horloge 0 #1 Napisano 26 Kwietnia 2011 Czy po zrootowaniu telefonu z Androidem należy bezwzględnie wywalić z systemu jakieś procesy, programy, sterowniki, które mogą zbierać dane na nas? Tak mi przyszło do głowy po przeczytaniu tego: Consolidated.db - mały donosiciel Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrpo 17 #2 Napisano 26 Kwietnia 2011 Przeniosłem temat - jeżeli przeoczyłem jakiś związek z programowaniem daj mi znać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
horloge 0 #3 Napisano 26 Kwietnia 2011 Przeniosłem temat - jeżeli przeoczyłem jakiś związek z programowaniem daj mi znać. Właściwie powinno być w dziale z maksymalną odwiedzalnością :-) I jak ktoś napisze coś konstruktywnego to go przykleić :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
matii_ziomek 0 #4 Napisano 26 Kwietnia 2011 Na androida jest coś podobnego a tu jest aplikacja żeby to wywalić (potrzebny dostęp do ROOTa): Android Market https://market.android.com/details?i...cationcachemap Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
horloge 0 #5 Napisano 26 Kwietnia 2011 (edytowane) Na androida jest coś podobnegoa tu jest aplikacja żeby to wywalić (potrzebny dostęp do ROOTa): Android Market https://market.android.com/details?i...cationcachemap Tak ale jak już nazbierało do cache to może być za późno, dane mogły być już wysłane netem. Trzeba by wyedytować binarkę jakiegoś procesu systemowego żeby tego w ogóle nie robił. Co odpowiada za to szpiegowanie? Jaki proces? Po pierwsze trzeba ustalić czy android to wysyła lub jest gotowy to wysłać na zapytanie z sieci? Co zrobić żeby google nie mogło sobie odinstalowywać zdalnie aplikacji? Co za ten mechanizm odpowiada? jaki proces? Czy ktoś prowadzi badania antyszpiegowskie? Zancie jakieś stronki z takimi informacjami? Jeszcze jest druga sprawa. Kasowanie plików z flesza ich nie kasuje. Więc jak telefon wpadnie w niepowołane ręce to i tak te dane wydobędzie. Taki mechanizm jest chociażby ze wzgledu na zużywanie sie pamięci flash i przeciwdziałanie jej uszkodzeniu. Takie kasowanie danych to kasowanie dla naiwnych. A co ze zwykłą przeglądarką internetową? Czy ona tak jak chrome posiada dane identyfikujące ? Co można z tym zrobić? Edytowane 26 Kwietnia 2011 przez horloge Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
matii_ziomek 0 #6 Napisano 26 Kwietnia 2011 ustawienia-lokalizacje- odznacz użyj sieci. dane się skasują i nie będą zapisywać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
horloge 0 #7 Napisano 27 Kwietnia 2011 ustawienia-lokalizacje- odznacz użyj sieci. dane się skasują i nie będą zapisywać To żadne zabezpieczenie. Pewnie mogą sobie to włączyć zdalnie. Telefon czy tablet trzeba unieszkodliwić solidniej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rex 0 #8 Napisano 27 Kwietnia 2011 Piracisz że boisz się o tablet? To są stare czasy. Teraz Google jest trochę fair i daje opcje typu "Wolność wyboru! Chcesz wysłać czy nie?" Jeżeli się tak dygasz zainstaluj droidwall zablokuj wszystko, a jak boisz się o swoje dane to wyjmij karte sim wyłącz wi-fi i tablet do pudełka. Nie oszukujmy się. Wszyscy nas infiltrują. Google Boty przeszukują internet i kropka. Co google może zrobić masz w umowie użytkownika końcowego którą warto przeczytać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
horloge 0 #9 Napisano 27 Kwietnia 2011 Weź sie wypowiadaj merytorycznie. Ja programuję na Androida i na wiele innych platform w wielu jezykach. Skupmy się na temacie, a nie na opiniach bez pokrycia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rex 0 #10 Napisano 27 Kwietnia 2011 Jesteś programistą? Przecież o ile pamiętam kernel "zazwyczaj" ma wbudowane iptables. Ułóż sobie reguły i masz spokój. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach