszukuje mi żadnej sieci. Dopiero gdy zbliżę telefon do mojego routera na odległość 10 cm to łączy się i siła połączenia to tylko 1 kreska. Wiecie co można z tym zrobić?
  11. Witam jak w temacie model LIVE 3 służył mi przez 4 miesiące bez większych zarzutów i nagle przestał wykrywać wifi oraz nie istnieje możliwość włączenia go, gdy włączę wifi i przejde do ustawień po czym powróce wifi jest wyłączone. [Dodano: 04 czerwiec 2016 - 20:10] Telefon przywracałem do ustawień fabrycznych za pierwszym razem wifi wróciło na pół dnia a gdy powtórzyła się sytuacja po przywróceniu ustawień fabrycznych już nie działało. Nie jest to powodowane przez żaden program.
  12. Witam Ostatnio kupiłem okulary vr z pilotem bluetooth. Aby oklary w ogóle działały zrobiłem update z 4.5.7 do 5.1 (stable) bo na poprzedniej wersji aplikacja Google Cardboard była nieobsługiwana. Po aktualizacji wszystko niby śmiga - Wi-Fi działa, bluetooth do pilota działa... ale kiedy włączam jednocześnie i bluetooth i Wi-Fi wtedy prędkość internetu z Wi-Fi spada z 13 Mb/s do około 0.1 Mb/s. Jak wyłączę bluetooth to Wi-Fi znowu działa normalnie. Zrobiłem kolejny update do najnowszej wersji beta 5.6.5.24A i problem jak był tak jest dalej. Dodam że jeśli używam internetu z sieci komórkowej i bluetooth to nic złego się nie dzieje i internet śmiga na LTE. Niestety nigdy nie sprawdzałem czy na poprzednim systemie był taki problem. Udało mi się jednak zrobić krok do przodu. Chodzi o to że po części udało mi się to naprawić ale to działa tylko przez krótki okres czasu. Wygląda to tak: 1. (wyłączony bluetooth) speedtest - wynik 13 Mb/s 2.(włączam bluetooth) speedtest - wynik 0,1 Mb/s 3.włączam program "MKT Engineering Mode" -> "MKT Seettings" -> "Connectivity" i wyłączam bluetooth -> "Bluetooth" -> "BT Relayer Mode" i włączam bluetooth -> zmieniam ustawienia na jakiekolwiek inne i daje "Start" 4. speedtest - wynik 13Mb/s Wszystko fajnie tylko później albo pilot bluetooth nie chce się połączyć i następuje tak jakby reset bluetooth do oryginalnych ustawień (efekt: pilot się łączy ale speedtest znowu wskazuje 0,1 Mb/s), albo mimo wszystko pilot się łączy (speedtest 13 Mb/s) ale w takim stanie działa to max kilka minut i potem znowu prędkość neta spada do 0,13... Podejrzewam że gdyby udało się zmienić ustawienia bluetooth na stałe to wszystko by było ok ale nie wiem jak tego dokonać. Tutaj macie screeny: https://goo.gl/photos/jSivaC6zJqEjM2JCA
  13. Witam, telefon SE Live (WT19i), Android 4.0.4 Otóż od pewnego czasu mam problem z połączeniem internetowym: Po włączeniu przesyłu danych mogę przeglądać FB litle, ale jeżeli już próbuję połączyć się z jakąś stroną przez przeglądarkę to "Strona internetowa jest niedostępna", ponadto gra, np. Quziowanie tez nie może połączyć się z netem. Natomiast na WiFi wszystko jest ok. Czy miał ktoś podobny problem?? Pozdrawiam!
  14. Witam, telefon SE Live (WT19i), Android 4.0.4 Otóż od pewnego czasu mam problem z połączeniem internetowym: Po włączeniu przesyłu danych mogę przeglądać FB litle, ale jeżeli już próbuję połączyć się z jakąś stroną przez przeglądarkę to "Strona internetowa jest niedostępna", ponadto gra, np. Quziowanie tez nie może połączyć się z netem. Natomiast na WiFi wszystko jest ok. Czy miał ktoś podobny problem?? Pozdrawiam!
  15. Tak jak w tytule - przy włączonym WiFi telefon jest wyraźnie ciepły przez co oczywiście bateria leci na łeb na szyje(leży sobie spokojnie), po wyłączeniu internetu jest spokój (na szczęscie przy danych komórkowych nie ma tego problemu). To musi być jakaś perfidna aplikacja w tle, ale za nic nie mogę jej wytropić. Czy przydałoby się jednak zrobić roota żeby wyśledzic winowajce? Często eStar batery Saver (nei wiem czy to dobry program) pokazuje, że często włączane są Package acces helper i DCM Provider
  16. Wifi i bluetooth nie działają po zalaniu jest jakaś możliwość naprawy, gdzie jest antena od wifi?
  17. Witam, Wczoraj wifi dzialalo mi bardzo dobrze. Dziś gdy zresetowalam telefon i chce wlączyć wifi co chwile lączy się i rozlącza i tak w kólko. Niewiem co zrobić, proszę o pomoc. Mój telefon to Samsung Galaxy mini 2.
  18. Witam, mam problem z łącznością z siecią wifi na telefonie samsung galaxy s4. Wszystko jest okej dopóki nie oddale się od routera na więcej niz 4-5 metrów, wtedy szybkość z 10MB/s spada mi do 0,2.. Najciekawsze jest to, ze nie spadają mi kreski łączności, których zawsze mam prawie wszystkie w całym domu tylko szybkość. Jest to bardzo uciązliwe, caly czas sieć mi się rozłącza, a aplikacje wykorzystujące internet nie potrafią wczytać zadnych informacji. Dodam jeszcze, ze z telefonem było wszystko okej przez 2 lata użytkowania, ostatnio mi spadł i musiałem wymienić cały ekran od momentu kiedy przyszedł z naprawy mam ten problem. Z góry dziękuję za pomoc ;(
  19. witam wszystkich. mam problem z moim telefonem który, subtelnie mówiąc, denerwuje mnie i utrudnia mi korzystanie. otóż chodzi o połączenie wlan. o ile samo połączenie jest właściwie skonfigurowane (internet udostępniony z karty sieciowej w laptopie), lenovo "widzi" sieć, łączy się z nią, przesyła dane... o tyle w pewnym momencie kiedy tel zostanie odłożony na blat i nic się z nim nie dzieje... rozłącza połączenie. wyskakuje na komputerze powiadomienie od Intela: lenovo rozłączono. co najlepsze, dzieje się tak nawet wtedy, kiedy używam telefonu, korzystając z przesyłu danych przez dłuższą chwilę (np. używając messenegera)- nagle widzę ze moje wiadomości przestają się wysyłać. próbowałam kombinować w ustawieniach wlan w lenovo, ale za dużo do kombinowania tam nie ma.. a nawet jeśli to nic to nie daje. dodam (jeśli ma to znaczenie) że telefon jest oczywiście importowany z Chin, z sieci China Mobile. w Polsce system został spolszczony, wiadomo nie w całości. i w takim stanie go kupiłam około 2 miesiace temu. czy mógłby ktoś pomóc, wytłumaczyć w czym może leżeć problem i co powinnam zrobić? pozdrawiam!
  20. Witam, mam problem, poniewaz nie dziala mi wifi. Bylo to tak ze wgralem custom rom lollirom 8 deodex i tam zeby na tym romie dzialalo wifi to trzeba bylo przez odina wgrac pliczek wifi fix i wtedy dzialal, lecz dzis przywrocilem stockrom, tzn. z backupu i wifi nie chce się właczyc. Pomocy.
  21. Witam Wiem, że podobne tematy już krążą na forum jak i całych googlach (od kilku dni wertuje wszystkie fora), ale z nadzieją, że coś się zmieniło zaczynam własny temat. Kupiłem w/w telefon jako uszkodzony. Nie czyta sim, rozmazuje ekran etc...Sim od razu powiązałem z brakiem IMEI, a rozmazywanie z tanim ekranem, który wmontowano. Co do problemu z odczytem karty sim, to sprzedawca uczciwie poinformował, że problem nastąpił po aktualizacji do najnowszego androida.... ta jasne.... Wgrywałem już kilka wersji włącznie z tą, która tam powinna być po SI 1277-6637 C6903_Customized HK_1276-7948_14.6.A.1.236_R8D (google na ten region wskazuje). Jeżeli google i ja się mylimy to ładnie proszę o sprostowanie, skąd i jaki prawidłowy soft wziąć. Powtórzę, że IMEI to nie 0000000 tylko nieznane. Telefon wykrywa brak sim w gnieździe i łączy się z wifi, ale włączenie samego modułu zajmuje mu kilka sekund. Ktoś już gdzieś pisał, że to jest nie do zrobienia bo IMEI został usunięty z telefonu ? Jakaś partycja ? Tylko dlaczego flashtool przez BLU odczytuje prawidłowo IMEI ? Jak już przy BLU jestem to telefon ma ZABLOKOWANY bootloader. Dodam, że na w/w sofcie działa wszystko nie licząc znanych usterek, a gdy wgram coś pokroju 14.1.xx to mam bootloop. Myślę, że więcej nie da się już napisać, wiec dziękuje z przeczytani tego i ew. pomoc. Pozdrawiam ps. Przy pierwszym starcie telefonu (po flashowaniu) telefon informuje, że jest prototypem. Nie wiem czy to ważne, ale chyba warto dodać.
  22. kamilzz

    Udostepnianie internetu 5GHZ

    Witam, Czy w Samsungu Galaxy S3 jest możliwość udostępnienia Internetu po 5ghz? Jeśli tak - w jaki sposób to zrobić? instalacja innego romu pomoże?
  23. Witam, od jakiegos czasu nie działa mi wifi, znaczy działa ale tylko na dosłownie chwile i zaraz sie rozłącza, moduł sie włącza ale wcale nie łaczy sie z sieciami, widnieje tylko napis "zapisana". Wszedzie tak mam wiec to nie wina sieci bo i w pracy i w domu to samo. W koncu za jakis czas jezeli telefon bedzie zgaszony to połączy sie, podziała ale gdy wejde w youtube czy sklep play to zaraz za dosłownie pół minuty znowu sie wyłącza. Jezeli nie wejde w zadna aplikacje to tak podziała i podziała. Zaobserwowałem tez cos takiego że im dłuzej telefon jest zgaszony tym dłuzej działa pozniej to wifi na aplikacji youtube czy sklep play. Jezeli cała noc dzisiaj miałem tylko pod ładowarka zgaszony to rano mogłem posiedziec na wifi dosłownie z 2 minuty. Tak to normalnie działa jak mowiłem z pól minuty góra. I teraz tak, jakis czas temu chciałem wrocic do cm11 ale z powodu wywalajacych aplikacji na starcie cofnąłem sie do stockowego romu 4.4.2, wgrałem go przez odina, jednoplikowym. Przechodziłem wtedy z cm12.1. Zainstalowałe stocka, potem na niego wgrałem cm11 i wszystko działalo, zrobiłem backub w TWRP ale za jakis czas jednak mi sie nie spodobał, zainstalowałem znowu a czysto cm12.1 i tak pojechałem na weekend. Nawet nie zaobserowałem tego ze wifi mi przestało dzialac bo kozystałem z mobilnego. Gdy wrociłem nie działa mi teraz wifi, tak jak wczesniej napisałem. Próbowałem wgrywać romy stockowe i te 4.4.2 i 5.0.1. Zmieniałem modemy, próbowałem uzywac fixów do poszczególnych romów, zmieniałem bootloader. Jednak gdzies przeczytałem zeby wgrać jakos od nowa baseband jednak nie wiem o co tutaj chodzi. Próbowałem wgrac jakis starszy rom odinem a potem podłączałem pod KIESa zeby mi oficialnie zaktualizowało ale nadal wifi pada. Instalowałem na czysto wszystkie romy stockowy - wipy data, cache, partition, formatowałem systemy - wczesniej robiłem to bez wipe systemu ale ciagle to samo. Co jakis czas, co jakies wgranie romu wifi roznie działąlo, raz działalo tak jak teraz, raz działalo tak ze sie włączało i wyłaćzało co chwie a na najnowszym romie raz było tak ze wcale nie chciało sie włączyć. Proszę o pomoc, jak poprawnie wgrać wszystko od samego poczatku zeby w koncu wylądować na CM12.1 lub 13.0? Namotałem, nakręciłem, a teraz męcze sie 4 dzien zeby to naprawić, 12 godzin w pracy a reszta czasu dosłownie męczę sie z wifi po pare godzin dziennie, wgrywam, kombinuje i nic nie idzie, ciagle to samo. Jeżeli temat jest jakos zle założony, prosze mnie powiadomić, poprawię go luyb prosze go przenieść do odpowiedniego działu ponieważ bardzo mi zależy na tym aby on gdzies sie znalazł. Bez wifi to jak bez ręki, 2 dni temu działałem na LTE to mi w jeden dzien zjadło 2gb i po pakiecie. Dodam że przegladałem forum i wykorzystywałem wzystkie metody, to forum jak xda nic nie dały. Próowalem instalowac stocka pare razy, wracac do poprzedniego, potem wipe i nowy wgrywać, zmieniac recznie bootloadery czy modemy w odinie, instalowaie roznych fixów przez odina i TWRP. NIc nie podziałalo, jak było tak jest nadal z różnymi "anomaliami" Prosze o pomoc Jeszcze dodam że robiłem dokładnie jak tamten koleś w temacie: http://forum.android.com.pl/topic/252055-wifi-nie-dzia%C5%82a-wgranie-nowego-softu/?hl=wifi Tylko że w tamtym temacie nie ma rozwiazania problemu.
  24. Po zaaktualizowaniu S6 Edge+ do Androida 6.0.1 (XEO) zaczął występować problem z połączeniem wifi. Telefon ładnie połączył sie z wifi ale gdy go odłoże i leży nie używany to rozłącza sie z wifi a po odblokowaniu nie potrafi się ponownie połączyć albo robi to po kilku minutach. Muszę robić to ręcznie. Pod nazwą punktu dostępu wifi jest napisane "Internet niedostepny" mimo że na innych urządzeniach połączenie jest i jest ono także gdy ręcznie ponownie połączę z siecią. Problem występuje często ale nie zawsze. Wszystkie ustawienia zmieniałem i przejrzałem takie jak Inteligentne przełączanie sieci czy tez utrzymywanie sieci podczas snu i na każdej konfiguracji występuje problem. Jestem mocno tym sfrustrowany i nie wiem już co robić, dodam jeszcze ze wykonałem format telefonu po zaobserwowaniu tego problemu a także kilkukrotnie zerowałem ustawienia sieciowe. Proszę o pomoc.
  25. Od 2/3 dni w telefonie szwankuje mi internet. Tzn. raz działa, a raz nie. Nie zależnie czy u mnie czy w innym miejscu, oraz czy wi-fi/lte/zwykły. Na początku pomagał restart telefonu, a teraz nawet po nim nic się nie dzieje. Po prostu muszę trafić na odpowiednią porę. Jakieś porady? Mam gwarancje, ale na razie odrzucam serwisy
x