Witam,
jestem posiadaczem tego telefoniku już od ok. 2 miesięcy. Telefon sprawuje się znakomicie, co jak na cenę w jakiej jest oferowany, spowodowało u mnie opad szczęki. 4 rdzenie i 2 GB RAM, to już jest moc, dzięki, której telefon nie łapie żadnej zadyszki.
W grach sprawuje się znakomicie - mimo, tego co mówią niektórzy, że układ graficzny klęczy - jeśli ktoś chce odpalić Real Racing 3 na Ultra High, to się nie dziwie, że telefon nie wyrabia. Przy ustawieniach na medium, gra śmiga płynnie w 30-40 klatkach, tak na oko 😉
Z gier jakie jeszcze testowałem to Fifa 14 - na 5 calowym ekranie gra się znakomicie! Oczywiście bez żadnej ścinki.
Z nowszych gier - nie testowałem np Gta Vice City i Asphalt 8 -ale z tego co sprawdzałem chociażby na Jiayu G4 z 1GB RAM, to może być gra przy której telefon wymięknie. Ale nie wiem do końca - nie sprawdzałem osobiście.
Jakość zdjęć. I tutaj jest trochę dziwna sprawa - natywna aplikacja aparatu jest cholernie skopana - na podglądzie zdjęcie wygląda na super, obraz ostry jak żyleta, ale po zrobieniu zdjęcia nakładany jest jakiś śmieszny filtr, który ma na celu najwidoczniej poprawić ziarnistość obrazu, przez co każde zdjęcie wychodzi lekko rozmyte i już nie tak jak było. Z ratunkiem dla mnie przyszła aplikacja Camera360 - jedno, że zdjęcia wychodzą bardzo ostre. Drugie, że mamy pierdylion efektów, po których dodaniu zdjęcia wyglądają kosmicznie!
Kolejna sprawa - kamera. Rozdzielczość FullHD przy ok 30 fps. I jak z jakością? Najlepiej by było jakbym wrzucił filmik na youtube. Ale co mogę powiedzieć - efekt głębi obrazu w tym telefoniku zgniótł mi jaja - dosłownie! Jakość wideo co najmniej jak budżetowe kamerki HD. Takiego efektu się nie spodziewałem po 8mpx. Przy Jiayu G4 i jego 13mpx, byłem srogo zawiedziony jakością wideo. A tutaj po prostu nieziemski opad szczęki...
GPS - pozycję łapie w czasie od 1 do 3 sekund. Przejechałem już ok 2 tysięcy km na nawigacji Google i ani razu nie zgubił zasięgu! Jedynym mankamentem było - przy prędkości 160 km/h na autostradzie - przesunięcie wskazywanej pozycji o ok 10 m za drogę. 🙂
Minusem jest to, że GPS potrafi zjeść baterię w ciągu 2-3 godzin.
Bateria - jasność wyświetlacza na max, przy ciągle włączonej transmisji danych, WiFi, ok 50 smsów dziennie, 10-15 minut rozmów, trochę szperania w Internecie, pogrania w gierki, starcza idealnie na cały dzień 😉 Wieczorem (1-2 w nocy) poziom baterii to ok 15%.
Przy używaniu, gdy nie wyciągam telefonu z kieszeni zbyt często potrafię zejść nawet do wyniku 60%.