Jeżeli nie macie możliwości rozwinięcia do pktu 7 to raczej jest tylko jedna opcja.
Albo za słaby sygnał WiFi w danym punkcie albo WiFi w Magicu jest średniej jakości. (lub jedno i drugie).
Powiem tak.
W poniedziałki mam dodatkowy wykład na UW na wydziale historycznym i tam jest dostepny eduroam. A że wykład luźny to laptopa można wyciągnąć i jakoś czas leci. Niestety niedawno sygnał eduroam strasznie osłabł (natomiast eduroam-open wiecznie dobry...) i nawet na netbooku nie mogłem się połączyć, mimo że sieć wykrywało bez problemu. Tak samo było na Magicu - wykrywał ale nie łączył i nie przechodziło do pktu 7.
Natomiast na moim wydziale Centrum Europejskie - piętro II, wykrywa > łączy > można skonfigurować > pobiera adres sieciowy i śmiga, Na netbooku oczywiście też dlatego wnioskuję, że jeżeli Wam nie przechodzi do punktu 7 jak mi na Historycznym to znaczy, że sygnał osłabł.
Możecie wejść na stronę eduroam, na forum i przekazać info. że na danym wydziale/jednostce wifi szwankuje. Odzew jest dość szybki 🙂