Też wszkich o to tu pytałam , ale każdy mówił inaczej i chyba nie dokońca wiedzieli o co pytam, bo odpowiedź była pozytywna i dająca nadzieję. Ale znaleźć włączania tej opcji nie mogłam więc zadałam pytanie samemu serwisowi HTC i odpowiedź jest jednoznaczna: NIE MA TAKIEJ OPCJI, co jest dla mnie beznadzieją... bo przecież nie zawsze używa/ma się możliwość mieć internet lub płacić za niego
1. Oto jednoznaczna wypowiedz z HTC
"...TAKA FUNKCJA NIE ISTNIEJE W TELEFONIE...A tak właśnie działają urządzenia htc- aby zlokalizować lokalizację telefon musi być podłączony do internetu..."
2. a to jedna z wcześniejszych bardziej zawoluowanych wypowiedzi na ten sam temat:
Jest niemożliwe aby łączyć się z internetem za pomoca sygnału GSM. Aby połaczyć się z internetem telefon musi być w zasięgu min. GPRS, 3G lub HSDPA. General Packet Radio Service (GPRS) – technologia stosowana w sieciach GSM do pakietowego przesyłania danych. Oferowana w praktyce prędkość transmisji rzędu 30-80 kb/s umożliwia korzystanie z Internetu lub z transmisji strumieniowej audio/wideo. Użytkownik płaci w niej za faktycznie wysłaną lub odebraną ilość bajtów, a nie za czas, w którym połączenie było aktywne. GPRS nazywane jest często technologią 2.5G, ponieważ stanowi element ewolucji GSM (jako telefonii komórkowej drugiej generacji) do sieci w standardzie 3G.
Podróżując pociągiem mogą zachodzić utrudnienia w uzyskaniu stałego silnego sygnału.
A TU NA WSZELKI WYPADEK UMIESZCZAM TREŚĆ MOJEGO PYTANIA:
Wytłumaczę obrazowo:
2. chcę mieć wyłączony internet (całkowicie: wifi, sięc komórkowoa internetowa zaznaczone "nie łącz" itp)
2. mam wyłączony bluetooth ( w ustawieniach: "nie łącz")
3. mam wyłączony gps (w ustawieniach: "nie łącz")
4. chce otrzymywać prostą informacje z sieci (tak jak smsy! za pomocą zwykłej sieci komórkowej za którą płacę nie zaleznie od mobilnego netu, wifi czy włączania gpsa)
ok. myślę, że źle się rozumiemy. Wytłumaczę obrazowo:
2. chcę mieć wyłączony internet (całkowicie: wifi, sięc komórkowoa internetowa zaznaczone "nie łącz" itp)
2. mam wyłączony bluetooth ( w ustawieniach: "nie łącz")
3. mam wyłączony gps (w ustawieniach: "nie łącz")
4. chce otrzymywać prostą informacje z sieci (tak jak smsy! za pomocą zwykłej sieci komórkowej za którą płacę nie zaleznie od mobilnego netu, wifi czy włączania gpsa)
i za pomocą połączenia z siecią (tak jak smsy czy telefonowanie) powinna spływać informacja o tym gdzie jestem np. " Plus Łowicz" lub "Plus PL Cieszyn" i tak dalej.
Czy naprawde telefon z tak rozbudowanymi funcjami utracił możliwość tych prostych rozwiązań ? nie chce zawsze się łączyć z netem by musieć aktualizować miejsce pobytu i będąc w łodzi mam cały czas "warszawa" ... Może można to jakoś uzupełnić lub jest na to opcja w ustawieniach by pobierał dane z sieci ? Proszę o prostą jasną odpowiedź. Naprawdę z góry jeszcze raz dziękuję.