Skocz do zawartości
alam

Komunikat o zainfekowaniu telefonu przez niebezpiecznego trojana podczas korzystania z przeglądarki

    Rekomendowane odpowiedzi

    alam
    Napisano (edytowane)

    Witam,

    dziś podczas przeglądania internetu w smartfonie z androidem 4.0 ice cream sandwich w przeglądarce systemowej wyświetlił mi się komunikat, że "podczas przeglądania stron dla dorosłych mój telefon uległ zainfekowaniu przez niebezpiecznego trojana". Pod spodem była tabliczka "napraw swój telefon teraz" czy coś takiego. Oczywiście w to nie kliknąłem. Nie przeglądałem też żadnych stron "dla dorosłych", po prostu kliknąłem w jakieś zdjęcie grafiki google i przeniosło mnie na ta stronę z tym komunikatem. Ściągnąłem Avasta i przeskanowałem telefon, ale antywirus nic nie znalazł. Miał ktoś może taką sytuację? Ten komunikat w przeglądarce jest prawdziwy? Da się jakoś sprawdzić czy rzeczywiście mam tego trojana? a jeśli mam to jak go usunąć?

    Edytowane przez pan_żabka
    Korekta tytułu.

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach
    mykowhai

    To była prawdopodobnie reklama która miała cie zmusić do kliknięcia i i pobrania jakiejś aplikacji. Trzeba uważać bo na stronach ostatnio wyskakuje pełno takich reklam typu "Napraw swój telefon", "Twój telefon jest zainfekowany", i jeszcze kilka rzeczy by się znalazło. Jak nie kliknąłeś to nie ma się co martwić :)

    Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach
    hitman12

    Tak jak napisał kolega powyżej reklama/podpucha - nie ma się czym przejmować ;)

    Raz mi nawet wyskoczyło w przeglądarce na telefonie że policja zablokowała mój adres IP za ściąganie nielegalnych treści i mam wysłać kasę żeby mi panowie oszuści łaskawie odblokowali :trollface:

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach
    alam

    Okej, dzięki ;) Trochę się tego przestraszyłem, bo napisali, że moje hasła do fb, poczty są w niebezpieczeństwie; że teraz z łatwością będzie można dokonać przelewu z mojego konta bankowego itp., ale dobrze, że to tylko podpucha :]

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach
    GeoHot

    Na takiej reklamie wypisują wszystko żeby tylko użytkownik, który się wystraszył wysłał smsa, czy coś zainstalował. Prosty trick, a na wielu działa.

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

    Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

    Zarejestruj nowe konto

    Załóż nowe konto. To bardzo proste!

    Zarejestruj się

    Zaloguj się

    Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

    Zaloguj się

    • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

      Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

    x