Flashowanie/Instalowanie oficjalnego/stocowego romu za pomocą Flashtoola.
UWAGA! BOOTLOADER WCALE NIE MUSI BYĆ ODBLOKOWANY.
NIE PONOSZĘ ODPOWIEDZIALNOŚCI ZA EWENTUALNE USZKODZENIE TELEFONU! WSZYSTKO ROBICIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ.
1. Po pierwsze - co to daje?
A no daje nam możliwość wgrania oficjalnego oprogramowania, bez względu na to w jakim stanie jest obecnie nasz telefon. Jedyny warunek jest taki że musi się włączać w flashmode 😉, jeżeli nie jest to cegła lub nie jest uszkodzony to możesz przejść do następnej części tego poradnika.
2. Po drugie - co musisz pobrać?
PC Companion - Dla komputera PC - Sony Smartphones (Poland)
(dzięki niemu zainstalują nam się automatycznie sterowniki do telefonu)
Flashtoola - Download | Flashtool
Pobierasz dla swojego systemu operacyjnego i instalujesz normalnie.
Rom/soft do Z c6603:
4.4.2 230 - Forum po zmianach, link nie działa
4.3 101 - Forum po zmianach, link nie działa
Obydwa to czysty niebrandowany soft dla Polski. Jeśli chcesz zejść z 4.4.2 na 4.3 lub wgrać 4.3 to również przygotowany jest do niego link 🙂. Jest to najnowsze 4.3.
[*]Rom/soft do Z c6602:
4.3 569 - http://d-h.st/peQ
Jest to 4.3, ale nie wiem jaki brand niestety, ale można śmiało flashować 🙂.
Najlepiej sprawdzić jaki mamy model, żeby pobrać odpowiedni soft. Wchodzimy - ustawienia -> informacje o telefonie -> Numer modelu.
3. Po trzecie - jak sflashować soft?
Po instalacji flashtoola na odpowiednim dysku (u mnie to dysk C), i pobraniu softu podłącz najpierw XZ do kompa i włącz pc companion, niech się na spokojnie połączy, nie zaszkodzi 🙂.
Następnie wejdź w folderu drivers który znajduje się w folderze flashtoola, u mnie to:
C:\Flashtool\drivers
.
Otwórz plik który się w nim znajduje i z listy zainstaluj sterowniki dla Xperii Z ( we wczesnych wersjach flashtoola może ich nie być, nie przejmuj się tym) oraz flashmode.
Następnie wyłącz telefon i odłącz go od komputera.
Skopiuj teraz plik softu do folderu z Flashtoola, a dokładniej do podfolderu o nazwie "firmwares", u mnie to
C:\Flashtool\firmwares
Włącz flashtoola, pojawi się takie okienko. Naciśnij na błyskawicę w lewym górnym rogu.
Następnie wybierz "flashmode".
Pojawi się takie okno. Wszystko pozostaw tak jak jest domyślnie, wybierz tylko z listy po lewej soft dla naszej xperii - c6603, lub c6602. Po czym kliknij "flash" w prawym dolnym rogu.
Program musi sobie przygotować plik softu, w zależności od szybkości komputera chwilę musi to zająć. Na razie nie podłączaj telefonu.
W pewnym momencie wyświetli się coś takiego:
Podłącz telefon do komputera przez USB jednocześnie trzymając vol-. Ekran pozostanie czarny, to normalne. Flashtool powinien od razu zareagować, zniknie okienko które jest poniżej, napisz "device connected" i z marszu zacznie flashowanie.
Poczekaj aż pasek się naładuje do końca, nie używaj w tym czasie komputera. Zajmie to kilkanaście minut.
Na końcu napisze że skończył proces flashowania, musisz sam odpiąć kabel i włączyć telefon.
Pierwszy reboot będzie dłuższy niż normalnie.
Jeżeli pomogłem to doceń moją pracę klikając "postaw piwo" pod tym postem. Dzięki
😉
.