W dyskusji na XDA jest odesłanie do pomiarów
LG G2 D802 Display Calibration | LG G2 | XDA Forum
z których wynika to co napisałem wcześniej. Potwierdzają to też testy na phonarena czy gsm arena. Więc urządzenia pomiarowe wskazują, że ekran G2 jest "przeniebieszczony" czyli jego temperatura barwowa oscyluje w okolicach 8500k.
Niestety nie zawsze "starca szkiełko i oko" do wszystkich przemawia 🙂
Załączone zdjęcie moim zdaniem też pokazuje , że ekran po prawej ewidentnie wpada w niebieski kolor.
Zdjęcia wykonane w tych samych warunkach (niestety tylko kompaktem) bez kalibracji balansu bieli.
Tłem jest biała kartka papieru do drukarki. Takie porównanie zresztą każdy może wykonać w ciągu kilku sekund - najważniejszy jest oczywiście punkt odniesienia.
Nie chcę nikogo namawiać na stosowanie tych ustawień, ani przekonywać, że "biel może być jeszcze bielsza". Wiem, że kilku znajomych uważna, np amoledy z S2 za wzór bieli (a mój G2 jest strasznie żółto czerwony) i trudno z tym dyskutować.
Niestety dzięki temu, że większość osób korzysta z laptopów, tabletów, ekranów LCD, których cechą charakterystyczną jest zimny ton obrazu - pojęcie naturalnej bieli zostało chyba wypaczone.
Ktoś kto kalibruje telewizor lub używa ręcznego balansu bieli w aparacie może uzna jednak te ustawienia za przydatne.