Witam Was.
Dzisiaj chciałbym przedstawić Wam, jak poprawnie i zgodnie z regulaminem nazwać temat.
Nie jest to trudne, wymaga poświęcenia dosłownie 10 sekund więcej - 5 sekund na wpisanie, 5 sekund na pomyślenie nad nazwą (niekoniecznie w tej kolejności).
1. Zapytaj samego siebie jaki masz problem z telefonem. Przecież jak rozmawiasz ze sobą (tak, każdy to robi, ale nie każdy na głos) to nie "mówisz" - mam problem z kartą microSD, tylko "mówisz" raczej - mam problem z tą cholerną kartą microSD.. kurde czemu ten telefon jej nie wykrywa i co chwila się resetuje po jej włożeniu..
2. Teraz już wiesz, jaki jest problem - telefon nie wykrywa karty microSD i co chwila resetuje się po jej włożeniu.
3. Przejdźmy do nazwania tematu. Będziemy opierać się na pkt. 1 i 2.
Przedstaw swój problem dokładnie - po to masz dużo miejsca w nazwie tematu i drugą rubrykę - tak, ona jest specjalnie na dodatkowy opis! fajny bajer, prawda ? Też byłem zachwycony pomysłowością twórców tego forum.
Zgodnie więc z poprzednimi punktami nie nazywaj tematu - problem z kartą microSD (bo przecież w rozmowie ze samym sobą nie ograniczasz się do tego), ale nazwij to porządnie i zrozumiale, np. telefon nie wykrywa karty microSD. Prawda, że przejrzyściej ? Masz jeszcze dodatkową rubrykę o której pisałem. Nie musisz, aczkolwiek możesz ją wypełnić, w moim przykładzie byłoby to - telefon nieustannie się resetuje po jej włożeniu
To by było na tyle. Jak widzicie, jest to bardzo proste, wystarczy pomyśleć.
Po co takie "kombinacje" ? Po to, żeby następni użytkownicy z tym samym problemem mogli bez problemu znaleźć ten temat dzięki wyszukiwarce.
Dam jeszcze jeden przykład, by to zobrazować:
Problem - telefon nie ściąga MMSów pomimo ustawionych punktów dostępowych operatora (APNów)
Jak nie powinna wyglądać nazwa tematu - "NIE ŚCIĄGA MI MMSÓW POMOCY ???!!!111", "Nie ściąga MMSów", "nie da się pobrać MMSów help !!", "MMSy" itp.
Gdzie jest błąd - to powinno być oczywiste po przeczytaniu 3 punktów tutorialu - niedokładnie opisany problem (nazwa tematu ma jak najwięcej mówić o problemie, ale też dosyć zwięźle), poza tym w nazwie tematu nie używa się słów "help", "pomocy" itp. i nie powinno się nadużywać znaków interpunkcyjnych bez potrzeby.
Jak powinna wyglądać nazwa tematu - "Telefon nie pobiera MMSów pomimo ustawionych punktów dostępowych". W dodatkowej rubryce wg. mnie warto byłoby wpisać jakie punkty dostępowe mamy, np. "Mam APNy Internet, MMS i WAP".
Prosiłbym o chwilę refleksji nad tym i stosowanie się do tutoriala - to nie żadna kara i potępienie, to ułatwienie dla Nas - przyszłych i obecnych użytkowników telefonów opartych na systemie z zielonym robotem w logo 🙂
Pozdrawiam,
Freso.
Jak edytować tytuł gdy już założyłeś temat?
- Można to zrobić poprzez Zaawansowaną Edycję pierwszego postu w temacie.
Zanim jednak założysz temat, powinieneś poszukać czy odpowiedniego rozwiązania nie ma już na forum:
https://forum.android.com.pl/topic/266780-jak-w-szybki-i-a-atwy-sposa-b-wyszukaae-interesujae-cae-nas-informacjae-na-forum-android-com-pl/
Specjalne podziękowania dla:
@pioyter - błyskawiczna reakcja, podklejenie.
@Czujny Korektor - za pomysł na przykładowy problem
@KotDroid - za uznanie, promowanie tutorialu i za dobrze spełnianą funkcję moderatora 🙂
@djtimon89 - promocja tematu
PS. Przepraszam za brak poprawności językowej, ale starałem się to opisać prosto i zrozumiale. 🙂