Skocz do zawartości
Frex

Sieć nie przełącza się automatycznie pomiędzy nadajnikami. Pomaga jedynie restart telefonu

    Rekomendowane odpowiedzi

    Frex

    Witam,

    Mam problem z siecią i niedziałającym internetem mobilnym. Może zacznę od początku. Miesiąc temu odblokowałem bootloader, lecz miałem problem z wgraniem recovery. Gdy udało się wgrać CWM Recovery od Artas182x wystąpił kolejny problem. Przy każdej próbie wgrania nowego ROMu pojawiał się błąd "status 7 error". Idąc za radą, którą otrzymałem, wgrałem twrp od Artasa. Wtedy udało się wszystko zainstalować. Na Resurrection Remix co parę dni telefon co parę dni nie chciał się wybudzić. Musiałem wyjmować baterię. Ale największym problemem jest niedziałająca sieć, a w zasadzie, to działająca kiedy tylko chce (zazwyczaj co kilkadziesiąt minut/parę godzin potrafi zadziałać na kilka minut, ale po tym znowu nie działa). Najpierw myślałem, że coś się stało z kartą SIM (ma ona ponad 8 lat), no ale na stocku sieć działała bezproblemowo. No ale cóż, zacząłem od ręcznego ustawienia APN, a resztę niepotrzebnych punktów dostępowych usunąłem. Sieć nadal nie działała, więc poszedłem do salonu T-mobile i wymieniłem kartę SIM na nową. Przez około 6 godzin nie miałem już problemu z siecią, internet działał jak należy. Jednak po tym czasie, znowu zaczęły się problemy... W tej chwili siedzę na NamelessROM, jednak na nim jest ten sam problem. Czasami pomaga restart telefonu, ale niestety nie zawsze. Znajomi mówią, że gdy do mnie dzwonią to mają losowo dwa komunikaty, albo abonent jest niedostępny, albo numer jest zajęty. Na zagranicznych forach znalazłem parę tematów, jednak zazwyczaj osoby te naprawiały ten problem poprzez ręczne ustawienie APN. Pojawiały się też posty o reinstalacji ROMu. Może mieć z tym związek twrp?

    post-69874-14255752037615_thumb.png

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach
    Lysolus

    Wątpię, że recovery ma jakikolwiek związek z tym. Wgraj stocka przez recovery i sprawdz czy działa ci sieć. Jeśli działa, to znaczy ze nie było ci dane mieć customa.

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach
    Frex

    Wieczorem postaram się wgrać stocka. Zobaczymy, mam nadzieję, że będzie działać.

    Edytowane przez Frex
    poprawka

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach
    Frex

    Pozwolę sobie odświeżyć temat.

    Parę tygodni testowałem różne softy i różne karty SIM, przez co mniej więcej prześledziłem zasadę "niedziałania" sieci. Zawsze pojawia się ten sam problem. Gdy jestem w domu, telefon połączony jest tylko z jednym nadajnikiem (mieszkam w odległości ok. 3km od najbliższego nadajnika), dzięki czemu mam ciągle zasięg i mogę normalnie telefonować. Jednak, gdy podjadę bliżej drugiego nadajnika (około 5km od domu) telefon próbuje się z nim połączyć i w tym momencie sieć się zacina. Ikonka od 2G/3G znika, a siła sygnału zatrzymuje się na 2-3 kreskach (nie skacze - gdy zatrzyma się np. na 2 kreskach, to będzie to widniało aż do restartu telefonu), jednak nie mogę dzwonić ani wysyłać sms. Telefon zachowuje się, jakby był w trybie samolotowym. Pomaga jedynie restart telefonu, ale także dziwnie to wygląda. Po załadowaniu się systemu i wpisaniu numeru karty SIM telefon pokazuje wiadomość, że nie może połączyć się z siecią. Po 15-20 sekundach wiadomość znika i pojawia się sygnał. Próbowałem różnych sposobów, od ustawienia APN, po ustawienia na sztywno operatora, z którym ma się łączyć telefon. Sprawdzałem to na karcie T-mobile, Play i Aero2, na każdej z tych kart jest to samo.

    Jednak, co ciekawe, gdy byłem w Bułgarii telefon normalnie działał. Zawsze miałem połączenie z siecią. Przez 7 dni, tylko dwa razy musiałem restartować telefon, by załapał sieć. Może akurat poruszałem się w obrębie jednego nadajnika, nie wiem. Chociaż poruszałem się w odległości 15~ km od hotelu. Po "zacięciu się" sieci, gdy przejdę do opcji "wybierz operatora sieci", telefon nic nie znajduje.

    Nie wiem co z tym zrobić. Gdy szukałem rozwiązania, to pojawiały się tematy związane z siecią Play. Najczęściej dla ludzi pomagało na sztywno ustawienie jednego operatora, jednak w moim przypadku to nie pomaga. Jeżeli chodzi o zagraniczne fora, to mam problem z zdefiniowaniem mojego problemu i pojawia się mało tematów. Znalazłem kilka, jednak były to analogiczne problemy do tych, z siecią Play.

    Macie jakieś pomysły co z tym zrobić? Jeżeli nic nie wykombinuje w przeciągu tygodnia, to postaram się oddać telefon na gwarancję, chociaż znając moje szczęście, to nie przyjmą telefonu, przez odblokowany bootloader.

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Sprawdź wersję basebandu.

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Mam dokładnie to samo jak kolega wyżej. Tylko pełny restart pomaga (tzn. miękki restart nic nie daje). Baseband mam v20O. Na stocku również zdarzały się problemy z zasięgiem, ale zwykle telefon po chwili dawał sobie radę. Na CM jak "pogubi" się przy przełączaniu nadajników, to już kaplica. Wg mnie to baseband jest kompletnie do d...y, być może w stocku są jakieś poprawki firmware'u, które np. restartują cały interfejs radiowy telefonu (na pewno była taka opcja w "hidden settings"). A w CM tego nie ma.

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    No to może downgrade basebandu? Choć osobiście na V20o nie narzekam.

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach
    Frex

    Sprawdzałem V20O, V20C i V10H. Na każdym jest ten sam problem. Może coś źle zrobiłem przy odblokowaniu bootloadera, lub przy wgrywaniu softu. Jednak nie wydaje mi się, ponieważ robiłem wszystko zgodnie z instrukcją. Doświadczenie ze zmianą softa itp. jakieś tam mam. Coś musiało się uszkodzić z "interfejsem radiowym", tak jak wspomniał sparrow1. Dzisiaj zauważyłem też dziwną zależność pomiędzy odtwarzaczem muzyki, a przełączaniem się pomiędzy nadajnikami. Testowałem Apollo i Poweramp. Za każdym razem, gdy telefon próbuje zmienić nadajnik, przełącza utwór na następny, lub przewija piosenkę o kilka/kilkanaście sekund. Robi tak kilka razy i przestaje. Oczywiście, gdy przestaje zmieniać/przewijać piosenki, przestaje również działać sieć.

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

    Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

    Zarejestruj nowe konto

    Załóż nowe konto. To bardzo proste!

    Zarejestruj się

    Zaloguj się

    Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

    Zaloguj się

    • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

      Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

    x