Ja zawsze czekam na nowe premiery, bo wtedy telefony tanieją wcześniejsze modele , a nowych nie ma sensu brać bo po 1 są ceny wygórowane na samym początku a po 2 nic nowego praktycznie nie wnoszą modele, kosmetyczne zmiany co pół roku.
Z1, nie wcale taki duży wg mnie, chociaż w tym rozmiarze mogli by zrobić 5,2-5,3. Dużo osób narzeka na ekran i kąty widzenia, które dla mnie nie istnieją, bo przecież logiczne jest że używamy telefonu na wprost a nie np pod mega ogromnymi kątami jak na filmikach w YT które próbują udowodnić że ekran w z1 jest badziewny. Chociaż fakt minimalne przekręcenie telefonu powoduje zmiany, ale można to delikatnie nadrobić kontrastami bieli itd.
G2 bardzo fajny telefon wg mnie, chociaż nie podoba mi się jego tył, a nakładka LG kwestia gustu, dla mnie ciekawa bo prosta i przejrzysta , chociaż najbardziej podobają mi się zawsze nakładki sony. I wg mnie ma trochę lepszy wyświetlacz niż sony z1
O xiaomi ci nie będę pisać bo go nie miałem, sam zamierzam teraz sprowadzić dla sprawdzenia Xiaomi Redmi Note, ale z opinii na necie i filmików, wg mnie to może być bardzo udana marka. jedyny minus brak gwarancji w Polsce i brak LTE
Z1 ma fajny design, G2 większy ekran , i oba wg mnie robią dobre zdjęcia. Najlepiej podejść do jakiegoś sklepu i pobawić się 2 modelami przez chwilkę, potestować je i wybrać ten który Ci się spodoba, bo wady i zalety w obu przypadkach są minimalne.
Tu masz trochę więcej informacji o tych telefonach, chociaż pamiętaj to tylko porównanie
http://geekaphone.com/compare/LG-Nexus-5-vs-LG-G2-vs-Sony-Xperia-Z1
Ja bym brał xiaomi lub 1+1, szkoda przepłacać za te "markowe" flagowce