Witam! Jestem od kilku dni posiadaczem HTC hero. Telefon świetny, dowiedziałem się o nim wiele, jednak nadal czuję, że android jest dla mnie obcy. Związku z tym mam kilka pytań.
1. Filmy -> jest tutaj coś w stylu kodeków? Czy może jest jakiś dobry program do odtwarzania dużej ilości formatów? Bo z tego co wyczytałem to najpopularniejszy jest meridian, który odtwarza tylko te formaty, które jest w stanie obsłużyć fabrycznie telefon. I ewentualnie jaki jest według was najlepszy program do przetwarzania filmów na formaty bohatera? (najlepszy chyba będzie mp4, nie?)
2. Co to jest cyrket? Podejrzewam, że można stamtąd ściągać aplikacje/gry, ale jak? 🙂 jak wchodzę na to, to otwiera mi się biała strona.. 🙁
3. Chciałbym sprawdzić, na co stać mój telefon w grach. Podacie mi nazwę/link do gry, która ma według was najlepszą grafikę? waga gry nie ważna (btw, jaką "najcięższą" grę widzieliście na androida?)
4. Karta pamięci - mam tam ogromny burdel! Co to są za pliki stworzone przez system? Mogę je wpakować do jednego folder? Nie sprawi to androidowi żadnych problemów w wyszukiwaniu? Zauważyłem, że jest tam kilka gier i aplikacji, ale to nie są wszystkie zainstalowane. Gdzie znajdę resztę?
5. Chcąc usunąć grę, muszę to robić z ustawień, czy można przez np astro? Są tu jakieś rejestry, którymi mógłbym sobie zaśmiecić telefon usuwając z poziomu karty?
6. Widziałem gdzieś kiedyś taką aplikację zabezpieczającą telefon przed kradzieżą. Tzn jak ktoś mi gwizdnie telefon i włoży inną kartę sim, to od razu wysyłany jest sms z lokalizacją telefonu za pomocą gps. Jak sie ta aplikacja nazywa?
7. Biorąc pod uwagę pkt wyżej, można wywnioskować, że są programy, które działają nonstop. Jak można sprawdzić, które tak są włączone? Czy może resetuje nam sie program po włączeniu 7 aplikacji?
Listę pytań będę z czasem uzupełniał. Staram sie pierw szukać informacji na forum, a dopiero później tutaj pisać. Ale też patrze na to, że sporo postów (między innymi z filmami) jest starych i liczę na to, że coś się zmieniło 🙂
Z góry dzięki za odpowiedzi,
pozdrawiam