Skocz do zawartości
tomass_202

Odin nie widzi mojego telefonu przez co nie moge wgrac romu

    Rekomendowane odpowiedzi

    Witam

    Pisze bo mam problem i nie wiem co mam zrobić. Problem polega na tym,że

    odin nie widzi mojego note 8 a więc nie moge wgrać żadnego romu. Jest już 4.4.2 xeo i chciałem go zainstalować ale nie moge mam problem z odinem. Używam orginalnego

    przewodu, nie podłączam przez hub tylko bezpośrednio pod kompa, podłączałem pod wszystkie

    porty usb i nic. Instalowałem na nowo sterowniki ze 3 razy i nic nawet stworzyłem

    nową partycję i zainstralowałem drugi system i tam zainstalowałem stery i dalej nic.

    Przywracałem ustawienia fabryczne w tablecie i nic, załączyłem tryb debugowania i nic.

    Mam telefon galaxy ace 2 i odin go wykrywa wielokrotnie instalowałem stock czy custom romy i

    zawsze było ok. Teraz telefon też wykrywa i można system wgrać bo sprawdzałem a więc stery są raczej ok.

    Nie rozumiem o co chodzi, nie wiem co mam zrobić może macie jakieś pomysły albo byłiście w podobnej sytuacji?

    Szukam w necie rozwiązania ale narazie nic nie pomaga. Wygląda na to jakby była jakaś blokada, jest to możliwe

    taka blokada od dystrybutora czy co bo już nie mam pomysłu. Zastanawiam Się nad zareklamowaniem urządzenia bo

    jest na gwarancji. Dodam że tablet nie jest zrotowany i jest od dystrybutora węgierskiego.

    Aha. Próbowałem zmienić kod regionu ale też lipa, też nie moge pokazuje jakiś błąd. W ace 2 bez problemu zmieniam

    a tu nie mogę. Kilka razy próbowałem cierpliwie sprawdzając czy dobrze wprowadziłem imei i nic. Trace cierplwość powoli.

    Edytowane przez Wiecho
    Nazwa tematu

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Pod download mode ani na włączonym tablecie zero reakcji?

    Próbowałeś na innym kablu?

    Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    w trybie download zero reakcji ale na działającym tablecie odin wykrywa normalnie taba. Próbowałem na 3 różnych przewodach i nic.

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Spróbuj innym (nowszym, starszym) odinem

    Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    ten sposób też przerobiłem i nic

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach
    Spróbuj innym (nowszym, starszym) odinem

    Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

    Edit: z tego co pamiętam na Odinie 3.07 mi wszystko śmiga. Miałem kiedyś taki problem z którymś z telefonów i po dniu walki okazało się ze zmiana Odina pomogła.

    Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

    ---------- Post dołączono o 17:26 ---------- Poprzedni post napisano o 17:22 ----------

    Dziwne. A na zupełnie innym komputerze próbowałeś? Po podłączeniu urządzenia w trybie download manager urządzeń Windowsa nic nie widzi?

    Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    ja próbowałem wersją 1.85 i 3.07 a z tym problemem walczę chyba z miesiąc

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Faktycznie dziwna sprawa. A na jakim Windowsie pracujesz? Z doświadczenia wiem, że na 7 nie ma potrzeby instalacji sterowników ponieważ system sam je pociągnie po podłączeniu urządzenia. I wtedy zawsze mi "trybi"

    Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    win 7 ultimate a ten dodadkowy postawiony specialnie to wersja home lub hom premium (nie pamiętam)

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Witam, podpinam się pod ten wątek bo nie znalazłem odpowiedzi na mój problem (albo słabo szukam :oczy: )

    Tablet Galaxy Note 8 GSM, WiFi GT-N5100 niebrendowany z oryginalnym softem na chiny N5100ZCBML1_N5100CHNBML1_N5100ZCBML1_CHN.

    Oczywiście moim życzeniem było XEO i to wcale nie koniecznie najnowsze.

    I tu problemy: żaden z pobranych z SamFirmware ROMów nie chce się wgrać.

    Próbowałem:

    N5100XXDNE2_N5100OXADNE2_N5100XXDNE2_HOME.tar, N5100XXDND8_N5100OXADND8_N5100XXDND8_HOME.tar, N5100XXCMK1_N5100OXXCMK1_N5100XXCMJ2_HOME.tar. Wgrywałem ODINEM 1.85, 3.07, 3,09 różnymi kablami i nic.

    Są dwa rodzaje błędów ODINA:

    <ID:0/037> Added!!

    <OSM> Enter CS for MD5..

    <OSM> Check MD5.. Do not unplug the cable..

    <OSM> Please wait..

    <OSM> N5100XXDNE2_N5100OXADNE2_N5100XXDNE2_HOME.tar.md5 is valid.

    <OSM> Checking MD5 finished Sucessfully..

    <OSM> Leave CS..

    <ID:0/037> Odin v.3 engine (ID:37)..

    <ID:0/037> File analysis..

    <ID:0/037> SetupConnection..

    <ID:0/037> Initialzation..

    <ID:0/037> Get PIT for mapping..

    <ID:0/037> Firmware update start..

    <ID:0/037> sboot.bin

    <ID:0/037> NAND Write Start!!

    <ID:0/037>

    <ID:0/037> Complete(Write) operation failed.

    <OSM> All threads completed. (succeed 0 / failed 1)

    powyższy błąd wywala przy próbie wgrania ROM-u zaraz po przejściu w tryb DL ale proces nie rusza, i drugi:

    <ID:0/040> Added!!

    <ID:0/040> Removed!!

    <ID:0/040> Added!!

    <OSM> Enter CS for MD5..

    <OSM> Check MD5.. Do not unplug the cable..

    <OSM> Please wait..

    <OSM> N5100XXCMK1_N5100OXXCMK1_N5100XXCMJ2_HOME.tar.md5 is valid.

    <OSM> Checking MD5 finished Sucessfully..

    <OSM> Leave CS..

    <ID:0/040> Odin v.3 engine (ID:40)..

    <ID:0/040> File analysis..

    <ID:0/040> SetupConnection..

    <ID:0/040> Initialzation..

    <ID:0/040> Get PIT for mapping..

    <ID:0/040> Firmware update start..

    <ID:0/040> SingleDownload.

    <ID:0/040> system.img

    <ID:0/040> NAND Write Start!!

    <ID:0/040> boot.img

    <ID:0/040> recovery.img

    <ID:0/040> cache.img

    <ID:0/040> hidden.img

    <ID:0/040> modem.bin

    <ID:0/040> FAIL!

    <ID:0/040>

    <ID:0/040> Complete(Write) operation failed.

    <OSM> All threads completed. (succeed 0 / failed 1)

    ten błąd pojawia się jeśli przed wgrywaniem zrobię Factory Reset i wipe. Rusza Download i pod koniec procesu na modemie.bin staje na amen. Oczywiście licznik bije przy każdej próbie wgrania ROMU.

    Uzupełniająco dodam, że mimo pojawienia się komunikatu "KIES& coś tam coś tam...." nadal pozwala wejść do DL i bez problemu wgrałem oryginalny CHN jak i najnowszy dla CHN z SamFirmware.

    Proszę o pomoc lub wskazówki jak wgrać ROM XEO na tablet z rejonu CHN.

    Udało mi się wgrać ODIN-em Mobile!!!!!!!!!!! Urządzenie musi być zrootowane!!!!!!!!!!!!

    Niestety nie działa karta WiFi. Reszta OK, łącznie z modemem 3G.Wgrywałem dwa ROM-y N5110XXDNF1_N5110XEODNF1_XEO oraz N5100XXDNE2_N5100OXADNE2_N5100XXDNE2_XEO.Pierwszy jest na wersję tylko z WiFi drugi na 3G i WiFi. Niestety obydwa w/w ANDKI 4.4.2 które wgrywałem nie obsługują WiFi, po prostu przycisk ON/OFF od WiFi nie włącza karty.

    Czy wie ktoś co tu można zrobić, dograć jakiś soft? Na ROM-ie CHN z ANDKIEM 4.2.2 chodzi i to i to. :-(

    Edytowane przez babaczd
    Takie logi warto zamiescic w spoiler

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

    Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

    Zarejestruj nowe konto

    Załóż nowe konto. To bardzo proste!

    Zarejestruj się

    Zaloguj się

    Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

    Zaloguj się

    • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

      Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

    x