Skocz do zawartości

Znajdź zawartość

Wyświetlanie wyników dla tagów 'z2provibe' .



Więcej opcji wyszukiwania

  • Wyszukaj za pomocą tagów

    Wpisz tagi, oddzielając je przecinkami.
  • Wyszukaj przy użyciu nazwy użytkownika

Typ zawartości


Forum

  • Społeczność android.com.pl
    • Regulaminy Forum
    • Przywitaj się!
    • Android.com.pl
    • Konkursy
    • OFF-Topic
  • Android
    • Nowości i plotki
    • FAQ Android
    • Android 10
    • Android 9.0 Pie
    • Android 8.0 Oreo
    • Android 7.0 Nougat
    • Android 6.0 Marshmallow
    • Android 5.0 Lollipop
    • Android 4.4 KitKat
    • Archiwum Android
    • Software PC
  • Gry i Aplikacje
    • Aplikacje Android
    • Gry Android
    • Poszukiwania gier i aplikacji
    • Porównania gier i aplikacji
    • Android Wear - Smartwatch
    • Modyfikacje Wizualne
    • Download
    • Multimedia
  • Co i gdzie kupić?
  • Programowanie
  • Modyfikacje Android OS
  • Elektronika
  • Honor
  • Google
  • HTC
  • LG
  • Samsung
  • Sony
  • Motorola
  • Huawei
  • Xiaomi / MIUI
  • OnePlus
  • Lenovo
  • Asus
  • myPhone
  • Pozostałe marki

Szukaj wyników w...

Znajdź wyniki, które zawierają...


Data utworzenia

  • Od tej daty

    Do tej daty


Ostatnia aktualizacja

  • Od tej daty

    Do tej daty


Filtruj po ilości...

Znaleziono 1 wynik

  1. Witam Pisałam już o swoim problemie 2 dni temu w innym dziale ale tam nie dostałam odpowiedzi, a widzę że w tym dziale dużo się dzieje to napiszę jeszcze raz tutaj A więc posiadam Lenovo k920 z2 vibe pro, telefon mam od jakiś 2 miesięcy i na początku miałam normalnie abonament i internet i zasięg 4g lte pięknie działał. Musiałam zmienić na karte z innej sieci i to było kilka dni temu i również działało ale nie chciało mi znaleźć 4g (cały czas było tylko 3g) więc zmieniłam preferowaną sieć na 4g. I od tego czasu internet nie chciał się w ogóle załączyć (tj u góry na pasku nie było tej ikonki o transmisji danych że jest internet), brak jest również listy APN i tutaj kluczowe jest też to że nie da się też dodać bo ten plusik dodadania apn tak jakby nie działa, niektóre przyciski też nie działają takie jak np sprawdzenie limitu transmisji danych. Najpierw byłam w salonie swojej sieci komórkowej oraz na infolinii, tam w końcu powiedzieli że nie mogą z tym nic zrobić i odesłali mnie do producenta Lenovo. Telefon mam od internetowego sprzedawcy (nie szedł do mnie prosto z Chin tylko na drugi dzień doszedł) więc napisałam do niego bo tam podobno mają tez swój serwis i polecił mi jedynie wgranie nowego oprogramowania i napisał że może wysłać odpowiednie pliki z instrukcją. Na razie czekam i dalej nic nie dostałam. Widzę, że w tym dziale wiele osób się zna na tym modelu, więc chciałam zapytać co i jak powinnam zrobić. Widzę tutaj kilka poradników o wgrywaniu nowego softu do mojego modelu ale jako że jestem kobietą i nie za bardzo się na tym wszystkim znam i ogólnie na tym słownictwie technicznym to mało co rozumiem i nie wiem od czego mam najpierw zacząć tak aby wszystko było dobrze i żeby nic jeszcze bardziej nie zepsuć w telefonie. Proszę o radę od czego mam zacząć, na co powinnam najpierw zwrócić uwagę itp Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam
x