Skocz do zawartości
jstryjecki

Kasowanie kontaktów na telefonie, a kasowanie na koncie google.

    Rekomendowane odpowiedzi

    Witam.

    Z androidem jeszcze nie miałem do czynienia, mam pytanie, być może banalne, ale nie znalazłem w pełni satysfakcjonującej mnie odpowiedzi. Otóż odziedziczę po ojcu jego starego G1. Oczywiście chciałbym go w związku z tym wyczyścić z jego danych i skonfigurować pod siebie. Jednak zrobiłem próbę z fikcyjnym kontaktem zrobionym na koncie google, która mnie zaniepokoiła. Po synchronizacji kontakt pojawia się w telefonie, wtedy go kasuję i ponownie synchronizuję. Okazuje się, że kasuje się on też z konta google.

    Chcę zrobić wipe, ale nie chcę przy okazji wykasować ojcu wszystkich kontaktów i danych kalendarza z konta google. Czy wipe wykasuje tylko pamięć urządzenia, czy też w jakiś magiczny sposób konto google? Na zdrowy rozum wydaje się, że tylko urządzenie, ale wolę mieć 100% pewność.

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Chcę zrobić wipe, ale nie chcę przy okazji wykasować ojcu wszystkich kontaktów i danych kalendarza z konta google. Czy wipe wykasuje tylko pamięć urządzenia, czy też w jakiś magiczny sposób konto google? Na zdrowy rozum wydaje się, że tylko urządzenie, ale wolę mieć 100% pewność.

    Wipe nie wykasuje konta. Po zainstalowaniu nowej wersji Androida (bo to chyba chcesz zrobić) podasz nowe konto i wszystko "przejdzie" na Ciebie.

    Dla pewności: o jakie wipe Ci chodzi?

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Powiedziałbym, gdybym wiedział ;). Chodzi mi o przywrócenie urządzenia do stanu fabrycznego.

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach
    shaka
    Po synchronizacji kontakt pojawia się w telefonie, wtedy go kasuję i ponownie synchronizuję. Okazuje się, że kasuje się on też z konta google.

    raczej nie, z tego co wiem to tylko skasowanie logując się na skrzynkę google usuwa trwale kontakt, ale mogę sie mylić. Ale wipe nic nie usuwa z kontaktów tylko czyści system z programów i ustawień. Wszystko jest na serwerach google.

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach
    Powiedziałbym, gdybym wiedział . Chodzi mi o przywrócenie urządzenia do stanu fabrycznego.

    A jeśli się boisz, to po prostu wyłącz wifi i transmisje danych.

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Hmm... Jak przywrócę ustawienia fabryczne i wybiorę inne konto, to kontakty i kalendarz, etc. ze starego konta znikną? Sorry za takie pytania, ale serio dopiero siadam do androida...

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach
    shaka

    nie będzie ustawień i danych, czysty system jak z fabryki (stan fabryczny też powinien coś mówić)

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach
    Hmm... Jak przywrócę ustawienia fabryczne i wybiorę inne konto, to kontakty i kalendarz, etc. ze starego konta znikną? Sorry za takie pytania, ale serio dopiero siadam do androida...

    Patrz post wyżej. Nic nie powinno się skasować. Dodatkowo będziesz mógł zalogować się na nowe konto i ostawić taty w spokoju.

    edit: Oj, ale się uzupełniamy.

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

    Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

    Zarejestruj nowe konto

    Załóż nowe konto. To bardzo proste!

    Zarejestruj się

    Zaloguj się

    Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

    Zaloguj się

    • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

      Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

    x