Skocz do zawartości
fyme

TUTORIAL Przywracanie backupu wykonanego w MTK Droid Tools + ROM

    Rekomendowane odpowiedzi

    fyme

    Znalazłem w necie fabryczny soft instalowany z poziomu SP Flash Tool. Myślę że przyda się wszystkim gapowiczom którzy uwalili telefon a nie zrobili wcześniej kopii w MTK Droid Tools. Soft właśnie się uploaduje a gdy skończy wstawię link w pierwszym poście.

    EDIT:

    Rom dodany w pierwszym poście!

    Edytowane przez fyme

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach
    Napisano (edytowane)

    Niestety coś niedobrego stało się z moim V967S. Może ktoś będzie w stanie mi pomóc.

    Telefon rozładował mi się do końca, po podładowaniu do ok. 10% udało się uruchomić, ale miałem z tym małe problemy - wyglądało, że nie dało się go uruchomić przy podpiętym zasilaniu, trzeba było też wyjąć i włożyć baterię. Zostawiłem do ładowania, ale po ok. 2h zauważyłem, że się wyłączył. Ponowne uruchomienie też było problematyczne, a gdy wystartował, pokazał się ekran updatowania aplikacji, a następnie trybiki Google, które nie znikały przez dobre kilka minut. Zniecierpliwiłem się i wyjąłem baterię, a od tego momentu telefon nie daje śladów życia - dioda LED nie świeci, a ekran się nie uruchamia, gdy jest podpięty do sieci. Nie można go uruchomić standardowo ani w Recovery. Komputer wykrywa telefon, próbowałem przywrócić backup zgodnie z instrukcją korzystając z plików z pierwszego postu - oczywiście nie mam swojego backupu. Jedyne co udało się osiągnąć to efekt ze screena:

    post-73392-14255747962744_thumb.png

    Będę wdzięczny za pomoc :)

    Edytowane przez zdybo
    Zdjęcia dodajemy w spoilerach.

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Posiadam HTC Desire 310 z układem MediaTeka 6582m i mam problem z połączeniem, zainstalowałem sterowniki od mojego układu i gdy podpinam telefon (obojętnie czy z baterią czy bez) urządzenie pojawia się na chwile i znika po około 2 sekundach, przez co nie mogę zflashować telefonu... a:/

    Użyłem sterowników z tej paczki:KLIK a dokładniej sterowników z katalogu "All MTK USB Driver 2014\All MTK Drivers\MT65xx Preloader\Win7"

    Mój system operacyjny to Win 7 Ultimate 64 bit ale próbowałem również na Win 7 Ultimate 32 bit.

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    JEŚLI UTRACILIŚCIE WIDOCZNOŚĆ KART SIM A NIEKONIECZNIE NUMERY IMEI to najlepiej wgrać nowy rom stockowy pod flashtool czyli ten http://forum.android.com.pl/f1056/przywracanie-backupu-wykonanego-w-mtk-droid-tools-rom-389551/

    następnie można potem wpisać imei za pomocą np MTK Droid Tools jeśli ma się uwalony IMEI w moim wypadku wgranie romu przez flash tool odblokowało oby 2 sloty kart sim i tak dla informacji jeśli macie rozszerzoną partycje jak ja to wgranie romu przez flash tool przywraca jej rozmiar fabryczny , także z 273 mb zrobiło się 1,76gb , później wgrałem nowy ROM z tąd [RECOVERY] Clockworkmod Recovery for ZTE V967S - Post #3 - XDA Forum ten pierwszy i karty SIM działają ,wszystko pięknie śmiga ,jeszcze warto dodać że przed wgrywanie romu z recovery (zacytuję caliva)

    "-In recovery, mount USB Mass storage and delete from sdcard these folders:

    .android_secure

    Android

    LOSTDIR

    - then back in recovery do a wipe all data/factory reset in CWM or Pre-Flash wipe in COT

    - in CWM in advanced menu wipe Dalvik cache / in COT in storage management menu wipe Dalvik cache

    - Now flash the ROM zip."

    ,żeby ładnie hulało

    Edytowane przez SeboSkyline

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Witam. Chciałem przywrócić ROM z tego który jest podany tutaj ale nie ma w nim pliku preloader, po wgraniu bez tego o ile to tego winna telefon wywala error, próbowałem też przez wgrane recovery wgrać oryginalny rom w zip. ale też nie idzie. Z góry dzięki za pomoc :)


    E: Już po problemie, użyłem innego czystego ROMu innego FlashToola i poszło pięknie :) 

    Edytowane przez Stunter

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Witam. 

    Podczas wgrywania backupu Flashtoolem zawsze otrzymuje nastepujący błąd : BROM ERROR:S_DL_PMT_ERR_NO_SPACE (5069). Dzieje sie to zawsze jak już "przelecą" dwie pierwsze linie - czerwona i fioletowa. Zmiana wersji flash toola nie pomaga.

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Temat stary bo... i telefon stary. A konieczność zaglądnięcia do tego właśnie wątku przytrafiła się i mnie. Fon z rootem, obecny soft to któryś z Max Flavour wgrany jakiś rok temu. Otóż ni z gruchy ni z pietruchy fonik podczas przeglądania strony www (żadne tam podejrzane - ot strona jednego z pomocnych forów) zawiesił się. .  Po wyjęciu baterii (nic innego nie działało) i ponownym jej włożeniu rozpoczął dziwną operację "Aktualizacja systemu Android. Pobieranie 125 aplikacji". Po tym pobieraniu (ki czort??), wyłączył się. Wiem, że już w tym miejscu zaczęła się robić jakaś koopa, bo tel nie miał prawa nic aktualizować na sofcie Max Flavour. I nigdy wcześniej tego nie było, bo nie mogło być. Po uruchomieniu znowu komunikat "Aktualizacja systemu Android. Pobieranie 125 aplikacji". Potem próba samoczynnego restartu i fon stanął na komunikacie, że proces Android został zatrzymany a w tle info o konieczności przeprowadzenia factory reset (jak na fotce). Factory reset nie da się zrobić, bo na pierwszy plan wciąż wyskakuje komunikat a zatrzymaniu procesu Android (foto zte 01).

    Fon nie jest widziany przez PC, ładuje się przez USB i podczas podłączania słyszalne są dźwięki ale w Menedżerze urządzeń PC go nie ma.W Mój komputer niby widoczny jako dwa dyski ale przy próbie otworzenia pojawia się komunikat "włóż dysk do stacji... W podpiętych urządzeniach USB widoczny jako MTK65** również z dwoma dyskami (foto zte 02).

    Nie działają skróty vol+ i power/vol- i power. Do recovery wejść nie mogę. Próbowałem zapodać przez SP FlashTool soft kolegi @fyme ZTE-V967S_v105_ForFlashtool  z podaniem w programie pliku MT6589_Android_scatter_emmc.txt  ale plik ten wskazałem z folderu tego romu (foto zte 03) i w oknie programu FlashTool pierwsza linia PRELOADER była zaznaczona na czerwono i bez lokalizacji (foto zte 04). Mniemam, że użyty plik jest niewłaściwy. Skutek był taki, że po wciśnięciu download w SP FlashTool i podłączeniu fona czerwony pasek postępu przeleciał na 100% i... proces się zakończył. Wyskoczyło okienko z info o błędzie.

    Da się coś zrobić? Czy niepowodzenie spowodowane jest niewłaściwym plikiem? Posiada ktoś właściwy plik MT6589_Android_scatter_emmc.txt? Dodam jeszcze, że fon ma zmieniony układ partycji po wcześniejszych instalacjach romów ColorOS_by_fyme.

     

    zte 01.jpg

    zte 02.jpg

    zte 03.jpg

    zte 04.jpg

    Spróbowałem z nowszą wersją SP FlashTool i plikiem scatter z innego stocka - również bez rezultatu. Postęp był taki, że przeszły: kreska czerwona i fioletowa ale potem koniec. Fon tracił połączenie z PC a na koniec wyskakuje komunikat jak na zdjęciu. Wciąż po podłączeniu przez USB fon nie jest widziany przez kompa - jest sygnał dźwiękowy ale po chwili jest drugi. Czyli jakby chciał być widoczny ale coś go wyrzuca. Manager urządzeń nie pokazuje go nawet przez tę krótką chwilę.

    zte 06.jpg

    Edytowane przez _grendel_

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Dzięki Marcin, spróbuję i z tym stockiem. A może być tak, że sterowników do Windy brak albo są nie teges, jak PC nie widzi fona?

    Wgrywałem ich co prawda kilka z różnych źródeł, ale czort zna czy jest tak jak powinno być. Czy może w przypadku SP Flash Tool stery do Win nie są istotne, bo SPFT ma w swoje "wbudowane" do nawiązania łączności?

    EDIT:

    Ściągnąłem. W 5-ej wersji SP Flash Toola komunikat ten sam, co na ostatnim obrazku: "PMT changed for the ROM; it must be downloaded". Ale ciekawsze kwiatki wyszły na wersji 3, na której wcześniej dwa procesy flashowania się odbywały (czerwony i fioletowy pasek postępu). Otóż nie mogę w tej starszej wersji w ogóle załadować pliku scatter. Z żadnego ze stocków, które dotychczas wchodziły bez problemu :28:. Pojawia się komunikat: "Error - initialized scatter file failed. Please check the name of scatter file which you load is legal." Wymiękam...

    Edytowane przez _grendel_

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

    Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

    Zarejestruj nowe konto

    Załóż nowe konto. To bardzo proste!

    Zarejestruj się

    Zaloguj się

    Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

    Zaloguj się

    • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

      Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

    x