======================================
===========
SPIS TREŚCI
===============
I. OGÓLNE
II. SYNCHRONIZACJA I WIADOMOŚCI
III. INTERNET
IV. APLIKACJE
V. GRY
VI. ROMY I ROOT
Przed przystąpieniem do pisania pytania na forum proszę poszukać odpowiedzi tutaj i w podanych linkach do instrukcji!
(pytania i odpowiedzi na podstawie problemów opisanych w dziale HTC Hero na stronie http://forum.android.com.pl/ ,
wszelkie treści są autorstwa jej użytkowników i nie mogą być powielane poza to forum bez ich zgody)
HTC Hero - dokumentacja:
- Skrócony przewodnik:
http://member.america.htc.com/download/web_materials/QSG/HTC_Hero/090812_HERO_HTC_Polish_QSG.pdf
- Szczegółowa instrukcja:
http://member.america.htc.com/download/web_materials/Manual/HTC_Hero/091201_HERO_HTC_Polish_UM.pdf
Instrukcja serwisowa (dostarczył
Forum po zmianach, link nie działa
):
http://www.gizmostruction.se/wp-content/uploads/2010/04/Hero_Service_Manual.pdf
I DZIAŁ: OGÓLNE
1. P: HTC Hero ma 288Mb pamięci RAM, to dlaczego pokazywane jest tylko jako dostępne 190Mb?
O: Cytat z xda: Rest of your memory (about 94Mb) is used by GSM radio, framebuffer. These things are handled on a much lower level which OS can't see.
2. P: Jak zdjąć simlocka z telefonu HTC Hero?
O: HTC Hero sprzedawany w Playu i Erze (G2) nie posiada simlock'a.
Jeśli telefon nie jest kupiony w polsce, simlocka można "ominąć" kupując adapter pod karte sim za ok. 8-10 zł
3. P: Jak przez USB mogę wgrać pliki na swojego Hero?
O: Podłącz telefon przez USB, następnie przesuń w dół pasek z powiadomieniami który masz w Hero (na górze ekranu) i tam wyraź zgodę na transmisję plików.
4. P: Czy HTC Hero może działać jako modem?
O: Pewnie, że może i to bez roota. Jest to w instrukcji HERO rozdział 66, strona 122.
5. P: Czy będę mógł używać telefonu HTC HERO jako nawigacja satelitarna, i czy trzeba wtedy zakupić jakieś dodatkowe mapy? Jakie koszty ewentualne się z tym wiążą?
O: /forumdisplay.php?f=49" rel="">http://forum.android.com.pl/forumdisplay.php?f=49
6. P: Karta pamięci o jakiej pojemności będzie działać w Hero?
O: W Hero bedzie działała kazda karta pamieci (micro SD) do 32 GB.
7. P: Gdzie jest cyfrowy kompas, jak mogę go użyć?
O: W telefonie jest moduł kompasu(lub to co jest za niego odpowiedzialne hardware'owo). Programu do obsługi w standardzie nie ma(jak np. w Iphonie 3gs). Musisz ściągać z marketu.
8. P: Problem z podświetlaniem, chociaz zwiekszam jasnosc, to i tak po chwili wraca do mniejszej, jak to naprawić?
O: Na pewno jest ustawione automatyczne podświetlanie w opcjach, wystarczy odznaczyć tą opcję i ustawić siłę podświetlenia ręcznie.
9. P: Czy da rade wyłączyć ładowanie baterii spod PC USB?
O: Nie da się.
10. P: Jak sprawdzić wersję oprogramowania?
O: Wersję oprogramowania sprawdzisz Menu -> Ustawienia -> Informacje o telefonie.
11. P: Jak sprawdzić czas rozmów wychodzących i przychodzących?
O: Polecam następujące aplikacje do pobrania za darmo z Marketu: Phonalyzr
12. P: Czy aktualizacji systemu mam spodziewać się od Google'a czy też tylko od HTC?
O: HTC Sense jest zintegrowany z systemem. Oficjalne aktualizacje tylko od HTC.
13. P: Czy HTC Hero obsługuje multitouch przy używaniu klawiatury?
O: W Androidzie 1.5 nie ma multitoucha w klawiaturze.
14. P: Co zrobić, żeby Bluetooth w Hero wreszcie zadziałał?
O: Bluetooth działa. Bluetooth służy w Hero do podłączania i parowania urządzeń a nie wysyłania i odbierania plików. Android w wersji 2.0 dopiero pozwoli na to lub root telefonu.
15. P: Czy w Hero można rozmawiać przez głośnik jak w wielu innych komórkach, czy nie ma takiego trybu?
O: Podczas połączenia wciśnij przycisk menu i tam powinno wyswietlić się kilka opcji i między innymi głośnik.
16. P: Jak poprawić wytrzymałość baterii w Hero?
O: Gdy mamy baterię naładowaną do 100% i kontrolka świeci się już na zielono restartujemy telefon, wchodzimy do Recovery i nie odłączając ładowarki robimy wipe battery stats. Następnie z podłączoną ładowarką uruchamiamy telefon ponownie. Warto to zrobić po każdej zmianie ROM-u czy Radia.
17. P: Gdzie znajduje się ta opcja przywrócenia ustawień fabrycznych?
O: Ustawienia -> Zabezpieczenia -> Przywracanie danych fabrycznych
18. P: A czy da się jakoś przywrócić ustawienia fabryczne nie mając dostępu do ustawień, np. jak się zapomni hasła albo coś?
O: Wyłączyć telefon. Włączyć uruchamiając poprzez czerwoną słuchawkę i domek jednocześnie. Jak pojawi się trójkąt to wciśnąc czerwona słuchawke i domek na chwilę jeszcze raz. Potem wybrać opcję wipe/factory reset.
19. P: A ja mam pytanie odnośnie profili.Jak usunąć profile które utworzyłem,a teraz nie uzywam? Jest na to jakiś sposób?
O: Ustawienia > Personalizuj > Profile
20. P: Bawiłem sie w rysowanie kodu przy odblokowywaniu telefonu i po zbyt wielu błędnych próbach muszę podać login i hasło do Gmaila? Lecz wyskakuje błacz, że hasło nieprawidłowe, co robić?
O: 1. Sposób: wyłączasz telefon. Włączasz trzymając czerwoną słuchawkę i domek(home). Jeżeli pojawi się jakiś trójkąt to naciśnij jeszcze raz na chwilę te same klawisze. Powinna pojawić się lista możliwych opcji. Wybierz factory reset/wipe. Tylko pamiętaj, że to skasuje wszystko co masz na telefonie. Bedzie taki jak po wyjściu z fabryki.
2 Sposób: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=485988 masz podane w punktach co robić. Jeżeli się uda to nie stracisz żadnych danych z telefonu. Jak poprawnie zainstalować adb masz tutaj: http://wiki.android.com.pl/Instalacja_SDK
21. P: Ekran wyłacza się podczas działąnia takich aplikacji jak np. Google Maps jak to zmienić?
O: Ustawienia >> Dźwięki i wyświetlacz >> Wygłaszanie ekranu. Lub skorzystać z aplikacji jak: KeepScreen lub Screebl.
22. P: Czy Hero odtworzy nie skonwertowany film *.avi czy raczej trzeba go konwertować?
O: Trzeba konwertować.
23. P: Chciałbym się dowiedzieć czy HTC Hero ma funkcję odtwarzania plików *.swf z karty?
O: Jest taka możliwość (przynajmniej tak wynika z moich testów ) lecz z moich testów wynika też że pliki flash muszą być zapisane pod FlashPlayer 9 bądź wcześniejsze, ponieważ nie ma jeszcze obsługi flash 10.
24. P: Jak mogę wyłączyć wibrację która uruchamia się gdy wykonuję połączenie wychodzące, podczas gdy ta druga osoba odbierze połączenie telefon przez chwilę wibruje. Jak to można wyłączyć?
O: Nie można. Standardowo trzmasz telefon przy uchu, wibracja ma na celu poświadczenie dla ciebie że ktoś odebrał telefon, i tak samo przy rozłączaniu - telefon też wibruje.
25. P: Żeby odebrać połączenie czasami muszę dotknąć przycisk 'Odbierz' na ekranie a czasami przesunąć palcem w dół. Od czego to zależy?
O: Jeżeli telefon jest w stanie uśpienia(wygaszony ekran) to wtedy trzeba przesunąć palcem w dół. Jeżeli coś robisz na telefonie i ktoś zadzwoni to wtedy trzeba dotknąć przycisku.
26. P: Jak w telefonie ustawic, żeby wyswietlalo czas rozmowy zaraz po skonczeniu?
O: Wyświetla się po zakończeniu rozmowy - w prawym górnym rogu.
27. P: Jak szybko uzyskać informacje o telefonie?
O: Można posłużyć się kodami serwisowymi: Dialer -> *#*#4636#*#*
28. P: Czy mogę ustawić własną przygotowaną przeze mnie melodie jako dźwięk nadejścia wiadomości?
O: Tak, przekopiuj ją na kartę sd, włącz w odtwarzaczu muzyki -> Menu -> Ustaw jako -> Dzwonek
II DZIAŁ: SYNCHRONIZACJA I WIADOMOŚCI
1. P: Jak ściągnę sobie całą pocztę na telefon to gdzie ona będzie zapisana?
O: W pamięci telefonu.
2. P: Czy istnieje możliwość wstrzymania synchronizacji wszystkich aplikacji na raz w łatwy sposób (np. w celu oszczędzania transferu)?
O: Tak, wystaczy wejść w Ustawienia -> Synchronizacja - i ustawić na ręczną.
3. P: Jaką ilość kont pocztowych można stworzyć w kliencie poczty w HTC Hero?
O: Nie ma limitu kont POP 3/ IMAP, natomiast można połączyć tylko jedno konto Exchange.
4. P: Jest jakaś prosta metoda na wyłączenie opcji synchronizacji z Exchange?
O: Jest. W ustawieniach/synchronizacja danych ustawiasz osobno dla każdego konta co chcesz synchronizować.
5. P: Kulka w trackballu w Hero pulsuje nawet po odebraniu i przeczytaniu wiadomości, tak jakby sterownik od kulki nie dostał informacji od wiadomości że już nie trzeba świecić. Jak to rozwiązać?
O: Otwierasz powiadomienia (pasek u góry) usuwasz jeśli są i zamykasz ekran powiadomień, kulka przestaje mrugać.
6. P: Pojawiło mi się zielone kółko z numerkiem na ikonce kontaktu,co to oznacza?
O: Przy wiadomości- jedna nieprzeczytana wiadomość, a przy kontakcie- jedno nieodebrane połączenie.
Chodzi o jakakolwiek aktualizacje zwiazana z tym statusem. Jak masz podlaczony facebook i tam sie cos zaktualizuje u tej osoby, to tez dostaniesz komunikat w formie zielonego kólka na tym kontakcie.
7. P: Jak zrobic aby kontakty zapisane w telefonie przeslac do kontaktow google?
O: Możesz ściągnąć sobie aplikację: ContactSync z Marketu - jest darmowa.
Póżniej wystarczy juz tylko ją włączyć i kliknąć Synchronize. I to juz wszystko.
Następnie synchronizacja będzie odbywała się w tle.
8. P: Gdzie mogę zmienić dzwięk nadchodzącego smsa?
O: W standardowej aplikacji Wiadomości wybierasz: (klawisz Menu) -> 'Ustawienia' -> 'Powiadomienia'.
9. P: Ktoś może mi wytłumaczyć jak działaja raporty dostarczenia wiadomości w Hero?
O: Jeżeli wyślesz sms i po chwili otrzymasz wiadomości (ikonka z wykrzyknikiem) ze wiadomość nie doszła tzn że nie doszł i trzeba spróbować jeszcze raz. A jeśli wszystko jest ok to znaczy ze jest ok.
III DZIAŁ: INTERNET
1. P: Czy jest możliwa zmiana adresu MAC na inny w HTC Hero
O: Jest. Szczegóły na -> http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=686789 .
2. P: Jak sprawdzić ilość wysłanych i pobranych danych w MB.
O: Polecam następujące aplikacje do pobrania za darmo z Marketu: NetCounter.
3. P: Jak zablokować transmisję danych przez sieć GSM?
O: Wystarczy wyłączyć tę mozliwość przez odpowiedni widget, nie potrzeba zewnetrznych aplikacji.
Widget do wyłączenia transmisji przez sieć GSM w HTC Hero znajduje się w opcji 'Menu' -> 'Widget HTC' -> 'Ustawienia' -> 'Sieć komórkowa'
4. P: Jakie routery współpracują z telefonem HTC Hero?
O: Forum po zmianach, link nie działa
IV DZIAŁ: APLIKACJE
1. P: Jak zainstalować aplikację?
O: Jest wiele sposobów instalacji aplikacji w telefonie, szczegóły na:
http://wiki.android.com.pl/wiki/Instalacja_Aplikacji
2. P: Jak odinstalować aplikację?
O: Jest wiele możliości. Po pierwsze możesz w Markecie wejść w Pobrane Elementy i tam wybrać program, po czym pojawi sie mozliwość odinstalowania. Po drugie wejść w: Ustawienia/Aplikacje/Zarządzaj aplikacjami, lub skorzystać z jakiegoś managera aplikacji np. Astro File Manager, lub Quick Uinstaler.
3. P: Jakie aplikacje mam zainstalowąć?
O: Możesz sugerować się tym co inni mają w swoim telefonie: Forum po zmianach, link nie działa
4. P: Jak ustawić, aby w widgecie pogody, było wyświetlane moje miasto?
O: Usuń widget i dodaj od nowa. Podczas dodawania wybierz Bieżące Miasto.
V DZIAŁ: GRY
1. P: Jak przenieść RoboDefence żeby nie tracić 130 levelu experience :-)
O: Jeżeli masz roota to save jest w /data/data/com.magicwatch.rdefense/shared_prefs/AndroidDefense.xml .
Plik ma prostą składnie więc możesz łatwo sobie polepszyć wynik.
Lub można spróbować poradnika: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=511835
VI DZIAŁ: ROMY I ROOT
1. Jak zainstalować nowy ROM?
2. P: Jaki ROM zainstalować? Gdzie je mogę znaleźć?
O: Lista dostępnych ROM'ów na telefon HTC Hero znajduje sie pod linkiem:
3. Jak zrotować telefon?
http://wiki.android.com.pl/wiki/ROOT_dla_HTC_HERO
http://wiki.android.com.pl/wiki/ROOT_dla_HTC_HERO_(g2_era)
4. Czy ROOT powoduje utratę gwarancji?
Niestety próby te wiąża się z utratą gwarancji
6. P: Jak mogę usunąć niepotrzebne mi aplikacje z ROM'u ? (dla nieoficjalnych ROM'ów z Sense UI)
O: Dla ROM-ów nieoficjalnych następujące polecenia usuwają niepotrzebne nam nieraz aplikacje, zwalniając trochę RAM-u.
Komendy wpisujemy standardowo przez CMD czyli musimy mieć SDK działające na naszym kompie. Oto one:
Usunięcie Business Card Reader (enhanced - tylko ta wersja)
adb remount
adb shell rm /system/app/*BizCard*
Usunięcie języka Chińskiego z klawiatury (enhanced - tylko ta wersja)
adb remount
adb shell rm /system/app/HTC_CIME*
adb shell rm /system/app/CN*
Usunięcie Footprints
adb remount
adb shell rm /system/app/*Foot*
Usunięcie HTC Sync
adb remount
adb shell rm /system/app/PCSCII*
Usunięcie Java
adb remount
adb shell rm /system/app/Jbed*
adb shell rm /system/lib/*jbed*
Usunięcie Plurk (enhanced - tylko ta wersja)
adb remount
adb shell rm /system/app/*Plurk*
Usunięcie Stocks
adb remount
adb shell rm /system/app/*Stock*
Usunięcie Twitter
adb remount
adb shell rm /system/app/*Twit*
Usunięcie przeglądarki WAP (enhanced - tylko ta wersja)
adb remount
adb shell rm /system/app/Wap*
adb shell rm /system/lib/*wap*
============= PYTANIA BEZ ODPOWIEDZI BĘDĄ SYSTEMATYCZNIE UZUPEŁNIANE ==============
============= WSZELKIE UWAGI, PROPOZYCJE, GOTOWE PYTANIA I ODPOWIEDZI ==============
============= BĘDĄ UWZGLĘDNIANE ......................................................................... ==============