Siemka.
Ja jak i wiele innych osób miałem problem z instalacją sterowników fastboot na systemie Windows 7/8.
Mi udało się w sposób chaotyczny i tak samo wam to przedstawię 😉
Z plików to potrzebujemy:
Flashtool a dokładnie jego sterowniki 😉
Fastboot driver
Windows 8
Pierwsze co to musimy wyłączyć sprawdzanie podpisu sterowników a robimy to w następujący sposób:
1. Uruchamiamy okienko Uruchom wciskając klawisze WIN + R i wpisujemy: shutdown.exe /r /o /f /t 00 i wciskamy Enter W tym momencie komputer powinien się uruchomić ponownie i wejść w opcje.
2. Teraz klikamy na Rozwiąż problemy
3. Następnie Opcje zaawansowane
4. Tudzież Ustawienia uruchamiania i klikamy Uruchom ponownie. W tym momencie zaś ponownie uruchomi się komputer i interesuje nas opcja 7 czyli Wyłącz wymuszenie podpisów sterowników zatem klikamy 7 bądź F7.
5. Po ponownym uruchomieniu komputera mamy wyłączone sprawdzanie podpisów sterowników i możemy przejść dalej.
Następną czynnością będzie włączenie trybu testu. A robimy to w następujący sposób:
1. Klikamy WIN + C i wybieramy opcję Wyszukiwanie.
2. Wpisujemy cmd i klikamy PPM na Command Prompt i wybieramy z paska na dole Uruchom jako Administrator.
3. Otworzy się nam okienko cmd i wpisujemy: "bcdedit.exe -set testsigning on" i uruchamiamy ponownie komputer.
4. Po ponownym uruchomieniu komputera na pulpicie w prawym dolnym rogu będzie informacja o trybie testu i możemy przejść dalej.
Teraz wchodzimy w folder gdzie mamy zainstalowanego Flashtoola i wchodzimy do folderu drivers i uruchamiamy Flashtool-drivers.exe, następnie z listy wybieramy Fastboot drivers i instalujemy. Powinno wyskoczyć okienko: System Windows nie może zweryfikować wydawcy tego oprogramowania sterownika. Klikamy Zainstaluj oprogramowanie sterownika mimo to.
Po tym powinno pokazać się, że sterowniki zostały zainstalowane pomyślnie.
Następnie wypakowujemy archiwum usb_driver, wchodzimy do folderu gdzie wypakowaliśmy i klikamy PPM na android_winusb i wybieramy opcję Zainstaluj.
Powinno się pokazać, że operacja ukończona pomyślnie.
Teraz podłączamy telefon w trybie fastboot i w menedżerze urządzeń powinien pokazać się nasz telefon z zainstalowanymi już sterownikami 😉
Teraz należy wyłączyć tryb testu postępując tak jako jak wyżej tylko, że zamiast testsigning on wpisujemy testsigning off i uruchamiamy ponownie komputer.
Po uruchomieniu powinien działać nam telefon w trybie fastboot. Niestety ja tego nie sprawdziłem i zainstalowałem jeszcze raz sterowniki od flashtoola i z archiwum usb_driver tak dla pewności i działa 😉
Windows 7
Postępujemy identycznie jak na Windows 8 tyle, że oczywiście pomijamy etap z Wyłączeniem sprawdzania podpisów sterowników i uruchamiamy oczywiście cmd jako administrator w Menu Start 🙂