Witam,
dzisiaj dosta艂em wyczekanego HTC Magic z Orange bez simlocka wersja 32A 馃槈
Troch臋 oswoi艂em si臋 z systemem, ale wiedzia艂em 偶e d艂ugo nie wytrzymam, i si臋 po cz臋艣ci przygotowa艂em, przewertowa艂em troch臋 poradnik贸w stron. Wcze艣niej zmienia艂em ROMy na jednym urz膮dzeniu z WM jeszcze za pomoc膮 kabla - teraz widz臋 偶e wszystko idzie z karty pami臋ci, tak偶e powinno by膰 bezpieczniej 馃槈
Jednak偶e chcia艂bym, aby艣cie mnie przy mojej pierwszej operacji sprawdzili i ewentualnie wytkn臋li b艂臋dy - to moje pierwsze urz膮dzenie z androidem, n贸wka tak偶e nie mog臋 sobie pozwoli膰 na brick.
A wi臋c taki mam plan, te informacje zgromadzi艂em:
1. Zrootowanie urz膮dzenia.
Znalaz艂em dwa sposoby umieszczone w wiki android. Mam perfect SPL (sprawdzone, ko艅c贸wka HBOOT jest 10), wi臋c pierwszy spos贸b jest troch臋 przyd艂ugi i widz臋, 偶e zosta艂 stworzony specjalnie dla Perfect SPL. Dlatego wybra艂em metod臋 z wiki "one click" (ze wzgl臋du r贸wnie偶 na niepewno艣膰 p贸j艣cia OK wszystko: win7+ster USB)
A wi臋c post臋puj臋 zgodnie z instrukcjami tej metody: http://wiki.android.com.pl/ROOT_dla_HTC_Magic_-_one_click
Pytanie do tej metody: co oznacza "Format Fat32+Ext2+LinuxSwap" ? Dotyczy to karty pami臋ci? Pami臋ci ROM? I po co LinuxSwap, czy w oryginalnym ROMie te偶 ona istnieje? (wiem co to pami臋膰 swap, ale podobno mo偶na j膮 zrobi膰 wg swojego uznania - ja nie chc臋)
2. Zaaplikowanie nowego ROMu
Jest to w cz臋艣ci sposobu rootowania one click, kt贸r膮 przytoczy艂em powy偶ej, z tym 偶e ja chc臋 wgra膰 ROM GyD 2.1.1
Jest on w formie ROMu GyD 2.1 + update 2.1.1
Wi臋c rozumiem, 偶e na pocz膮tku g艂贸wny ROM nazywam Update.zip, wrzucam przez recovery>wipe a nast臋pnie Apply Update.zip
Nast臋pnie uruchamiam telefon, wgrywam na kart臋 update 2.1.1 i tym razem jego nazywam Update.zip i teraz pytanie:
Wchodz臋 w recovery i daj臋 wipe i dopiero apply, czy bez wipe mog臋 zaaplikowa膰 ten update?
I po tych zabiegach powinienem mie膰 99% szansy 偶e mam sprawne urz膮dzenie z nowym ROMem, tak? 馃檪
By艂bym wdzi臋czny za sprawdzenie, czy mog臋 m贸j plan spokojnie zrealizowa膰.
Pozdrawiam
PS: wipe wymazuje pliki tylko z pami臋ci ROM? (w sensie czy dane na karcie SIM i karcie pami臋ci SD zostaj膮?)