Klawiatury ekranowe biją całkowicie klawiatury fizyczne i takie są fakty. Osoby które tęsknią do klawiatur fizycznych po prostu utknęły na starych przyzwyczajeniach, przestarzałych, niewygodnych i Nie efektywnych. Im się po prostu nie chce wypróbować czegoś nowszego,innego niż juz znają. Taki technologiczny konserwatyzm, sprzeczny z racjonalnością. Strach przed zmianą przyzwyczajeń.
Przez lata byłem fanatykiem klawiatur qwerty, miałem 4 modele telefonów qwerty plus dwie klawiatury dołączane do współczesnego telefonu (łączące się w całość). Każdy telefon bez klawiatury uważałem za bezwartościowy, wolałem nawet dużo gorszy telefon ale z qwerty niż lepszy ale bez - który budził we mnie jedynie politowanie. Ciężko było znaleźć naprawdę większego fanatyka rozwiązania fizycznego, nie uznającego innych rozwiązań.
Dzisiaj wiem w gigantycznym błędzie byłem. Klawiatury qwerty nie mają obecne żadnej wartości, są o wiele gorsze, wolniejsze, mniej wygodne. Przeskok w końcu na klawiaturę ekranową to był skok jakości.
Jedynym wyjątkiem są sytuacje gdy jest potrzebna przestrzeń ekranu. Innym wyjątkiem było też to ze wbudowana klawiatura to był genialny kontroler gier oraz nawigator wwwo wiele lepszy niż dotyk. Machanie tysiące razy Paluchem po brudnym ekranie gdy można było używać dużo wygodniejszego przycisku page down? Bez jaj. Do dziś jest to dla mnie opcja nie do przyjęcia.
Tylko ze kontroler kupiłem sobie doczepiany jeszcze znacznie lepszy, a od nawigacji klawiaturą jeszcze lepsza jest nawigacja rysikiem wacoma...
Bardzo dobrze ze przestarzałe, kiepskie rozwiązanie odeszło do lamusa.