Skocz do zawartości
kempa007

HTC One po aktualizacji do 4.4.2 - nie działa hotspot wifi

    Rekomendowane odpowiedzi

    Witam,

    Panowie, do tej pory HTC One spisywał się bez zarzutów. Jak tylko potrzebowałem udostępnić sobie net z komórki na komputer. Dwa ruchy palcem i byłem połączony. Niedawno zaktualizowałem system do wersji 4.4.2 i HTC Sense do 6.0.

    Jakiez było moje zdziwienie, gdy jak mi zabrakło netu w domu od stacjonarnego providera, nie byłem w stanie udostępnić połączenia. Sieć wifi się stworzyła, połączyłem się do niej, ale w windowsie na pasku była ikonka z wykrzyknikiem - "ograniczone". Tracert pingował 192.168.1.1 (telefon z dziwnie ustawiona domena na 192.168.1.1 freebsa.htc.com, czy jakoś tak) i urywał połączenie. Co ciekawe gdy wpisałem na kompie pinga do domeny, na którą nigdy nie wchodziłem, DNS poprawnie rozpoznawał nazwę - dziwne). Niestety netu na kompie nie miałem, na komórce jak najbardziej działał. Telefon jest z Playa ale jest klientem Orange- dzwoniłem na obie infolinie i nic nie wiedzą o co chodzi. Mi też już skończyły się pomysły. Próbowałem zrobić hard reset, a tu kolejna niespodzianka. Po jego wykonaniu system jest czysty, ale w najnowszej wersji 4.4.2 zamiast 4.2.2 (przy resecie wybrałem factory defaults była też opcja recovery) i tez hotspot nie działa. Czy to normlane, że nie mogę wrócić do starej wersji systemu? Telefon bez tej usługi to dla mnie poważna wada... Liczę na Waszą pomoc. Każda wskazówka mile widziana.

    ---------- Post dołączono o 23:41 ---------- Poprzedni post napisano o 21:45 ----------

    Wątek można przenieść do działu htc. Przepraszam:< nie zauważyłem forum a sprawa pilna.

    ---------- Post dołączono 13-06-14 o 12:16 ---------- Poprzedni post napisano 12-06-14 o 23:41 ----------

    Witam,

    Po wielu bojach udało mi się ustalić, że Orange zgłosiło błąd do HTC i czekają na łatkę, gdyż jest to problem globalny dla klientów Orange. Jak włożyłem karte play do telefonu, hotsport działał bez problemu. Trzeba czekać. Jedyne co to łądnie się zachowali i mi popa doładowali na 50 pln, abym mógł przejściowo korzystać z netu ;-)

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Też mam HTC One w Orange. Też się z tym męczyłem ale znalazłem rozwiązanie. U mnie nazwa APN była ustawiona na internetipv6. Spróbuj go ustawić na internet, użytkownik internet, hasło internet.Powinno zadziałać. Jeśli tak to napisz, że pomogło

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach
    marko22

    Na żadnym z przetestowanych przeze mnie romów nie działa hotspot (na moim i żony HTC), oprócz SD v1.0. Może baza ma tutaj jakieś znaczenie. Nie mam pojęcia. To jest jedyny rom, gdzie hotspot działa na karcie Orange. Po instalacji trzeba tylko ręcznie wpisać APN-y internetu i mms-ów. Zmiana z internetipv6 nic nie daje, bo to tylko - nazwa. A nazwa sama w sobie może mieć nawet wpisane - cukierek i też powinno działać. Ważna jest treść w ustawieniach. A te, pomimo poprawnych danych, nie mają żadnego wpływu na prawidłowe działanie hotspota. Sprawdziłem na IC 3.0.3

    EDIT: Mowa oczywiście o działaniu hotspota w sensie poprawnego udostępnienia dla np. laptopa. Bo on niby działa, ale co z tego, kiedy na laptopie nie można nawet gg załączyć. Krótko mówiąc - internetu brak.

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Jedno to nazwa ustawienia/konfiguracji(u mnie w sense 6 pierwsza pozycja na liście opcji), które faktycznie może być jakie się chce. Ale drugie to jak jest ustawiona opcja APN(drugie pole na liście), która nie może być taka jak się chce. Wpisz tam "cukierek" i Ci się nie połączy z z Internetem. Tam trzeba wpisać internet. No i to samo w użytkowniku i haśle.

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach
    marko22

    Ale ja napisałem przecież wyraźnie wyżej - ważne są ustawienia w "środku" APN-u. I tam kolego wiem, że nie może być ani cukierek, ani inna słodycz. Hotspot nie działa i koniec. To też napisałem.

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Dobrze, że się w sprawie tej nazwy dogadaliśmy. Szkoda, że Ci nie działa. U mnie po tej zmianie od razu zaczęło działać jak powinno. Na forum Orange też ostatnio odpowiedziałem i jak na razie jednemu użytkownikowi to pomogło. Zobaczymy czy jacyś kolejni się zgłoszą ;-)

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach
    marko22

    Znalazłem rozwiązanie problemu. Potrzebny root! Instalujemy tę apkę - Tethering Fix i mamy działający hotspot. Mankament tego rozwiązania - po restarcie telefonu trzeba powtórzyć operację. Ten nieszczęsny hotspot nie jest tylko moim wymysłem, czy paru innych osób. Problem jest, a dlaczego nikt nic nie robi w tym kierunku? Nie jestem alfą i omegą, w linuxie grzebałem się dawno temu. Poszperałem trochę w necie i na paru stronach znalazłem to, o czym piszę.

    Sprawę załatwiają dwie komendy:

    iptables -t nat -A natctrl_nat_POSTROUTING -s 192.168.1.1/16 -o rmnet_usb0 -j MASQUERADE

    iptables -F natctrl_FORWARD

    Po wklepaniu tego do telefonu z poziomu wiersza poleceń przy pomocy adb, net na laptopie czy innym urządzeniu działa jak szalony. Dopasowałem to do naszego fona, bo jest również opcja takiego polecenia:

    iptables -t nat -A natctrl_nat_POSTROUTING -s 192.168.0.0/16 -o rmnet_usb0 -j MASQUERADE

    Wszystko rozbija się o interfejs, na którym mamy połączenie z siecią. W naszym (moim) przypadku jest to akurat - rmnet_usb0

    Nie wiem, czy jest możliwość (pewnie jest, tylko trzeba to jakoś rozwiązać) startowania tych komend z automatu przy starcie systemu. Jeśli dojdę do tego, napiszę. A może jakaś mądra głowa podpowie cokolwiek.

    Czy to wina Orange? Nie wiem. Oni chyba w iptables na naszych fonach nie grzebią :)

    Edytowane przez marko22

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach
    Gudio

    /etc/init.d/99hotspot + chmod 755

    iptables -tnat -A natctrl_nat_POSTROUTING -s 192.168.1.1/16 -o rmnet_usb0 -j MASQUERADE
    iptables -F natctrl_FORWARD

    Może to zadziała :)

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach
    marko22

    Przyznam Ci się, że kombinowałem już z tym :) 99 nie da rady, bo Daemon SU tam siedzi. Dałem 98. Ale po ręcznym wywołaniu z tymi dwiema komendami iptables się zbulwersowało, że mu coś nie pasi. Na razie daję spokój :)

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach
    qriozum

    Wątek przyklejam - na razie bez prefiksu "rozwiązany".

    Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka

    Edytowane przez qriozum

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

    Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

    Zarejestruj nowe konto

    Załóż nowe konto. To bardzo proste!

    Zarejestruj się

    Zaloguj się

    Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

    Zaloguj się

    • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

      Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

    x