Witam.
Z powodu tego, że temat o Smartphonie Xcover 2 rozrósł się bardzo i trzeba dużo czasu przeznaczyć aby znaleźć potrzebne informacje, postanowiłem założyć zbiorczy temat z listą modyfikacji itp. rzeczami dla niego.
Na samym początku dodaje, że temat będzie regularnie aktualizowany jak pojawia się jakieś nowe modyfikacje.
Nie odpowiadam za żadne uszkodzone lub zniszczone urządzenin Robicie to na własną odpowiedzialność
Jak to mówią, przezorny zawsze ubezpieczony :cool:
1.Root
Jednym z sposobów który znam to Kingo Root.
1.Pierwsze co robimy pobieramy aplikacje z stąd :arrow:: Kingo Android Root
2.Oczywiście instalujemy i odpalamy program.
3.Włączamy tryb debugowania USB.
Znajduje się ono Ustawienia>Opcje Programistyczne> Debugowanie (przynajmniej jest tak u mnie)
I tam trzeba zaznaczyć zwaby było włączone.
4.Podłączamy telefon i czekamy aż połączy.
5.Powinien wyskoczyć model telefonu i poniżej pisać ROOT Status:NO. Jak tak jest wciskamy przycisk ROOT i
czekamy. Zalecane jest żeby w tedy z telefonem nic nie robić ani nie odłączać kabla USB.
6.Po jakimś czasie ładowania powinno wyskoczyć Root Succeeded!
I gotowe mamy roota, u mnie ten sposób działał jak na 2 innych telefonach LG L5 oraz S2.
2.Wgrywanie CWM
1.Przygotowujemy się psychicznie.:DDD A tak na serio pobieramy potrzebne nam pliki czyli:
Odin_v3.07
Oraz
Wybiermay recowery, ja polecam ostatnie czyli najnowsze 6.0.4.6
2.Staramy się włączyć telefon w trybie Donwload, czyli wyłączamy go i przytrzymujemy jednocześnie
Volume Down + Home + Power
Na początku może wyskoczyć informacja czy na pewno chcemy wejść w ten tryb, potwierdzamy klawiszem Volume Up
Jak już się uda mniej więcej tak to wygląda:
3.Wypakowujem PDA klikając na nie wybieramy wybieramy nasze wypakowane CWM.
5. nic nie zmieniamy w odnie już wiece.
6.Podłączamy fona do PC.
7.Odin powinien wykryć ze telefon jest załadowany, jak nie czekamy aż załaduj się sterowniki, a jak i to nie pomorze
pobieramy sterowniki USB do telefonu.
8.Klikamy start w Odinie i czekamy na cud :PP lub czekamy aż się skończy lądować.
Dodam że jeżeli komuś wyskakuje w odnie :
<OSM> MD5 hash value is invalid
<OSM> 20131221_twrp-2.6.3.0_skomer.tar.md5 is invalid.
<OSM> End...
To należny usunąć końcówkę .MD5 z pliku aby zostało skomer.tar i spróbować ponownie. Odkrył to kolega dar3kk
Dodam ze jeżeli nadal nie będzie wam telefon chciał wgra CWM z końcówka md5 i bez to odznaczamy obcji AUTO REBOOT w odinie i próbujemy ponownie
9.Jak nic nie wybuchło i się telefon włączył warto sprawdzić czy mamy CWM, wiec wyłączamy telefon i wchodzimy w tryb CWM, Volume Up+Home+Power.
3.Wyłączenie przycisku Home
Tutaj zaczerpnąłem informacje oraz cały niezmieniony post od użytkownika veimus który opublikował to w poscie
Forum po zmianach, link nie działa
w 72 poście.
Nie było większego sensu cokolwiek tu zmieniać bo był przeszyjcie napisany.
Jeżeli ktoś chce wyłączyć przycisk Home, aby ten nie wybudzał telefonu to będzie potrzebował kilku rzeczy:
- roota
- root explorera
1. Otwieramy root explorera i przechodzimy do /system/usr/keylayout i tam jest plik "gpio-keys.kl" trzeba tapnać i przytrzymać palcem aż pojawi się menu kontekstowe, wybieramy z niego opcje "Open in Text Editor" (wcześniej upewnij się ze system został zamontowany do zapisu/odczytu)
2. Plik będzie wyglądał jak poniżej:
key 115 VOLUME_UP WAKE
key 114 VOLUME_DOWN WAKE
key 172 HOME WAKE
key 158 BACK
key 139 MENU
key 107 ENDCALL
key 105 DPAD_LEFT
key 106 DPAD_RIGHT
key 103 DPAD_UP
key 108 DPAD_DOWN
key 232 DPAD_CENTER
key 116 POWER WAKE
key 212 CAMERA WAKE
key 528 FOCUS
3. Wystarczy usunąć słowo WAKE z lini w której pisze HOME
key 172 HOME [color="#FF0000"]WAKE[/color]
usuwamy też spację które są za słowem HOME, najlepiej ustawić kursor za słowem WAKE, i kasować znaki aż kursor dojedzie do słowa HOME
Linia powinna wyglądać tak:
key 172 HOME
Teraz wciskamy przycisk MENU na telefonie z menu wybieramy opcje "Save and Exit". Kopia zapasowa zostanie automatycznie utworzona przez root explorera z końcówką *.bak
Teraz restart telefonu i gotowe :-) Przycisk będzie działał tylko wtedy gdy telefon będzie wybudzony 🙂
4.Zmiana Rom-u
Ten post pisałem z własnego doświadczenia, czyli opisze według mnie najprostszy i najskuteczniejszy sposób zmiany systemu.
1.Pobieramy system który nam się podoba:
Czyste softy:
Android 4.1.2 Firmware archive | Samsung Updates
CanogenMod 10.1 10.2 11 [ROM][CM10][CM10.1][CM-10.2][CM-11.0][GT-S77… | Android | XDA Forum
CanogenMod 11 by Vanir [ROM][4.4.2]VanirAOSP[OFFICIAL][samsung X Co… | Android | XDA Forum
Ja osobiście narzazie korzystam z Vanir i jest bardzo dobry.
2. Gdy już mamy pobrany wybrany rom, za pomaca komputera przerzucamy go na kartę SD.
3. Wyłączamy telefon i włączamy go w trybie CWM (Volume Up + Home + Power) przytrzymujemy do za
wibrowania i czekamy.
4.Naszym okrze ukarze się CWM.
5.Klawiszem głośności w dół schodzimy na Wipe data/factroy reser i potwierdzamy klawiszem power,
zapyta nas o potwierdzenie.
-No
-Yes - Wipe all user data
-*****Go Back*****
Schodzimy do pozycji Yes i potwierdzamy znów klawiszem power.
6.teraz Wipe cache partition i robimy tak samo jak po wyżej.
7.Po wym wszystkim wybieramy Install Zip i ukarze się kilka linijek jak pod spodem na zdjęciu.
W którymś z tych folderów powinien być soft, u mnie był w /storage/sdcard1
Po znalezieniu klikamy na niego i czekamy, po chwili czekani i załadowaniu wszystkiego
wciskamy reboot system now i potwierdzamy.
Soft powinien się załadować po jakimś czasie. :DDD
5.Gapps-Aplikacje Google
Gapps to tak porostu skrótowo mówiąc są aplikacje Google większość rom-ów po ich wgraniu ich nie ma na przykładzie Vanir tam dostałem czysty soft. Więc co robić?
No niestety nic się nie da zrobić...
A tak na serio wystarczy 10 minut pracy, więc bierzmy się do roboty!
1.Co robimy? A sprawdźmy jaki mamy system a dokładnie wersje ja na przykładzie mam 4.4.4 to pobieramy z poniższych linków pod ten system.
Gapps 4.4.x
Gapps 4.3.X
Wybieramy to co potrzebujemy. np cała paczkę aplikacji lub jedna konkretna.
2.Po pobraniu wrzucamy je na kartę pamieć, tak jak soft.
3.Włączmy telefon w trybie CWM, szukamy tak samo jak instalowaliśmy soft, wybieramy potwierdzamy.
4.Po jakimś czasie się zainstaluje i włączmy normalnie system, aplikacje już powinny na nas czekać.
Pod żadnym pozorem nic nie formatujemy ani kasujemy po prostu instalujemy. Jeśli mieliśmy pobranych kilka instal .zip to instalujemy wszystkie.
I to już koniec
6.Przenoszenie aplikacji na kartę.
Więc pierwsze co robi organizujemy se około z dobrym założeniem ze nic nie zepsujemy organizujemy sobie 30 minut czasu tylko dla siebie, komputera i telefonu.
1. Formatujemy te kartę według tego poradnika. Tworzymy partycje Fat32 na której będą nasze zdjęcia itp. która będzie widoczna oraz partycje Ext4 na której będą nasze aplikacje i nie będziemy na niej żadnych danych trzymać.
2.Wkładamy kartę do telefonu i pierwsze co robimy po załadowaniu to pobieramy Link2SD
Włączamy go i dajemy pełne przyzwolenia usera i wyskoczy zapytanie o system partycji drugiej wybieramy EXT4.
3.Telefon uruchamiamy ponownie Link2SD zapyta.
4.Po włączeniu, przenosimy wszystko, czyli klikamy na apke opuszczamy dół i klikamy Przenieś(Link2SD)
I tam zamaczany co się da i dajemy ok-ea.
Osobiście polecam ustawić w opcjach automatycznie przenoszenie aplikacji.
Dodam ze link2sd nie zawsze przeniesie cała aplikacje część musi zostać nie wielka bo on ja linkuje i musi mieć do czego.
Życze powodzenia 😛
7.Jak zrobić kopie całego systemu z CWM
Nie raz przy zabawie z softami straciłem wszystkie dane przez co musiałem ustawia i robić wszystko od początku jak temu zapobiec? Jak zrobić pełna kopie? Zaraz się tego dowiemy.
1.Pierwsze co to musimy mieć CWM telefonie.Jak je mieć jest opisane w poradniku 2.
2.Gdy już je mamy wchodzimy w tryb CWM (Power + Home + Volume Up).
3.Wchodzimy w zakładkę Backup and Restore
4.Wybieramy -backup to /sdcard Lub -backup to /storage/sdcart1 potem klikamy Yes i czekamy kilka minut.
5.Gdy się skończy i nie wyskoczy żaden error można uznać ze mamy kopie.
To koniec.
8.Zaradzanie kopiami i jak je przywrócić
Jak przywrócić kopie gdy ja mamy a coś się nam dosłownie ♥♥♥♥***
1.Wchodzimy w CWM
2.Wchodzimy w zakładkę Backup and Restore
3.Wybieramy restore from zależy gdzie robiliśmy kopie /sdcard lub /storage/sdcard1
4.Po zlezieniu naszej kopi klikamy na nią i potwierdzamy Yes.
5.Po lądowaniu bez błędów żadnych mamy przywrócona kopie.
Możemy też usuwać kopie wybieramy opcje delete form(znów zależne gdzie robiliśmy kopie)
wybieramy i potwierdzamy Yes w tedy zostanie nieusnuta kopia.
Można mieć tez kilka kopi, są one sortowane datą
Changelog
10-08-2014-Utworzenie wątku
26-08-2014-Poprawa linków, dodanie Tutoriale:
1.Jak wgrać Google play itp.
2.Jak przenosić aplikacje na kartę pamięci
31-08-214-Poprawienie postu z cwm.
-Dodanie postu: Jak robić pełna kopie systemu.
Zaradzanie kopiami i jak je przywrócić.
Jak zauważyłeś jakieś błędy, lub masz sugestie pisz na pw.