UWAGA: NIE MA OBECNIE SPOSOBU NA ZROOTOWANIE S3 LTE NA 4.3 BEZ NABICIA FLAGI KNOX
Witajcie.
Coraz częściej powstają pytania nowych użytkowników to o wgranie roota, to o custom rom czy nawet knoxa. Sam nawet dostaję prywatne wiadomości, więc by nie pisać do każdego z osobna, postanowiłem stworzyć poradnik zawierający (moim zdaniem) najważniejsze informację dla nowych uzytkowników.
Poradnik podzieliłem na trzy części.
Ok zacznijmy. Może najpierw spis treści, tak aby każdy znalazł łatwo to, czego szuka.
Spis treści:
Samsung KNOX - co to jest?
KNOX bootloader - utrata gwarancji, ale czy na pewno ?
Wgrałem już oficjalnego androida 4.3 i mam zaktualizowany KNOX Bootloader, czy wgranie roota bez naruszenia flagi jest możliwe?
Jestem nowy i chciałbym wgrać recovery.
Co powinienem wiedzieć przed wgraniem modyfikowanego oprogramowania (custom romów) ?
Mam już recovery, chciałbym zacząć przygodę z custom romami.
Chciałbym zaktualizować oficjalne oprogramowanie przez Odina
Gdzie znajdę program Odin i najnowsze sterowniki ?
Gdzie znajdę najnowsze oficjalne romy od Samsunga?
Gdzie znajdę aktualny spis custom romów ?
Mam słaby zasięg, mogę go jakoś poprawić?
Kopia zapasowa /efs. Jak i dlaczego ją robić
Błąd aparatu. Jak temu zaradzić ?
Jak zresetować licznik flashowań na starym liczniku?
Chcę wgrać rom bazowany na Android 4.4 Kitkat (AOSP), lecz w recovery mam błąd przy instalcji.
Chciałbym zaktualizować CWM lub TWRP przez odina, czyli pakowanie recovery.img pod flash.
Custom kernele: Gdzie znajdę aktualne wersje dla romu na bazie Samsunga/CM11/OMNI?
Po zmianie romu nie widzę Ustawień Programistycznych.
Nie działa mi flash na androidzie 4.4x Kitkat!
Nie działa mi justowanie tekstu do danego powiększenia na androidzie 4.4.x, czyli word wrap / pinch to zoom w KitKacie.
Jaki jest najlepszy rom pod baterię? Ile mi wytrzyma bateria na romie x ?
Samsung Galaxy S3 i9305 LTE Poradnik.
1. Samsung KNOX - co to jest?
"Samsung KNOX to rozwiązanie oparte na mechanizmach zarówno sprzętowych, jak i programistycznych, zaimplementowanych w systemie operacyjnym Android SE (Security Enhanced). Wykorzystują one wydzielone z zasobów systemowych bezpieczne szyfrowane środowisko, w którym są przechowywane dane dla zatwierdzonych aplikacji (np. biznesowych, jak poczta, kontakty, kalendarz, dokumenty, CRM czy business intelligence). Są one w ten sposób chronione przed złośliwym oprogramowaniem, phishingiem (próbami wyłudzania poufnych informacji) oraz przed utratą danych w przypadku kradzieży lub zgubienia urządzenia."
Bardziej szczegółowe informacje znajdziecie pod adresem:
Samsung KNOX-Rozwiązania mobilne -Bezpieczeństwo | SAMSUNG
2. KNOX bootloader - utrata gwarancji, ale czy na pewno ?
Jak zapewne większośc z Was widzi, samsung wprowadza powoli do poszczególnych krajów aktualizacje do naszego modelu o androida 4.3. Wiele osób nie chcąc więcej czekać wzięło sprawy w swoje ręce i widząc pierwsze romy na SAMMOBILE wgrało go przez odina na własną ręke..
Niestety, wiele osób się rozczarowało, gdyż wgrywając najnowsze oprogramowanie, nie wiedzieli z czym to się wiąże - a mianowicie z aktualizacją bootloadera wraz z zabezpieczeniami Samsung KNOX, skutkiem czego w download mode mają teraz flagę w postaci binarnej (0 lub 1). Flaga 0x0 oznacza, że telefon był nie ruszany i mamy oficjalne oprogramowanie, natomiast flaga 0x1 oznacza naruszenie flagi, co oznacza utratę gwarancję naszego urządzenia.
Tak wyglądają w download mode flagi 0x0 i 0x1:
0x0
0x1
Czy aby na pewno ? Znalazłem na tym forum screen użytkownika, który zapytał Samsunga.. Sami zobaczcie:
Nie wiadomo, co ostatecznie o tym sądzić. Może przyjmijmy oficjalną wersję, że tracimy gwarancję (w końcu lepiej się miło zaskoczyć, niż niemiło rozczarować, prawda ?🙂)
3. Wgrałem już oficjalnego androida 4.3 i mam zaktualizowany KNOX Bootloader, czy wgranie roota bez naruszenia flagi jest możliwe?
UWAGA: NA WERSJI OPROGRAMOWANIA 4.3 KAŻDY SPOSÓB NABIJA FLAGĘ KNOX!
Na szczęście jest możliwość na zrootowania naszego urządzenia bez naruszenia flagi KNOX'a.
Sposób jest bajecznie prosty i nazywa się KINGO ROOT . Jeżeli ktoś ma z tym problem, to tutaj:
jest ładnie wytłumaczony video poradnik, jak to ugryźć. Każdy laik chyba sobie powinien poradzić i nie trzeba się rozpisywać na ten temat.
4. Jestem nowy i chciałbym wgrać recovery.
Tak pokrótce. Recovery to inaczej mówiąc konsola odzyskiwania, rozbudowana w funkcje kopii zapasowej, fabrycznego resetu, wgrywania *.zip'ów itp. Recovery będzie nam potrzebne do wgrywania custom romów, kerneli, modemów itp. Także wgranie recovery to pierwszy krok do custom romów.
Zanim zaczniesz, upewnij się, że masz aktualny sterownik, potrzebny Ci do tego będzie program odin (osobiście polecam wersję 3.07), recovery, które wgramy, oraz tryb Download mode w telefonie.
Są 3 różne "rodzaje" recovery:
Team Win Recovery Project -TWRP
ClockWork Mod Recovery
PhilZ Touch Recovery
Jak widzicie od razu zalinkowałem dostep do ściągnięcia owych recovery. Pobieramy jedno z nich (ja osobiście polecam PhilZ'a) z rozszerzeniem *.tar lub *.tar.md5 - są to wersje pod Odina.Wyłączamy teraz i włączamy go kombinacją klawiszy VOL DOWN + HOME + POWER
Po chwili powinniśmy być w download mode:
Odpalamy teraz Odina i podpinamy telefon w trybie Download kablem USB do komputera. Odin Powinien wykryć podłączenie telefonu. Klikamy teraz przycisk "AP" bądź "PDA" w zależności jaką wersję odina ściągneliśmy i wybieramy lokalizację naszego recovery z rozszerzeniem *.tar.md5. Zostawiamy zaznaczone tylko "Auto reboot" i "F. Reset Time".
Klikamy teraz "Start" i zaczyna się wgrywanie recovery:
Po wgraniu telefon sam nam się zrestartuje. Jeśli sam nie uruchomi się w trybie recovery, to wyłączamy telefon i włączamy go kombinacją klawiszy VOL UP + HOME + POWER:
Jesteśmy w recovery. Brawo! Teraz mamy już narzędzie do wgrywania custom romów!
5. Co powinienem wiedzieć przed wgraniem modyfikowanego oprogramowania (custom romów) ?
Należy wiedzieć, że wgranie custom romu wiąże się z utratą danych systemowych, aplikacji, SMS'ów, historii połączeń itp. Nie tracimy natomiast żadnych danych które mamy wgrane w pamięć telefonu czy na kartę sd, także Wasze zdjęcia, mp3, instalacje aplikacji i inne dane zostaną tak jak były. Należy zatem zadbać - jeśli Wam zależy oczywiście o zrobienie odpowiedniej kopii zapasowej tego, co potrzebne.
Kopię zapasową aplikacji stowrzymy np. Titanium Backup . (Wymagany root)
Kopię zapasową zrobimy np. SMS Backup & Storage
Kopię zapasową historii połączeń, zakładek w przeglądarce, kalendarza zrobimy np. GO Backup & Restore Pro
To tylko przykładowe aplikacje, jest ich o wiele więcej, a którą wybierzecie zależy już od was.
UWAGA!
Możecie również zrobić kopię zapasową CAŁEGO romu i jego obecnego stanu wraz z całkowitą konfiguracją w danym momencie. W tym celu musimy wejść do recovery i wchodzimy do "Backup & restore". Następnie przechodzimy do opcji "Backup to sdcard / sdcard1" w zależności czy chcemy zrobić kopię zapasową na pamięć wewnętrzną telefonu czy na kartę pamięci. Tworzenie kopii zapasowej troche trwa, także można spokojnie za ten czas sobie zaparzyć kawę 🙂
Przywracanie kopii zapasowej przebiega analogicznie. Wchodzimy w recovery do "Backup & storage" i przechodzimy do "Restore from sdcard / sdcard1" w zależności gdzie stworzyliśmy kopię, i wybieramy dalej. Pojawi się odpowiednio nazwana stworzona kopia. Przed przywróceniem możemy zrobić full wipe na stępnie przywrócić naszą kopię.
UWAGA: W recovery opcje zatwierdzamy przyciskiem POWER!
6. Mam już recovery, chciałbym zacząć przygodę z custom romami.
Ok, zatem jesteśmy już ubezpieczeni, zrobiliśmy odpowiednie kopie, więc możemy przystąpić do działania.
W punkcie 9. znajdziecie spis aktualnych custom romów. Wybieramy zatem ten, króry nas interesuje i ściągamy. Romy do recovery są w formacie *.zip. W przypadku ściągnięcia romu na bazie samsunga mamy już wbudowane aplikacje od google (gappsy), natomiast, jeśli jesteśmy zainteresowani wgraniem czystego androida od google, czyli AOSP (Android Open Source Project), potrzebne nam będzie dodatkowo ściągnięcie odpowiednich gappsów. Znajdziemy je zazwyczaj w temacie z danym romem bez problemu.
Ok, mamy już rom, który nas interesuje, teraz wchodzimy do recovery, następnie polecam zrobić "Factory reset", czyli wyczyścić system by przygotować do wgrania nowego. W tym celu w recovery wchodzimy do menu "Wipe data/factory reset" i następnie "Wipe data/factory reset" - jeśli dobrze pamiętam 😛
Teraz nasz telefon jest gotowy do wgrania custom romu. Przechodzimy do opcji "Install zip from sdcard", wybieramy lokację i zatwierdzamy flash. Jeśli to rom AOSP to analogicznie flashujemy do tego gappsy. Po wykonaniu tych operacji restartujemy telefon i czekamy na pierwsze uruchomienie nowego romu, Brawo!
UWAGA: W recovery opcje zatwierdzamy przyciskiem POWER!
UWAGA2: Oprócz "Facotry reset", do pełnego wyczyszczenia możemy również sformatować partycję /system oraz dalvik cache!
7. Chciałbym zaktualizować oficjalne oprogramowanie przez Odina
Na sam początek potrzebne będzie nam ściągniecie intersującego nas nowego romu. Linki znajdziecie w punkcie 9. W serwisie Sammobile potrzebujemy być zarejestrowani.
Ściągięty rom wypakowujemy do odpowiadającej nam lokalizacji. Zazwyczaj jest to jednoplikowiec, jeśli rom jest trzyplikowy, to będziemy mieli pliki podpisane jako csc*., phone*., modem*. itp.
Odpalamy zatem telefon w trybie download mode, odpalamy odina. Jeśli mamy jednoplikowca to to w programie wciskamy na "PDA" i wybieramy nasz ściągniety plik.
Jeśli mamy trzyplikowca, to wrzucamy pliki analogicznie do tego obrazka:
UWAGA! Przed wgraniem softu przez odina pamiętajmy o zrobieniu odpowiednich kopii zapasowych!
8. Gdzie znajdę program Odin i najnowsze sterowniki ?
Zawsze świeże sterowniki i Odina znajdziesz TUTAJ
9. Gdzie znajdę najnowsze oficjalne romy od Samsunga?
SAMMOBILE - najeży wpisać model naszego telefonu "9305" w okienku "Search by Device"
Live Samsung Updates
10. Gdzie znajdę aktualny spis custom romów ?
Cały czas aktualizowany spis na xda znajduje się TUTAJ
11. Mam słaby zasięg, mogę go jakoś poprawić?
Jak to mówią francuzi "Szanse są". Jest możliwość, że modem, który posiadacie w swoim romie jest stary, bądź tworzony dla sieci z innych krajów. Można zatem popróbować inne modemy.
Listę modemów do ściągnięcia znajdziecie TUTAJ
Metody wgrania modemu są dwie.
Pierwsza to ściagnięcie *.zipa z danym modemem i wgranie go przez recovery.
Druga opcja to wyciągnięcie z danego zipa pliku modem.bin. Następnie musimy wejśc do download mode (jak wejść znajdziecie wyżej), wrzucenie go do zakładki "MODEM", podłączenie telefonu i zflashowanie. Po restarcie wersja modemu powinna być taka jaką przed chwilą wgraliśmy.
Niestety nikt wam nie powie, który modem jest "najlepszy", i musicie sami wgrać parę wersji, przetestować i zostawić taki modem, który działa w waszej lokalizacji najlepiej.
12. Kopia zapasowa /efs. Jak i dlaczego ją robić
Co to jest partycja /efs?
Jest to bardzo ważny element systemowy, który zawiera specyficzne informacje zawierające m.in.: nasz numer IMEI (który jest zaszyfrowany w nv_data.bin), adres MAC WiFi oraz inne mniej jak i bardziej istotne informacje.
Próbując zmienić kod produktu lub odblokowując telefon, może dojść niestety do uszkodzenia katalogu. Zmieniając rom, czasami zdarza się, że folder /efs ulegnie uszkodzeniu.
Dlatego ważne jest, aby na wszelki wypadek zrobić kopię zapasową folderu /efs.
W tym celu przechodzimy do recovery a następnie do menu "Backup and Storage". Włączamy opcję "Custom backup and restore" i dalej "Custom backup job" i ze wszystki dostępnych opcji zrobienia kopii zapasowej zaznaczamy tylko "Backup efs". Na koniec wciskamy "Start Custom Backup Job" i w ostatnim jużetapie wybieramy gdzie ma być zapisana kopia zapasowa - sdcard czy sdcard1.
UWAGA! Przy robieniu kopii krzyżykiem zaznaczamy tylko "Backup /efs" !
Proces przywrócenia folderu /efs przebiega analogicznie do tworzenia kopii. Czyli przechodzimy przez "Custom backup and restore" > Custom restore job > zaznaczamy tylko efs > Start custom restore job > restore from /sdcard lub /sdcard1 i przywracamy.
13. Błąd aparatu. Jak temu zaradzić ?
Jeśli wchodzisz do aplikacji aparatu i widzisz "Błąd aparatu", po czym aplikacja się wyłącza, to są dwa wyjścia by temu zaradzić.
Po pierwsze polecam wejść w ustawienia aplikacji, po czym znaleźć aplikację aparatu i wyczyścić dane oraz pamięć podręczną. Po takiej operacji uruchomcie telefon ponownie.
Jeśli aparat dalej nie działa to jest symptom starego, bądź niekompatybilnego firmware'u aparatu z nowszym romem/kernelem.
Co prawda na xda o tym już pisałem, to napiszę tutaj to samo, tylko po polsku.
Żeby przywrócić aparat do życia należy zastosować się do tych kilku kroków:
1. Ściągnij paczkę z firmware'ami wszystkich producentów aparatu z TĄD/URL]
2. Zadzwoń pod numer *#34971539#
3. W tym momencie powinno Ci wyskoczyć menu serwisowe oprogramowania aparatu. W menu wybierz opcję "Phone/CAM FW Ver Check", aby sprawdzić wersję swojego firmware'u.
4. Twój firmware zaczyna się na dwie litery, tak jak np GD, ZF, ZD. Na przykład twój firmware to: ZHFJ02, więc tobie będzie potrzebny plik z paczki o nazwie SlimISP_ZH.bin.
5. Idź do ściągniętej i wypakowanej paczki z punktu 1., wybierz firmware z odpowiednim rozszerzeniem i zmień jego nazwę na samo "SlimISP".
6. Podłącz twój telefon do PC i skopiuj ten plik na wierzch pamięci wewnętrznej telefonu.
7. Odłącz twój telefon od PC.
8. W dialerze wybierz numer: *#34971539# i wybierz teraz opcję "Cam FW Ver and Phone FW Ver".
9. Odczekaj OK. 2 minuty, po czym twój firmware powinien być pomyślnie wgrany.
10. Włącz aparat i sprawdź, czy działa.
UWAGA! Na androidzie 4.3 (od samsunga) czasami kiedy chcemy wykręcić ten numer do menu serwisowego dostajemy piękny "Error", wtedy ja polecam wgrać androida 4.1.2 i z jego poziomu zrobić aktualizację firmware'u
UWAGA2! Przed wgrywaniem firmware'u polecam zrobić kopię zapasową obecnego firmware'u. Zrobisz to w tym menu serwisowym aparatu opcją: "Cam to phone FW DUMP".
UWAGA3! Jeśli dokonasz przywracania ustawień fabrycznych z poziomu telefonu, prawdopodobnie firmware twojego aparatu ulegnie degradacji i musisz powtórzyć czynnośc uaktualniającą jeszcze raz!
14. Jak zresetować licznik flashowań na starym liczniku?
Jest dobra wiadomość, ale TYLKO dla tych, co dalej mają stary bootloader (NIE KNOX, który jest po aktualizacji odinem do wersji androida 4.3). Stary licznik możemy w łatwy sposób wyzerować.
Co nam będzie potrzebne ?
- Stockowy firmware na androidzie 4.1.2
- Root (zrobiony CF-root'em czy Kingo root - nie ma znaczenia)
- Aplikacja Triangle Away
Zatem do dzieła.
1. Wgrywamy Czysty rom od samsunga na bazie 4.1.2 i rootujemy go. Aplikację Triangle away kopiujemy na telefon i instalujemy ją.
2. Po uruchomieniu Triangle Away sprawdzamy nasz stan w Current Status - musi się zgadzać z tym, który mamy w Download Mode! Jeśli te informacje się gadzają klikamy na "Reset Flash Counter" i zatwierdzamy. Następnie telefon uruchomi się ponownie i pojawi się m.in. informacja o stanie licznika. Jeśli tutaj informacje się zgadzają z tymi z Download Mode zatwierdzamy więc klawiszem VOL UP. W przeciwnym wypadku musimy zaniechać działania klawiszem VOL DOWN.
UWAGA: Odradzam resetowanie telefonu przytrzymując przycisk POWER!
3. Jeśli przeszliśmy dalej, program zaczyna robić swoją robotę i restartuje telefon. Dla pewności wchodzimy w Download mode i sprawdzamy nasz licznik.
W Download mode powinniśmy mieć teraz statystyki pokazujące, że telefon był nie ruszany/modyfikowany. A powinno to wyglądać tak:
CUSTOM BINARY DOWNLOAD: No
CURRENT BINARY: Samsung Official
SYSTEM STATUS: Official
4. Możemy się cieszyć wyzerowanym licznikiem. Aby telefon był już w stanie "pełni fabrycznym" należy tylko wgrać oficjalny rom od samsunga w wersji 4.1.2 od nowa. Po wgraniu polecam wejść do samsungowego recovery (Vol UP + HOME + POWER) i zrobić factory reset.
5. Po tych operacjach telefon jest jak z "fabryki" w takim stanie można go oddać na gwrancję 🙂
Dla zobrazowania macie tutaj filmik z całą operacją flashowania:
UWAGA! Jeśli chcecie oddać telefon na gwrancję, należy zadbać, aby wgrany czysty soft był od tego samego operatora np PLAY
UWAGA2! Jak wgrać soft odinem, opis znajdziecie w punkcie 7!
UWAGA3! Należy pamiętać, że:
- Tracimy wszystkie dane na wbudowanej pamięci telefonu (Robiąc Factory reset)
- Tracimy kontakty, wiadomości, ustawienia systemowe itp (Wgrywając soft)
15. Chcę wgrać rom bazowany na Android 4.4 Kitkat (AOSP), lecz w recovery mam błąd przy instalcji.
W takim przypadku masz starą niekompatybilną wersję recovery z nowymi skryptami instalacyjnymi KitKat'ów. W takim przypadku należy zaktualizować recovery. Jeśli masz najnowszego PhilzTouch'a to ten problem prawdopodobnie Cie nie dotyczy. Problem sięga użytkownków CWM oraz TWRP recovery.
Aktualne kompatybilne recovery :
- CWM Download
- TWRP Download
Są to recovery aktualizowane przez..recovery, więc ściągamy, wrzucamy zipa do teleonu i z poziomu recovery flashujemy metodą "Apply file from zip"
UWAGA: Sama aktualizacja recovery nie wymaga żadnych Wip'óe typu Wipe Data/Factory reset itp!
16. Chciałbym zaktualizować CWM lub TWRP przez odina, czyli pakowanie recovery.img pod flash.
Często bywa tak, że developerzy serwują nam nowe wersje recovery, ale są one w formacie *.img. Ja wam pokażę jak obraz recovery spakować aby można było przeflashować w Odinie.
Co będzie nam potrzebne:
- Recovery w formacie *.img np CWM lub TWRP (kompatybilne z nowym skryptem instalacyjnym dla KK)
- Program Caboomi's_Recovery_img2tar_odin, który ściągniemy STĄD
1. Ściągniety program rozpakowujemy
2. Wrzucamy na wierzch rozpakowanego folderu nasze "recovery.img"
3. Odpalamy Runme.bat, a w przypadku Windowsa 8.1 - runme_Windows8.1.bat
4. Na wierzch folderu z naszym programem stworzy nam się plik o nazwie "recovery.tar.md5" - i to jest paczka pod odina
5. Teraz Odpalamy telefon w Download mode i wrzucamy do odina recovery do zakładki PDA:
6. Wciskamy Start, czekamy chwilę i gotowe! Telefon się zrestartuje, a my mamy zaktualizowane recovery.
17. Custom kernele: Gdzie znajdę aktualne wersje dla romu na bazie Samsunga/CM11/OMNI?
Krótko i na temat.
Kernele na bazie Samsunga:
- Boeffla kernel
- Yank555.lu Wymagana rejestracja!
- AGNi pureSTOCK
Kernele na bazie CM11/Omni
- Boeffla kernel
- Yank555.lu Wymagana rejestracja!
- AGNi pureCM
18. Po zmianie romu nie widzę Ustawień Programistycznych.
Musisz je ręcznie odblokować. W tym celu wejdź w ustawienia > Informacje o urządzeniu, a następnie kliknij szybko kilkuktornie na "Numer wersji".
19. Nie działa mi flash na androidzie 4.4x Kitkat!
Oficjalnie Adobe porzuciło wsparcie dla androida już na wersji 4.0 ICS. Na szczęście nieoficjalnie jest dostępna przerobiona aplikacja flasha. Znajdziesz ją tutaj: [Mod] Flash Player To Watch Hulu for AND 4.X NO ROOT - xda-developers
Z tego, co wiem obecnie są dwie przeglądarki obsługujące "złamaną" wtyczkę flasha. Jest to Dolphin borwser, który wymaga Jetpacka do działania wtyczki oraz Next Browser.
20. Nie działa mi justowanie tekstu do danego powiększenia na androidzie 4.4.x, czyli word wrap / pinch to zoom w KitKacie.
Od wersji 4.4.x Google przeszło na nowy silnik przeglądarki, który obecnie nie obsługuje natywnie owej funkcji znanej z poprzednich wersji androida. Dużo osób skarży się na tą niedogodność, zwłaszcza użytkownicy nexusów, lecz obecnie firma z Mountain View obecnie milczy w tej sprawie..
Na chwilę obecną jest jedna przeglądarka, która ową funkcję ma wbudowaną (jeśli są inne proszę mnie doinformować) - jest nią Dolphin Browser.
21. Jaki jest najlepszy rom pod baterię? Ile mi wytrzyma bateria na romie x ?
Nie ma czegoś takiego jak "Najlepszy" rom pod baterie. Owszem można powiedzieć, że najpewniej działające romy jeśli chodzi o czas pracy na baterii, to te oparte na bazie samsunga, gdyż są pozbawione większych wewnętrznych błędów. Co innego romy AOSP, tutaj sytuacja może być zgoła inna, z tego powodu, że to są romy prężnie rozwijane i może zdarzyć się sytuacja, że jedna z dodanych opcji eksperymentalnych wywołuje drenaż baterii. Takie sytuacje mogą wystąpić głównie w wersjach "Beta" czy "Nightly" - ogólnie mówiąc - "Widziały gały co brały" - więc nie miejcie pretensji, że coś jest nie tak, jak sami decydujecie się wgrać takową wersję.
Najczęściej drenaż baterii wywołują aplikację i serwisy, które pracują w tle, korzystają do tego z internetu, czy dodatkowo wykorzystują moc procesora do obliczeń.
Jak temu zapobiec ? Po pierwsze nie instalować co popadnie. Po drugie, jeśli zauważyłeś, że bateria Ci szybko schodzi, najlepiej będzie wziąć sprawy w swoje ręce i zainstalować jakąś aplikację do monitorowania użycia baterii i zneutralizowanie "wroca". W tym celu posłuży nam np aplikacja Battery Stats Plus
Po trzecie, lepiej zapobiegać niż leczyć, toteż polecam zaopatrzyć się w aplkację, która będzie za nas mogła w danym czasie zamrozić niepotrzebne procesy, czy programy w tle, na czas ich nieużywania. Z pomocą tutaj przyjdzie nam np aplikacja Greenify UWAGA: Aplikacja wymaga Roota!
To na razie tyle. Podczas pisania poradnika starałem się wczuć w rolę nowego użytkownika i opisać wszystko w sposób łatwy do zrozumienia. Mam nadzieję, że taki też jest. Na chwilę obecną zawarłem najważniejsze kwestie.
Z czasem jeśli coś wpadnie do głowy, pod wpływem chwili czasu i chęci zaktualizuję poradnik o inne kwestie.
Na chwilę obecną grafiki wklejone do poradnika są znalezione w internecie, nie wykluczam w przyszłości porobienia swoich, aby zawartość była bardziej spójna.