Witam,
W związku ze stałym rozwojem forum i ciągle zwiększającą się liczbą użytkowników, postanowiłem założyć kanał IRC. Już kiedyś była podoba propozycja, jednak pomysł nie wypalił, bo przede wszystkim niewielkie było jeszcze zainteresowanie tematem Androida w Polsce.
Nowo założony kanał IRC nie ma na celu zastąpienia forum!
Co zyskujemy odwiedzając kanał #android-pl? :beta:
1. Przede wszystkim możliwość uzyskania odpowiedzi na nurtujące nas pytania w momencie gdy zależy nam na czasie.
2. Możliwość porozmawiania z innymi użytkownikami systemu Android, wymianę doświadczeń, a być może bliższe poznanie nowych osób. :orany:
Jeżeli ktoś nie wie co to jest IRC lub jak się zalogować na kanale, to proszę się nie bać pytać, postaram się udzielić odpowiedzi, tak aby każdy zainteresowany miał szansę spróbować tej formy komunikacji.
Prośba do osób, która miały już styczność z clientami/programami do obsługi IRC działającymi pod systemem Windows o opisanie kilku z nich oraz konfiguracji wymaganej do połączenia z kanałem.
Ja ze swojej strony mogę udzielić pomocy użytkownikom systemu Linux.
serwer: irc.freenode.net (wybrany ze względów na obecność takich kanałów jak np. #cyanogenmod )
port: 6667
kanał: #android-pl (nie ma to być kanał wyłącznie użytkowników tego forum, a ogólnie osób interesujących systemem Android - stąd prośba o zamieszczenie informacji związanej z powstaniem tego kanału, na innych forach)
W chwili pisania tego posta na kanale nie ma żadnych użytkowników. Mam jednak nadzieję, że w niedługim czasie się to zmieni. Bez Was kanał #android-pl nie ma szans na powodzenie.
EDIT
Osoby często przebywające na kanale i dobrze posługujące się clientem IRC mają szansę na zyskaniu statusu operatora. Oczywiście wszystko w swoim czasie. Głównie zależy od popularności kanału - wiadomo, że z czasem sam mogę sobie nie poradzić i nie zawsze mogę być dostępny, a osoby, które potrafią tym zarządzać na pewno się przydadzą.
EDIT II
Dostęp do kanału możliwy jest również przez http://webchat.freenode.net/
Jeżeli macie jakieś propozycje odnośnie dalszego rozwoju kanału IRC, to proszę piszcie w tym temacie bądź bezpośrednio na PW.
W niedługim czasie na kanale pojawi się bot. W chwili obecnej trudno jest mi powiedzieć kiedy dokładnie się to stanie oraz jakie funkcje będzie zawierał. Padła propozycja informowania przez bota o nowych postach na forum ale czy uda się to zrobić, ciężko powiedzieć.