Po wgraniu romu mam generalnie pozytywną opinię na jego temat.
1.Pod względem graficznym - rewelacja! Ikonki są dopracowane i wszystko sprawia wrażenie niesamowicie estetycznego i cieszącego oko.
2.mnóstwo ustawień pozwala spersonalizować telefon na wiele sposobów,ale....
no właśnie, nie wszystko jest różowe.
1.Pomimo ustawienia swap na kartę nie zauważyłem,żeby telefon/aplikacje szczególnie przyspieszył.
2.pisanie smsów możliwe jest tylko w pionie, ponieważ rotacja nie działa na żadnej instalowanej klawiaturze.
3.telefon zaliczył zawieszkę na odtwarzaczu (choć miałem niewiele utworów) i to dwukrotnie.
4.najgorsze jest jednak to,że PRAKTYCZNIE WSZYSTKO INSTALUJE SIĘ W PAMIĘCI TELEFONU A NIE NA KARCIE. 1 na 10 aplikacji zainstalowała się na karcie pamięci, pozostałe w telefonie i nie można ich w żaden sposób przenieść na kartę. Próbowałem 3 aplikacje typu app 2 sd i nic z tego. Nie ma również możliwości zrobienia tego z poziomu ustawień telefonu.
Wnioski - jeśli nie istnieje sposób, by naprawić punkt 4. zmuszony będę zmienić rom na inny, gdyż ten bug go całkowicie eliminuje pod kątem przydatności
szukałem odrobinę w necie i problem występuje też w innych wersjach miui
"cytat z wątku o MIUI na forum Desire
"Aktywacja skryptu A2SD:
Po pierwszym restarcie romu w wersji A2SD należy aktywować skrypt odpowiedzialny za przeniesienie danych na SD (X-Part robi to automatycznie)
pobrać z marketu dowolny Terminal Emulator
w terminalu wpisać poniższe komendy zatwierdzając każdą enterem:
su
a2sd zipalign
a2sd cachesd
a2sd reinstall - nie zawsze konieczne"
Może wypowie się ktoś bardziej kompetentny, bo ja jestem jedynie szarym użytkownikiem 🙂
Otrzymałem odpowiedź z oficjalnego profilu miui na fb. Ten rom jest przeznaczony dla telefonów z większą pamięcią wew. i przenoszenie aplikacji nie jest i nie będzie przez miui wspierane. W moim przekonaniu, brak tej funkcji sprawia,że na nasze telefony jest nieprzydatny.