Skocz do zawartości
SanFable

Pobieranie danych z strony i parsowanie

    Rekomendowane odpowiedzi

    Cubaza

    Jsoup, zainteresuj się takim rozwiązaniem. Jest ono bardzo dobre do parsowania stron www.

    Napisane z LG G3 za pomocą Tapatalk PRO

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Udało mi się odpalić przykładową aplikację, aczkolwiek problem zaczyna się, gdy muszę zrobić coś sam. Znalazłem tutorial: Android Basic JSOUP Tutorial - AndroidBegin

    Źródło strony jest wręcz stworzone do pobrania z niego informacji za pomocą jsoupa. Problem zaczyna się, gdy patrzę na kody źródłowe interesujących mnie stron.

    view-source:Tabela A kursów średnich walut obcych

    view-source:Kursy walut - Aktualne średnie kursy walut obcych NBP

    Tego typu zapis:

    <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1250">

    Jestem w stanie przeparsować. Jednak po próbach i wyszukiwaniach nie jestem sobie w stanie poradzić z pobraniem waluty. Jak pobrać linijkę wartość z linijki 94 na stronie nbp?

    <td class="bgt2 right">4,2163</td>

    Po pierwsze interesująca mnie informacja znajduje się poza <td ...>, po drugie elementów td o klasie "bgt2 right" jest kilka. Jak sobie z tym poradzić? Czy jest jakiś przystępnie podany poradnik z przykładami do tego? Mi niestety nie udało się znaleźć takiego.

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Niestety, to nie takie proste.

    1. Tutaj co prawda nbp oferuje bardzo przyjemny xml, a co w przypadku gdy strona tego nie zapewnia?

    2. Jak już korzystamy z xmla to jak połączyć czytanie ze strony za pomocą jsoup i parsowanie samego xml?

    Przede wszystkim zaimportować muszę 2 różne obiekty o tej samej nazwie, co wyrzuca błąd:

    import org.jsoup.nodes.Document;
    import org.w3c.dom.Document;

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach
    Cubaza

    1) po co Ci jsoup kiedy będziesz parsować XML. Tak samo jak nie używa się jsoup do parsowania JSON.

    2) jeśli chcesz importować dwie identyczne klasy, interfejsy, cokolwiek. To do jednego odnosisz się przez całą ścieżkę a nie przez samo Document na przykład.

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach
    Coderoid

    Ale skoro chcesz mieć kursy walut to skąd je brać jak nie z NBP ? Od Stefana co ma strone we Flashu jeszcze ?

    Jak dostajesz XML to nie masz czytać całej strony tylko konkretne dane

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Ok, z czytaniem xml'a sobie poradziłem.

    Ale skoro chcesz mieć kursy walut to skąd je brać jak nie z NBP ? Od Stefana co ma strone we Flashu jeszcze ?

    Racja, tylko chciałbym się trochę rozwinąć. Kalkulator walut to nie jest szczyt moich ambicji, dlatego następnym razem, gdy będę chciał podobny projekt zrobić to prawdopodobnie nie będę miał podanego na tacy xmla od nbp, bo na przykład chciałbym pobrać ilość postów w tym dziale. Wtedy praca na xml odpada :)

    po co Ci jsoup kiedy będziesz parsować XML.

    Ok, już wiem, że te 2 zagadnienia nie idą ze sobą w parze. Ale to samo, co wyżej. Nie zawsze mogę pracować na pliku xml.

    Edytowane przez ^Grzyboo

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

    Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

    Zarejestruj nowe konto

    Załóż nowe konto. To bardzo proste!

    Zarejestruj się

    Zaloguj się

    Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

    Zaloguj się

    • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

      Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

    x