madhunt3r Witam, Mam takie pytanie. Zastawiam się nad kupnem HTC Hero. Wyczytałem na stronach że smsy mają polskie znaki przez co drastycznie spada ilość znaków w jednej wiadomości. Czy jest jakaś możliwość wyłączenia polskich znaków w standardowej aplikacji sms tak aby można było wysyłać normalnie sms w 16o znakach a nie w 70. Z góry dziękuje za odp. Pozdrawiam 🙂
[usunięty] na klawiaturze i tak nie ma polskich znaków chyba ze dłużej przytrzymasz, więc wystarczy wyłączyć podpowiadanie
madhunt3r więc wystarczy wyłączyć podpowiadanie Aha czyli mówisz wyłączam tylko podpowiadanie i sms będzie w 160 znakach normalnie. Na innych forach pisali rożnie z tym wiec wolałem się upewnić przed zakupem 🙂 Dzieki!
oldfield SMS możesz pisać bez polskich znaków. Polskie ogonki pojawiają sie dopiero gdy włączysz słownik i podpowiadanie. Wówczas telefon zgaduje co chciałeś napisać i wpisuje to zgodnie z polską pisownią. Druga sprawa - przejrzyj temat HTC HERO i play mobile - napalisz się na telefon, a okaże się, że nie będziesz mógł go kupić 🙂
madhunt3r Dzięki rozwialiście moje wątpliwości. Ale jeszcze jedno pytanie nie związane z tematem. Z tego co wiem aplikacje samoczynnie łączą się z internetem. Jest opcja w Hero która blokuje transmisje "Sieć komórkowa" tylko czy po jej zablokowaniu będę mógł korzystać z zasięgu 3G sieci? I czy mms nadal będą działały? Druga sprawa - przejrzyj temat HTC HERO i play mobile - napalisz się na telefon, a okaże się, że nie będziesz mógł go kupić 🙂 Wiem, że Play ma wielki problem z tym ale będę kupował z innego źródła 😉
uszaty Jeżeli przytrzymasz przycisk wyłączenia i ustawisz brak połączenia z netem za pomocą sieci komórkowej, to będziesz mógł korzystać z zasięgu 3G, tylko pytanie po co? Co do mmsów nie jestem pewien, więc się nie wypowiadam, ale wydaje mi się, że powinny działać.
sneer Ja mam wyłączone łączenie się z siecią komórkową, na potrzebę wysłania MMS telefon sam włącza 3G, bez zasysania danych z internetu i narażania na koszty. Co do tematu, mam wyłączone podpowiedzi i słownik, polskie znaki wpuszczam więc kiedy chcę. Zresztą ten post napisany jest na hero w zasiegu hotspota (wifi).
oldfield mam wyłączone podpowiedzi i słownik, polskie znaki wpuszczam więc kiedy chcę. Nikt nie twierdzi, że sie nie da, ale moim zdaniem mija sie to z celem. Raz, ze zwieksza się objętość smsa, a dwa jest to czasochłonne....prościej wpisać "kon" niż "koń" :DDD
madhunt3r Dziękuje wszystkim! Jeszcze się nawet zastanawiałem nad HTC G1, tańszy, ale dużo uboższy od Hero chyba 😛
d0mi5 Podpowiedzi to super sprawa, można maile pisać szybciej niż na sprzętowej klawiaturze. Z tym, że polskie znaki występują. Może w przyszłości będzie można to zmienić. Po wyłączeniu podpowiadania trzeba niestety patrzeć na to co się pisze a:angel
sneer Mam zwyczaj pisania do Polski MMSów, bo koszt taki sam a można machnąć 1500 znaków bez znaczania czy są polskie czy bezogonkowe.
mkbest W Markecie jest program "Polska Klawiatura", który również ma wbudowany słownik, ale ma poza tym opcję wyłączania polskich znaków TYLKO podczas pisania SMSów. 🙂 Niestety, chyba nie obsługuje multitoucha w Hero, przez co trzeba wolniej pisać, ale zawsze można się po prostu przełączać między oficjalną klawiaturą a tą.
rafal700 potrzebuje taki program jak w/w bo automatycznie usuwa polskie znaki ale nie qwerty tylko zwykła klawiatura telefonowa 🙂
selektor Możesz zainstalować klawiaturę htc_ime zmodyfikowaną przez jonasl [MOD] HTC_IME (8th June) v27: Small fix - xda-developers można w niej ustawić zmianę znaków z "ogonkami" na takie bez "ogonków" i zmienić układ klawiatury z qwerty na zwykła klawiaturę telefonu.