Skocz do zawartości
vertigo

Brak autofocuca po naprawie serwisowej.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

W poniedziałek moja motorola po trzech tygodniach wróciła z serwisu. Wymieniona została płyta główna (był problem z ładowaniem).

Teraz wydaje mi się, że mam problem z autofocusem. Zanim jednak oddam ją ponownie do serwisu, chciałbym to potwierdzić. Zdjęcia z odległości są w porządku. Natomiast zdjęcia z bliska wychodzą zupełnie nieostre. Pierwszy raz zauważyłem to w Barcode Scannerze - kody kreskowe są zupełnie nieczytelne i program nie może zeskanować kodu.

Czy to walnięty autofocus? Czy może trzeba zaznaczyć gdzieś jakąś magiczną opcję? Nie chce mi się wierzyć, że telefon wychodzi z serwisu niesprawny.

ROM oficjalny 2.51 wgrany w serwisie. Próbowałem już data reset i format SD.

Z góry dziękuję za pomoc.

Edytowane przez sp4ubw

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Kozubi

Uruchomic macro?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
bether

Próbowałeś ustawić program na "macro"?

Czy podczas robienia zdjęcia widać jak porusza się autofucus?

Spróbuj jakiś inny program do robienia zdjęć z Marketu.

Niestety jeżeli piszesz, że Barcode Scanner ma kłopoty z focusem to obawiam się, że znów czeka cię serwis:-(

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Próbowałem już tryb macro.

Trudno. Telefon znowu jedzie do serwisu. :-(

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

sprobuj aplikacji camera360 i zawsze mozesz focusowac dotknieciem obszaru

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nic nie pomaga. Telefon już oddany do naprawy. Coś pecha mam.

Dzisiaj odebrałem telefon. Serwis przeprowadził testy i nie stwierdził usterki. Pan w Erze ze zdziwieniem spojrzał na zdjęcie zrobione przy nim i zaproponował wysłanie paru takich zdjęć do serwisu...

Nie słychać żadnego mechanizmu podczas robienia zdjęć. Barcode oczywiście nie działą. Camera360 i ostrzenie ręczne nie działa. Mogę każdym programem wykonać zdjęcie beż żadnego problemu i zawsze nieostre z bliska.

Może źle to ująłem w opisie usterki - było napisane "nie działa autofocus". Może powinno być napisane "zdjęcia z bliska są nieostre". Ale z drugiej strony bez przesady....

Pomóżcie, błagam. Czy czegoś nie włączam?

Edytowane przez sp4ubw

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
sp4ubw

Zdefiniuj pojęcie "blisko" podaj odległość przy jakiej przestajesz mieć ostry obraz. Sprawdzimy na swoich egzemplarzach i będziemy mieli porównania.

Nie pisz też posta pod postem. Edytuj poprzedni.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Blisko znaczy tyle, że nie da się zeskanować kodu kreskowego Barcode Scannerem a tekst jest nieczytelny.

Oto zdjęcia:

25cm:

20110413153236393.jpg

20cm:

20110413153227801.jpg

10cm:

20110413153219813.jpg

a tu zdjęcie tekstu z odległości czytania (mniej więcej)

20110411202851367.jpg

Edytowane przez vertigo

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem test tekstu z 25 cm i jest normalnie , można powiększać jeszcze i obraz jest wyraźniejszy bardziej jak na ostatnim zdjęciu.

-wipe i jakiś nowszy soft, ale pewnie najlepiej to będzie serwis.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
sp4ubw

Zdecydowanie nieostre, siedząc w pizzerii zrobiłem test menu, karta wielkości A5. Jest dobrze. Powinieneś oddać telefon do serwisu.

Niżej próbka. Światło mizerne, prawie ciemno ale camscanner poradził sobie doskonale. Oczywiście zdjęcie bez obróbki, tak jak było a telefonie. Jedyna zmiana to zmniejszona rozdzielczość na potrzeby forum.

Pizzeria_cennik.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.