Ja kupiłem zewnętrzny battery pack: http://www.just-mobileonline.com/products_chargerseries_9.html
Starcza na ok. dwóch pełnych ładowań Hero. Jeżeli chodzi o alternatywne baterie o rozmiarach zbliżonych do oryginału (pomijam te grubsze, z "garbatą" obudową w komplecie), to jest tak jak pisał sekiluki, szkoda na to czasu i pieniędzy - ta oryginalna posiada takie parametry na jakie pozwala obecny poziom technologii. HTC ani nie zrobiło jej celowo czy złośliwie gorszej niż się dało ani też żadni tajemniczy Azjaci nie są w stanie wyprodukować w garażu produktu no-name o parametrach, których nie udało się uzyskać HTC. Wypisywanie nieprawdziwych, zawyżonych parametrów akumulatorków to proceder uprawiany przez dalekowschodnich dystrybutorów na porządku dziennym. Na którejś z grup dyskusyjnych czytałem wypowiedź człowieka, który zamawiając większą partię akumulatorków od takiego właśnie handlarza (nie pamiętam jakich i nie pamiętam do czego), otrzymał od niego szczere do bólu pytanie, jakie etykietki (z jaką "pojemnością") ma na nie ponaklejać.
Nie zgadzam się też z niektórymi wypowiedziami o wyższości lub niższości baterii w telefonach tej czy innej firmy. To trochę tak jakby zatankować na dwóch różnych stacjach benzynowych po mniej więcej tyle samo paliwa do dwóch kompletnie różnych samochodów, o różnych silnikach, różnych osiągach, prowadzonych w różnym stylu i różnych warunkach a na koniec stwierdzić, że jeden przejechał więcej, bo paliwo było lepsze.