Szczerze mówiąc to jeśli dopiero bym zakupił S4 to po prostu zwrócił bym go. Dziwna jest sprawa taka, że kupujesz coś, po miesiącu producent wrzuca łatkę bez opisu co ona robi, instaluje się prawie automatycznie, a potem za******a ci kilka ficzerów z produktu. Jeśli okaże się że nie da się nic z tym zrobić to osobiście telefon sprzedaję przy pierwszej okazji (póki mam gwarancję jeszcze) i biorę Nexusa jakiegoś czy coś w temacie. Wolę trochę słabszy sprzęt ale choćby głupiego root'a mieć i możliwość podłączenia dysku z NTFS, czy miliona innych rzeczy które mogę mieć dzięki głupiemu root'owi. a swoją popularność zdobyli w pewnej mierze dzięki temu że SGS i SGS2 były dość dobrze modowalne (SGS2 już gorzej, bo trzeba było mieć z początku wtyczkę do resetowania zanim Chainfire nie zrobił TriangleAway, ale wciąż)... A tu takie numery. A S4 to trzeci telefon z linii Galaxy w moich rękach, widać ostatni i nawet długo nie zabawi (S2 miałem 2 lata i byłem z niego strasznie zadowolony).
PS. A to że inni tak robią (blokują bootloader, co i tak nie jest dosłownie tym samym co tutaj, bo tu mamy (prawdopodobnie) fizyczne zniszczenie sprzętu przy próbie modyfikacji, a to całkiem co innego niż zabezpieczenie software'owe) nie oznacza że wciąż to jest ok. Widać Android się powoli stacza przez właśnie producentów... Ciekawe kiedy tylko Nexus'y zostaną "otwarte".