Skocz do zawartości

Znajdź zawartość

Wyświetlanie wyników dla tagów 'pływa' .



Więcej opcji wyszukiwania

  • Wyszukaj za pomocą tagów

    Wpisz tagi, oddzielając je przecinkami.
  • Wyszukaj przy użyciu nazwy użytkownika

Typ zawartości


Forum

  • Społeczność android.com.pl
    • Regulaminy Forum
    • Przywitaj się!
    • Android.com.pl
    • Konkursy
    • OFF-Topic
  • Android
    • Nowości i plotki
    • FAQ Android
    • Android 10
    • Android 9.0 Pie
    • Android 8.0 Oreo
    • Android 7.0 Nougat
    • Android 6.0 Marshmallow
    • Android 5.0 Lollipop
    • Android 4.4 KitKat
    • Archiwum Android
    • Software PC
  • Gry i Aplikacje
    • Aplikacje Android
    • Gry Android
    • Poszukiwania gier i aplikacji
    • Porównania gier i aplikacji
    • Android Wear - Smartwatch
    • Modyfikacje Wizualne
    • Download
    • Multimedia
  • Co i gdzie kupić?
  • Programowanie
  • Modyfikacje Android OS
  • Elektronika
  • Honor
  • Google
  • HTC
  • LG
  • Samsung
  • Sony
  • Motorola
  • Huawei
  • Xiaomi / MIUI
  • OnePlus
  • Lenovo
  • Asus
  • myPhone
  • Pozostałe marki

Szukaj wyników w...

Znajdź wyniki, które zawierają...


Data utworzenia

  • Od tej daty

    Do tej daty


Ostatnia aktualizacja

  • Od tej daty

    Do tej daty


Filtruj po ilości...

Znaleziono 1 wynik

  1. Witam, Od dwóch miesięcy korzystam z Samsunga S3 LTE z polskiej dystrybucji bez brandu (Android 4.4.4). Od kilku dni, samoistnie rozłączają mi się rozmowy (po około minucie). Czym to może być spowodowane? Druga sprawa to niestabilny zasięg (jestem abonentem sieci Play). Mieszkam niemal w centrum Łodzi. Na początku korzystałem z sieci macierzystej, ale zasięg strasznie pływał. W momencie wzięcia telefonu w rękę potrafił spaść do połowy. Nie lepiej było w roamingu lokalnym w Plusie i T-Mobile. Ostatecznie korzystam z infrastruktury sieci Orange (po uprzednim odblokowaniu w BOKu) i zasięg jest nieco lepszy, jednak też czasami pływa. Ponadto, używając "danych komórkowych", widać ciągłe przełączanie się między trybami 3G>HSPA>HSPA+ i tak w kółko (sytuacja ma miejsce na każdej infrastrukturze). Przywracanie ustawień fabrycznych oczywiście nic nie daje. Pozostaje serwis gwarancyjny czy macie jakieś pomysły?
x