Skocz do zawartości
Alcheman

Brak możliwości korzystania z WiFi - błąd przy próbie jego włączenia

    Rekomendowane odpowiedzi

    Witam wszystkich przepraszając od razu jeśli jest taki temat proszę o link i zamknięcie tego tematu.

    Przechodząc do sedna sprawy. Zakładam ten temat ponieważ mam problem z WiFi, opisując problem... Zainstalowałem sobie świeżego Samsungowskiego ROM'a 2.3.6, wszystko jest okej, dziala bez zarzutów, problemów z nim nie ma (wytrzymał ponad miesiąc bez wyłaczania telefonu) lecz jest jednak pewien problem. Nie działa WiFi, nie przejmowałem się tym ponieważ w 90% korzystam z danych komórkowych, po prostu chcę włączyć WiFi i pokazuje po chwili błąd... Mając pewną wiedzę na ten temat, zacząłem podmieniać pliki systemowe ze starego ROM'u (Plusowski) odpowiadające za uruchamianie WiFi, doszedem do takiego etapu że WiFi się włącza ale nie znajduje żadnych sieci, dodatkowo samo się wyłącza po czasie i telefon strasznie się zmula podczas poruszania się po menu ustawień. Bądź co bądź WiFi jest mi zbędne lecz wolałbym by było sprawne. Dodam że nic nie grzebałem, przywrócilem świeży backup ktory zrobilem po instalacji i tak sobie telefon pracuje. Wiecie może co moge na to poradzić?

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Wgrywałeś kernel 1.1 gHz lub coś w tym stylu? Może zmień sales code (*#272*IMEI#, jeśli wgrywałeś czysty soft na Polskę wybierz xeo) - nie wiem, czy to pomoże, ale różne rzeczy się zdarzają w urządzeniach elektronicznych. I jaką wersję softu wgrałeś?

    ---------- Post dołączono o 17:06 ---------- Poprzedni post napisano o 17:02 ----------

    Może spróbuj wgrać od nowa soft Plusa.

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Wgrywałem Kernel... Lecz na Plusowskim ROM'ie nie mialem z tym problemów. ROM ściągniety stąd Firmware archive | Samsung Updates .

    @Edit

    Zrobiłem tak jak mówiłeś, tym kodem, wybralem XEO i dałem instaluj, telefon zresetował się, pokazało się logo androida i pasek po czym telefon sie wyłączyłi wisi na CWM'ie, co go włacze to się odpala CWM >...>

    Edytowane przez Alcheman

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    jesli masz najnowsze xeo softu to wifi moze nie działc

    bo kernel dział z softami starszymi niż softy z 27.11.2012 czyli XXLK2 czy XXMD1 nie działają poprawnie z tym kernelem

    wgraj odinem XXLC4 to jest soft z marca :)

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Pewnie wgrałeś ROM z grudnia 2012 lub nowszy. Na plusowskim ROM'ie było OK, ponieważ była to pewnie wersja z czerwca 2012. Na nowszych ROM'ach właśnie tak jest, że po wgraniu kernela 1.1 gHz nie działa Wi-Fi. Pobierz ROM xeo LC4 stąd (http://hotfile.com/dl/181061721/588ff94/Samsung-Updates.com-GT-S6500D_XEO_1_20120412111833_bzh1df8bi6.zip.html) i go wgraj. Powinno pomóc.

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Jak zainstaluję ten ROM o którym napisałeś. Będę mógł przywrocić sobie z backupa datę, czy będę musiał wgrywać wszystko na nowo?

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Wszystko, co miałeś na fonie zostanie (z wyjątkiem kernela). Chyba, że będziesz później zmieniał sales code, wtedy fon przełączy się do recovery, coś tam ustawi i zrobi wipe.

    @edit: Jeśli uruchamia ci się download mode wgraj jakikolwiek czysty soft. Jeśli wgrywałeś wcześniej soft MD1, odradzam wgrywanie w jego miejsce softu LC4, chyba, że przejściowo (LC4 zmienisz później na nowszy), bo aplikacja kontakty będzie wywalać błąd.

    P. S. Sory, gdybym wiedział, że masz zmieniony kernel i CWM, nie doradzałbym Ci zmiany sales code.

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Nie nie, nic nie mam zamiaru zmieniać, chodzi mi tylko o to by WiFi było sprawne (czasem jednak się przydaje gdy przekroczę pakiet). W takim razie nie pozostaje mi nic innego jak ściąganie i sprawdzanie.

    @UP / PS

    To nic, nauczyłem się już jak ogarniać zawiechę na CWM'ie, minuta roboty.

    Edytowane przez Alcheman

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Samo wgranie softu powinno pomóc, ale tak, jak wcześniej pisałem, LC4 w miejscu MD1 skończy się błędem kontaktów (jeśli przechodzisz z LK2 nic się nie stanie). Jeszcze raz sory za tą sytuację.

    ---------- Post dołączono o 18:53 ---------- Poprzedni post napisano o 17:54 ----------

    Już wszystko OK z fonem (łącznie z Wi-Fi)?

    Edytowane przez policeman201307

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Przepraszam, ale byłem dość długo offline (brak internetu). Wlasnie bede zaczynal to sciagac i sprobuje zrobic tak jak mowicie ;) Dam edita jak cuś.

    @Edit

    Wgrałem ten ROM, który mi poleciłeś, wgrałem kernela od Squadzone no i wyglada na to ze WiFi działa, teraz tylko root i z bani. Temat do zamknięcia, dziekuję za pomoc ;)

    Edytowane przez Alcheman

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

    Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

    Zarejestruj nowe konto

    Załóż nowe konto. To bardzo proste!

    Zarejestruj się

    Zaloguj się

    Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

    Zaloguj się

    • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

      Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

    x