Zorin Mam takie pytanie bo przeczytalem caly temat i nie znalazlem odpowiedzi. co trzeba zrobic zeby rozne obrazki i dzwieki sygica telefon nie kojarzyl w moich katalogach galeri i muzyce? z gory dzieki a jak bylo juz wczesniej to przepraszam. // volgar: zrobiłem nowy temat z tych postów, bo w tamtym temacie nie pasowały za mocno 😉
PanPiotr Mam takie pytanie bo przeczytalem caly temat i nie znalazlem odpowiedzi. co trzeba zrobic zeby rozne obrazki i dzwieki sygica telefon nie kojarzyl w moich katalogach galeri i muzyce? z gory dzieki a jak bylo juz wczesniej to przepraszam. stwórz pusty plik bez rozszerzenia o nazwie ".nomedia" i zapodaj do katalogu sygica, galeria ani player nie zobaczą tego więcej (ewentualnie rescan sd może być wymagany) ps. wiem, wiem offtopem zawiało, ale się przyda niejednemu 😉
traffic Po utworzeniu pliku .nomedia usunęło mi wszystkie pliki mutimedialne z karty sd:(, nie ma dosłownie nic
PanPiotr ciekawe to, bo słyszałem gdzieś że już ktoś tak miał, ale nie mam pojęcia dlaczego bo ja tego używam od zawsze i nigdy nie miałem problemów przykłady: katalog CoPilota Katalog Fusion ps, napisz dokładnie jak i czym to robiłeś, a może jakoś dojdziemy do tego gdzie jest wałek 😉
traffic Stworzyłem pusty plik na kompie wrzuciłem go na kartę pamięci do głównego katalogu, zmieniłem jego nazwę przez ASTRO na .nomedia, chciałem wrzucic go do katalogu z grafikami ale już ich tam nie było:-(
PanPiotr Ja plik stworzyłem na telefonie w programie textedit i zapisałem od razu do katalogu z nawigacją, a później jak dodawałem do innych katalogów to kopiuj/wklej w rootexplorerze. Może to przez to że na kompie go zrobiłeś, zobacz moim sposobem.
quantz Heh własnie się zastanawiałem co trzeba zrobić z tym fantem, dzieki wam wiem, że chodzi o plik .nomedia. Ja to robie tak: Odpalam terminal emulator i wpisuje: cd /sdcard/ndrive/ cat > .nomedia [wciskam enter] [Wciskam klawisz powrotu i wychodze z terminala] W galerii już nie widzę obrazków z ndrive'a.
traffic A ja nadal nie mam pomysłu jak mogło wywalić mi wszystkie grafiki i filmy z karty:-(, zastanawiam sie teraz co jeszcze robiłem na telefonie, ale nic nie przychodzi mi do głowy... juz sam sobie nie wierzę:-P, zwłaszcza, że usunęło mi wszystkie grafiki nawet z folderów z aplikacjami przez co nie chciały sie uruchomic niektóre aplikacje, zniknęły też okładki płyt i dwa filmy w formacie .mp4 a co najlepsze pliki muzyczne .ogg i .mp3 pozostały.
Zorin ja juz sobie poradzilem. trzeba zrobic pusty katalog .nomedia i wkleic do folderow od nawigacji a nie do glownego katalogu na karcie. ja tez wkleilem na poczatku do glownego to tez mi wszystko poginelo ale wystarczy zrobic jak wyzej napisalem. dziekuje dla wszyskich ktorzy pomogli.
[usunięty] :rotfl: no przecież volgar tak napisał w drugim poście, a poza tym logiczne, że gdzie będzie ten plik tam plików multimedialnych nie będzie. jak wkleiliście na /sdcard to cały ten folder z podfolderami obejmie, a jak /sdcard/xxx to tylko folder xxx :szok: :hyhy:
traffic Ok ja też już wiem, że trzeba wrzucić ten plik do konkretnego katalogu, ale on miał ukrywac przed galerią pliki graficzne a nie je usuwac fizycznie a tak się stało. Faktycznie wrzucenie pliku do folderu z grafikami sygic mobile ukrylo je przed galerią ale nie usunęło.
akpol1186 A u mnie nadal są, grafiki.🙁 Co jest nie tak?? Wkleiłem ten plik do katalogu którego pliki mają być nie widoczne i nic. Nadal to samo.Pomoże ktoś??
akpol1186 Próbowałem, próbowałem i do czegoś tam doszedłem. Do wszystkiego czyli pliku .nomedia dodałem jeszcze jedną kropkę z przodu. Przez to w astro wyświetlił mi się jakiś komunikat. Czy to może być właśnie te ukrycie grafik??
zezol Przez to w astro wyświetlił mi się jakiś komunikat. Jakiś tzn jaki? Bądźmy dokładni... Plik ma być pusty z nazwą: .nomedia
SkubiXTX Jeśli chodzi o usuwanie zdjęć to jest bug, jeśli do folderu ze zdjęciami który był już przetworzony przez galerie dodamy plik .nomedia to zdjęcia zostaną usunięte, szczegóły tu: http://code.google.com/p/android/issues/detail?id=3692 . Rozwiązanie tego problemu jest takie, że trzeba utworzyć nowy katalog, skopiować plik .nomedia i dopiero na końcu zdjęcia. a8)
akpol1186 Dokładnie taki: You are changing the files extension which may cause it to not be recognized, Are you sure you want to do this? Jeśli dobrze zrozumiałem to chyba właśnie o to chodzi. U mnie jedna kropka nic nie daję. Gdzie można stworzyć zwykły plik bez rozszerzenia?? Mogę to zrobić np w Open Office i zapisać jako wszystkie pliki??
zezol @akpol1186 - jakie dwie kropki?! Pisałem ci wyżej jak ma wyglądać nazwa pliku. Nazwij na początku plik "nomedia" a potem dodaj na początku kropkę.
akpol1186 Pomogło stworzenie pliku nomedia na telefonie. Nie wiem czemu ten z kompa nic nie robił. Już jest ok. Dzięki.
atc5 odgrzewam, mam hero z villiainROM 12 i .nomedia nie działa, mam katalog f12010 (live timming f1) i tam jest grafik od wys...nia, utworzyłem w nim plik .nomedia (rootexplorerem) alw galeria nadal pokazuje cały ten bałagan :wsciekly: jak się go pozbyć (pomijając kasacje softu f12010)