przemoRG Tak jak w temacie. Na słuchawkach oczywiscie wszystko jest ok. Rozebrałem ją, wskaźniki nie są zabarwione, mimo to mogla byc zalana? Wymieniac glosnik, czy sa na naprawe jakies magiczne sposoby 🙂 ?
zabrzesklep Sprawdź styki głośnika czy czasem nie zabrudziły się, można sprawdzić głośnik podając na niego niewielkie napięcie wtedy powinien wydawać dźwięk. Jeżeli głośnik jest dobry można spróbować wgrać softa zrobić resety. Jeżeli dalej nic zanieść do serwisu. Ślady zalania powinny być widoczne najczęściej biały osad.
przemoRG zmienilem rom i nic nie pomogło. Dzis porobie zdjęcia telefonu od środka i może mi coś poradzicie. Do serwisu nie chce zanosić, bo powiedzieli mi za naprawe okol 100zł, to juz wolałbym ja sprzedac i kupić cos innego. Biały osad powinien byc widoczny na stykach? I jak dokladnie zbadać ten głośnik?
zabrzesklep Osad najczęściej widać na stykach ale jak rzeczywiście telefon okaże się zawilgocony to proponuje oddać do serwisu gdyż otwarcie telefonu przez osobę która się na tym nie zna może doprowadzić do większych uszkodzeń. W przypadku wymiany głośnika wystarczy zdemontować tylną klapkę potrzebne do tego dwa wkrętaki krzyżykowy i torx, zapamiętaj gdzie jakie śrubki się znajdują. Po zdjęciu klapki można bez trudu wyciągnąć głośnik, jest on dosyć popularny można zastosować z nokii. Ja sprawdzam głośnik podając napięcie z zasilacza ok 3-5V można użyć baterii, po podłączeniu i rozłączaniu w głośniku powinny pojawić trzaski. Jeżeli głośnik jest uszkodzony to nie będzie trzeszczeć.
przemoRG wiec tak, rozebralem telefoen i prezentuje sie nastepujaco: Czy wszystko ok? - czy przy stykach glosnika na plycie glownej powinno byc nasmarane jak tutaj?
zabrzesklep Ewidentnie coś jest ze stykami od głośnika albo to korozja albo ktoś już polutował pady. Powinny być miedziane spróbuj wyczyścić spirytusem. Jeżeli to cyna to wiedz że coś się dzieje i ktoś już tam był. Także elementy w górnym lewym rogu mi się nie podobają ale to może być kwestia rozdzielczości zdjęcia.
przemoRG i znowu sie wkopałem :mur::mur::mur: kupilem na tablicy i głupiego glosnika nie sprawdzilem. nie znam sie na tym, wiec wystawiam ja na allegro bez minimum, mam nadzieje ze choc czesc kasy ozdzyskam. do zamkniecia.